ScienceDump op de iPhone, videoblog voor populaire wetenschap (Review)

Review van Science Dump, een applicatie waarmee je populair-wetenschappelijke filmpjes kunt bekijken. De applicatie toont steeds de laatste filmpjes, maar het aanbod is wel wat eenzijdig.

Science DumpEr is kortgeleden een nieuwe versie verschenen van de gratis applicatie ScienceDump. Volgens de ontwikkelaar is de applicatie “een verzamelplaats voor leuke en interessante filmpjes over wetenschap, technologie, gadgets en andere interessante onderwerpen”. Het is de bedoeling dat de website van ScienceDump video’s laat zien die bijgedragen zijn door geregistreerde leden van de site. In de praktijk zijn bijna alle bijdragen aangeleverd door ene Jur en zijn het links naar Engelstalige video’s, meestal van YouTube. De indeling van de eerste pagina van de applicatie is gelijk aan wat je bij bijvoorbeeld Engadget of de eigen applicatie van iPhoneclub, iPc, ziet: een plaatje, een titel en het begin van een beschrijving. Klik je op een onderwerp, dan krijg je de bijbehorende video te zien.

Aan de slag

Er is ook een website waar de video’s netjes gerubriceerd staan: ‘Hardcore Science’, ‘Science Light’, ‘Digital Lifestyle’ en ‘Popular’. Daar kun je de video’s op een groter scherm bekijken, commentaar toevoegen en links naar gelijksoortige video’s vinden. Dat kan op de iPhone niet en daarom leek de app vooral geschikt voor in de trein. Dus bij de eerste gelegenheid zette ik vol verwachting mijn oordopjes op en startte ScienceDump. Helaas! De applicatie wilde niet starten.

Thuis dan maar. Hier start de app wel op. Ik kies voor de ‘Top Rated’ categorie (het alternatief is ‘Most Recent’). Ik ben nieuwsgierig naar Butterfly – The Secret Life of Chaos – BBC, want eindelijk zal ik begrijpen waarom de vleugelslag van een vlinder in de woestijn een orkaan aan de andere kant van de wereld kan veroorzaken, dacht ik. Alweer helaas! De video wil niet afspelen. In dit geval ben ik maar even op YouTube gaan zoeken en inderdaad was het filmpje van BBC Four het bekijken waard. Ook op de website van ScienceDump kun je de video gewoon bekijken.

Andere video’s die ik probeer, spelen allemaal prima af. Veel meer is er niet over deze app te vertellen, want zoals gezegd, op de iPhone kan je geen reacties geven en is er weinig lijn of samenhang te ontdekken – anders dan de voorkeuren van Jur.

Conclusie

Deze app is leuk als je goed Engels verstaat, van populaire wetenschap houdt én dat in hapklare brokken in de vorm van video’s aangeboden wil krijgen door Jur. De applicatie zou nog leuker zijn als er meer mensen video’s bijdroegen, de video’s ook op de iPhone in categorieën gesorteerd zouden worden en als er een mogelijkheid tot het geven van een reactie of waardering was.

Omdat er weinig alternatieve applicaties voor populaire wetenschap te vinden zijn en Jur lovenswaardig zijn best doet, geven we deze app, ondanks zijn beperkingen, een 7.

Info: ScienceDump

  • Ontwikkelaar: Apptitude
  • Applicatie: ScienceDump
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.7
  • Uitgebracht: Maart 2010
  • Bestandsgrootte: 0,8 MB
  • Cijfer: 7

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 april 2010, 19:49
Categorie Amusement

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.