Platinumloops voor iPhone: Swing de pan uit met je eigen loops en beats (Review)

Review van Platinumloops, een applicatie waarmee je muziek kunt maken, tracks mixen en lekkere beats maken. De eenvoud waarmee een mix gemaakt kan worden is zowel de kracht als de grootste zwakte van deze applicatie van BuzzyTeam.
Wouter Waayer - · Laatst bijgewerkt:

platinumloopsPanfluitdeuntje hier, lekkere beat daar en dan de synthesizer uitfaden. Vraag je je af waar ik het over heb? Over Platinumloops voor de iPhone natuurlijk! Het is ook niet zo gek dat je deze app nog niet kent; de applicatie heeft tot nu toe nog maar weinig aandacht gekregen. Met deze app kan zelfs je oma een fantastische track mixen, althans dat belooft ontwikkelaar BuzzyTeam.

Loops

De kwaliteit van de geluidsfragmenten is het eerste dat opvalt. De loops, zoals ze in de muziekwereld genoemd worden, klinken echt geweldig. Een loop is een kort muziekfragment dat zich blijft herhalen. De fragmenten zijn afkomstig van Platinumloops. Ze maken daar zelf loops in hun eigen studio. Die kunnen dan via de website gekocht worden door bijvoorbeeld dj’s. Er zijn in totaal 60 loops in de app aanwezig, variërend van drums tot vocalen. De geluidjes zijn verdeeld in drie stijlen; electropop, metal en reggae. Je kunt een van deze pakketten selecteren om te beginnen met mixen. De Franse ontwikkelaar BuzzyTeam belooft binnenkort meer packs beschikbaar te stellen. Het zou leuk zijn geweest als je ook je eigen geluidsfragmenten kon uploaden of opnemen.

Mixen

De onervaren gebruiker zal in het begin vooral willekeurig op de toetsen van het digitale mengpaneel drukken. Na een beetje spelen met Platinumloops weet je welke loops onder welke knop zitten en kan het mixen echt beginnen. De geluidsfragmenten zijn op het paneel verdeeld in vijf categorieën in verschillende kolommen. Zo heb je bijvoorbeeld bij het electropop-pack een aparte kolom voor drums, bas, gitaar, synthesizer en effecten. Als je op een knopje drukt gaat er een lampje branden. Is het lampje groen van kleur, dan wordt de loop op dat moment afgespeeld. Is het lampje oranje, dan is het de eerstvolgende loop in de kolom die zal worden afgespeeld. De vorige loop zal dan automatisch gestopt worden. Dit is meteen een van de tekortkomingen van Platinumloops: je kunt maar één loop uit dezelfde kolom tegelijkertijd afspelen. Hierdoor blijft alles makkelijk te overzien, maar lijken de tracks die je mixt al snel op elkaar. Gelukkig kun je er nog wel enige variatie in brengen door de verschillende faders te gebruiken. Dit zijn de schuifbalken waar je het volume mee kunt regelen en het geluid mee kunt vervormen. Deze faders kun je allemaal tegelijk bedienen dankzij het multitouchscreen van de iPhone. Ook de andere knoppen op het mengpaneel kunnen gelijktijdig worden ingedrukt.

Play, create and share

Met de recordknop kun je je mix opnemen. Je kunt hem dan beluisteren in Platinumloops, maar je kunt het bestand ook verzenden naar je computer. Hiervoor moet je wel verbinding hebben met je lokale Wi-Fi-netwerk.

Simpel

De ontwikkelaar is misschien een beetje doorgeslagen in zijn missie om alles simpel te houden. Hierdoor ontbreken er een aantal belangrijke functies. Zo kun je niet zelf het tempo bepalen of beslissen wanneer een loop wordt afgespeeld. Voor de onervaren gebruiker is dit handig (want zij hoeven zich geen zorgen te maken of ze nog wel in de maat draaien), maar de meer ervaren dj zal toch liever zelf bepalen welk ritme hij hanteert.

Conclusie

Platinumloops is een simpele mixapplicatie waar je direct mee aan de slag kunt. Eenvoud is de kracht van de applicatie, maar tegelijkertijd ook de grootste zwakte. Je kunt er een geinige track mee maken, maar reken niet op een hoogwaardige mix zoals je die in de club hoort. Als je dit er ook niet van verwacht, kun je veel plezier beleven aan het mixen met Platinumloops.

Info: Platinumloops

  • Ontwikkelaar: BuzzyTeam
  • Applicatie: Platinumloops
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €1,59
  • Geteste versie: 1.0
  • Releasedatum: 18 maart 2010
  • Bestandsgrootte: 15,7 MB
  • Cijfer: 7,5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 mei 2013, 15:10
Categorie Muziek
Onderwerp muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.