Skritter Chinese: leer Chinees schrijven met je iPhone

De iPhone-app Skritter Chinese laat je het Chinese alfabet leren door op het scherm te tekenen. De app oordeelt over jouw getekende tekens, waarna je moet proberen te raden welke woorden je precies schreef.

Skritter voor iPhoneHet kan vrij makkelijk zijn om met de iPhone een taal te leren: veel apps laten je aan de hand van een woordenlijst bepaalde termen uit je hoofd leren, waarna je getoetst wordt over je kennis. Bij Aziatische talen is dit een stuk lastiger, omdat je ook een nieuwe schrijfwijze moet leren. De iPhone-app Skritter Chinese lost dit op door je juist deze tekens te laten oefenen door ze op het scherm van je iPhone te tekenen.

Wanneer je in Skritter voor het eerst een Chinees teken te zien krijgt, moet je hem met je vinger overtekenen. Daarna krijg je een leeg veld, waarop je moet proberen deze zelfde letter na te tekenen. De app ziet of je de juiste vormen tekent en past jouw getekende lijn ook een beetje aan, zodat hij meer lijkt op het eindresultaat. Heb je een woord getekend, dan moet je proberen te herinneren wat je precies hebt geschreven. Door op het scherm te tappen verschijnt het antwoord, waarna jij zelf moet aangeven hoe goed je iets wist te raden. Aan het einde krijg je te horen hoe het woord klinkt, waarna je jouw uitspraak moet toetsen.

Skritter iPhone definitiesBij latere lessen werd de constructie van de lessen bij ons wat onduidelijker: we kregen bepaalde tekens niet meer vooraf te zien, waardoor we het antwoord op het scherm moesten toveren door op het scherm te tikken. Het voordeel hierbij is wel: door eenmaal te tappen krijg je alleen de volgende lijn die je moet tekenen te zien. Twee taps toont het gehele teken.

De schrijfherkenning van Skritter werkt prima, maar lijkt af en toe nog over een paar heikele punten te struikelen: zo was een door ons goed getekende lijn soms volgens de app niet goed, terwijl een simpele tap op het scherm meermaals werd goedgekeurd zonder ook maar enigszins op de lijn te lijken.

De lessen in Skritter laten je een vooraf uitgestippeld pad volgen: je moet letters een paar keer proberen te tekenen, de betekenis raden en gaat daarna door naar de volgende. Het is daardoor niet makkelijk om een bepaalde letter tien keer achter elkaar te tekenen.

Om Skritter te gebruiken moet je een abonnement afsluiten voor $9,99 per maand binnen de app. Volgens de ontwikkelaar kun je zonder abonnement nog steeds woorden blijven oefenen, maar kun je niets zelf toevoegen. Skritter is niet exclusief voor de iPhone: op de officiële website is het mogelijk om lessen te volgen aan de hand van een Flash-applicatie.

Downloaden: Skritter Chinese (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juni 2012, 19:46
Categorie Onderwijs
Onderwerp china

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.