RRBBYY: nieuwe Nederlandse iOS-game slurpt je weekend op

RRBBYY is de eerste game van Pawel Pachniewski. De game is eenvoudig te spelen maar bevat allerlei verrassingen. RRBBYY is gemaakt door Pawel Pachniewski, die opgroeide in Nederland en nu in Silicon Valley woont.

rrbbyyPawel Pachniewski groeide op in Nederland en vertrok een paar maanden geleden naar Silicon Valley om daar zijn droom te realiseren. Zijn eerste game RRBBYY is nu in de App Store verschenen en is de moeite waard om eens te proberen. Je bent in RRBBYY een blok, met als enige wapens de primaire kleuren rood, blauw en geel. Door op het scherm te tappen verander je van kleur en kun je vallende blokken van dezelfde kleur opslokken. Dat levert je punten en extra levens op. De bediening doe je met één vinger en hoe langer je speelt, hoe moeilijker het wordt. Je krijgt te maken met overwachte verrassingen, zoals blokken die warpen en vreemd bewegen, of die in groepen op je afkomen. Je kan combo’s maken om meer punten en levens te verdienen en er zijn ook hulpmiddelen die je verder kunnen helpen, zoals een blokkenzuiger. Doel is om zo lang mogelijk te overleven.

rrbbyy ipadAchter de game staat geen grote ontwikkelstudio, maar een zelfstandige ontwikkelaar die de game helemaal in z’n eentje heeft gemaakt. Alleen dat is al knap, zeker als je bedenkt dat RRBBYY tijdens een weekend jam tot stand is gekomen. Vandaar ook de naam Weekend Jelly, de bedrijfsnaam die Pawel gebruikt om zijn games te publiceren in de App Store en de Google Play Store. Hij maakte ondertussen nog een andere game in een paar weken door nachten door te halen. Ondertussen werkt Pawel doordeweeks aan AI-onderzoek en het bedenken van games en apps, gericht op kunst en innovatie.

Maar we dwalen af: het gaat hier om de game RRBBYY, dat simpel van opzet is. Toch was ik bij de eerste poging binnen een minuut af. Daarna toch maar even de speluitleg gelezen en daarna lukte het om een minuut of twee te overleven. Gefrustreerd door mijn eigen onhandigheid wilde ik opnieuw proberen… en voor je het weet ben je een kwartier verder en besef je dat dit toch een erg slim bedacht spelletje is. Aan de combo’s van twee of meer blokken binnen 1,5 seconde ben ik nog lang niet toe, maar dat geeft me iets om naar uit te kijken. Laat je je blok botsen met andere blokken van een foute kleur, dan kost je dat punten (en dus gezondheid). Hoewel ik het genre ‘blokjesgame’ al wel een beetje zat ben, heeft RRBBYY laten zien dat je toch nog een originele insteek kunt kiezen. Het hoeft niet allemaal op Tetris te lijken, zelfs al komen er ook hier blokjes naar beneden vallen. Dit is een game die je veel teveel tijd kost, die je weglegt en waarbij je na een halfuurtje denkt: “Verdorie dat het me niet lukt, toch nog een keer proberen!” Vandaar de titel van dit artikel (en ook omdat de kwalificatie “verslavende game” zo nietszeggend is geworden).

rrbbyy uitlegDe speluitleg gaat alleen in op de standaard speelwijze om de game onder de knie te krijgen. Er zit meer in de game, maar daar zul je al spelend achter moeten komen. Beschikbare power-ups zijn bijvoorbeeld bommen die het scherm leegmaken of een HP Block waarmee je gezondheidspunten verdient. Met een Speed strip kun je de snelheid van de blokken verhogen en als je verder doordringt in de game kom je ook nog Super Warps, Super Duplicators en andere modifiers tegen. Je krijgt te maken met zwarte blokken en met blokken die opeens aan elkaar gaan plakken. Genoeg om je zondagmiddag mee te vullen.

Volgens de ontwikkelaar komt RRBBYY het best tot z’n recht op een iPad, maar op het kleinere scherm van de iPhone is de game ook goed te spelen.

Downloaden: RRBBYY (€0,89, universeel, iOS 5.0+)

Score

0

RBBY

RBBY

Voordelen +

Nadelen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 maart 2013, 14:00
Categorie Games
Onderwerp game

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.