Review: Ziner laat je snel RSS-nieuws lezen dankzij Feedly-integratie

Ziner is een bloedsnelle nieuwsapp voor iPhone en iPad, die nu ook gebruik maakt van Feedly om nieuws van je favoriete sites op te halen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

De nieuwsapplicatie Ziner heeft de overstap gemaakt van de iPad naar de iPhone. Met de zogeheten RSS-app kon je al handmatig websites toevoegen om het laatste nieuws van te lezen, maar dankzij de update integreert Ziner nu ook met de rss-synchronisatiedienst Feedly. En dat is de moeite. Waar Feedly (Feedly de app, niet de dienst) zelf vooral een fraai magazine is om het laatste nieuws in te lezen, is Ziner een uitstekende applicatie als je snel véél nieuws wilt lezen.

Zodra je inlogt met je Feedly-account in Ziner, wordt de nieuwsartikel gesynchroniseerd. Ziner gaat dus verder waar je in Feedly gebleven bent en andersom. Het betekent ook dat Ziner je complete nieuwsstructuur van Feedly overneemt, inclusief de mappen waar je verschillende sites in hebt gezet. Daarna kan je ook websites toevoegen en verwijderen uit de lijst – en die wijzigingen worden weer door Feedly opgepakt. De apps Reeder 2 en Unread hebben dezelfde basis als Ziner en gelden als de grootste concurrenten.

Lees ook: De beste RSS apps voor iPhone en iPad

Ziner snelle nieuwsapp iPhone Feedly Ziner artikel lezen iPhone-app

Koppensnellen

“Ziner is een RSS-app die in eenvoud gelooft”, valt te lezen in de App Store. En dat is ook te zien aan de applicatie zelf. Je vindt al het nieuws van alle nieuwsbronnen onder elkaar, op volgorde van nieuwigheid. De applicatie zet de koppen onder elkaar. Als artikelen foto’s hebben, worden die meteen naast de artikelkop geladen en verspringt de grootte van een item niet. Dat gebeurt bij concurrent Unread wel, waardoor je daarin soms te maken hebt met een verspringende overzichtspagina. In Reeder 2 – min of meer beschouwd als de standaard op rss-appgebied – kan je ook snel koppensnellen, maar in Ziner zijn koppen duidelijker te lezen door iets meer regelafstand. Bovendien laadt Ziner artikelen razendsnel in en kan je zo meteen beginnen met lezen. Reeder 2 en Unread synchroniseren minder vlot.

Lekker snel lezen

De applicatie bedient ook lekker snel. Vanuit het nieuwsoverzicht trek je vanaf de linker beeldschermrand het site-overzicht in beeld, inclusief de mappen die je hebt aangemaakt in Feedly. Je kan de inhoud van een hele map in een overzicht lezen, of de map uitvouwen met een pijltjesknop links en alle sites apart doornemen. De artikelen worden met de techniek van Readability in een rustige leesweergave geladen en je veegt horizontaal om naar het volgende en vorige artikel te gaan. Hoogtepunt in de interface is de lange druk op een item in een overzichtspagina. Daarmee haal je een knoppenbalk in beeld waarmee je de berichten erboven, eronder of álle berichten als gelezen markeert. Unread heeft die truc ook, maar hier werkt hij net iets sneller. Ook aardig: als je klaar bent met je artikelen, worden de nieuwste berichten meteen bijgeladen.

Ziner artikelen bijlezen mappen Ziner artikel delen iPhone

No-brainer

In de instellingen schakel je tussen (automatisch) dag- en nachtthema, een moderne en klassieke letter, pas je de tekstgrootte aan en voeg je nieuwe sites toe die je wilt volgen. Ook stel je in of je reeds gelezen artikelen nog wilt teruglezen in de app – of niet. De beste instelling is dat je alles waar je langs hebt gescrolld, automatisch markeert als gelezen. Een optie die bij Unread wordt gemist en ook bij Reeder 2 ontbreekt. Ziner ziet er niet zo hip uit als Feedly en niet zo verzorgd als Unread of Reeder 2, maar hij leent zich wel uitstekend voor nieuwsveelvraten. Ziner is bloedsnel en overzichtelijk. Het is geen miskoop voor de 4,49 euro die de app normaal kost en nu gratis helemaal een no-brainer.

Downloaden: Ziner (tijdelijk gratis, normaal €4,49, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 februari 2014, 13:45
Categorie Nieuws
Onderwerp feedly

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.