Review: Super Wijngids voor de iPhone

Sinds kort is de Super Wijngids voor de iPhone verkrijgbaar in de App Store. In de gids vind je aanbevelingen en waarderingen van vrijwel alle wijnen die in de supermarkten en slijterijketens te koop zijn.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

wijngidsWijnkenner Nicolaas Klei proeft elk jaar het wijnassortiment van de supermarkten, slijterijketens en andere drankverkopende filiaalbedrijven. Het resultaat ligt voor €15 in de winkel als de Super Wijngids. Voor de iPhone is er sinds kort een digitale versie van deze gids: die kost maar €5,99 (oftewel: één wijnmiskoop) en heeft als bonus dat je ‘m altijd op zak hebt. Ontwikkelaar AppKitchen vroeg ons om de applicatie eens te reviewen. Ons iPhoneclub-review-van-de-dag gaat daarom over Super Wijngids, in de App Store te vinden als ‘Wijngids’.

Om te beginnen: ik ben geen wijnkenner maar hou wel van een lekkere wijn. Ik vertrouw daarom meestal maar op het advies van de slijter en sommelier. De zeldzame keren dat ik in de supermarkt een flesje wijn koop, is het zo’n half flesje met schoefdop: handig om in huis te hebben voor boeuf bourguignon of een ander gerecht waar je wijn bij moet gooien. Zo’n flesje kost rond de €1,29 en ik was eigenlijk wel benieuwd of de Super Wijngids er iets over te zeggen had. Helaas: de kleine flesjes staan er niet in, maar dezelfde wijn in literfles (AH Huiswijn Droë Rooi, €3,99) wel en scoort niet eens zo slecht: 2 punten. “Sappig fruitig, beetje kruidig, stoere afdronk”, schrijft Nicolaas Klei.

Om niet teveel reclame voor ‘s lands grootste grootgrutter te maken heb ik een kleine supermarktketen uitgekozen voor de screenshots: Poiesz, een Friese supermarktketen. Bij het openen van de applicatie moet je een winkel kiezen. Vervolgens kun je inzoomen op land, prijs en topwijnen. Dat laatste is handig, want als je om 19:55 uur de Poiesz binnenrent om nog een fles wijn te kopen weet je dat je de witte wijnen moet laten staan. De rode Bourgogne Pinot Noir van €5,55 is de beste keuze, maar als je dat te duur vindt kun je ook voor slechts €2,49 de Biante Campo de Borja Tinto 2007 uit het schap grissen. Handig!

Ik heb als niet-wijnkenner een hoop opgestoken van de Wijngids. Zo blijken Lidl en Aldi écht geen lekkere wijnen te verkopen (maximaal 2 punten) en ben je bij de Natuurvoedingswinkel opvallend goed af: vijf rode wijnen en twee witte wijnen die de maximale score van 5 punten hebben gekregen. Ook interessant: loop je een Dirk van den Broek met Dirck III-slijterij binnen dan haal je de beste wijn niet in de slijterij, maar in de supermarkt: 5 punten voor de Initium Navarra 2007! Dirck III komt niet verder dan 4 punten. Nog een constatering: in bijna elke supermarkt (behalve bij Lidl, Aldi en Wereldwinkel) is wel een topwijn te vinden. Je moet alleen even weten welke je moet hebben, maar met de Wijngids op zak is het antwoord binnen een halve minuut gevonden. De applicatie start snel op, reageert snel en is – ook vanuit ontwikkeloogpunt – gewoon goed gemaakt. Alle informatie is offline beschikbaar.

[flickr]set:72157614510193120[/flickr]

De puntentelling wordt weergegeven in glaasjes: alles vanaf 2 glaasjes is drinkbaar. Een extra hulpmiddel om je keuze te maken is het stempel ‘omfietswijn’. Een dergelijke wijn hoeft niet de hoogste score te hebben, maar het kan ook gaan om een middelmatige wijn met een erg lage prijs. Wijnen met een sipkijkende smiley zijn niet geschikt voor menselijke consumptie. Nicolaas Klei heeft zijn taalgebruik aangepast aan de lezer, die ongetwijfeld geen wijnsnob is. Verwacht dus geen bloemrijke omschrijvingen van smaaksensaties, maar gewoon recht-voor-z’n-raap proefnotities die iedereen begrijpt. “Winegum met wat onkruidverdelger” voor de minder geslaagde wijn en “Vol vrolijk sappig fruit. Noemt zich rood, maar is in feite een soort superieure rosé” voor een geslaagde fles. Beide wijnen liggen in dezelfde supermarkt en verschillen maar een dubbeltje in prijs (respectievelijk €2,39 en €2,49).

Toch nog even een kritisch puntje: je kunt alleen op basis van winkel zoeken. Heb je een fles in de kast liggen waarvan je wilt weten of ‘ie lekker is, dan vind je daar in de Super Wijngids geen antwoord op. Bij het opruimen van de keukenkast kwam ik een fles Château Chapelle Maracan Bordeaux uit 2001 tegen. Ziet er duur uit met zo’n labeltje ‘Grand Vin de Bordeaux’ erop, maar even googlen maakt duidelijk dat het wel meevalt met de prijs: voor €5 valt ‘ie toch echt in de categorie supermarktwijn. Er is maar één manier om te ontdekken of deze wijn lekker is: in de Wijngids alle winkels langsbladeren en op land sorteren.

Op mijn verlanglijstje staan daarom: een winkeloverstijgende zoekfunctie en een toplijst van alle supermarktketens samen. Verder zou handig zijn (maar ik weet niet of dat in de papieren Super Wijngids is opgenomen) dat je kunt zien bij welk gerecht een bepaalde wijn past. Maar als je in de supermarkt staat, vind je dat meestal al wel op het etiket.

Conclusie

Voor niet-wijnsnobs die toch regelmatig een lekker wijntje willen drinken is de Super Wijngids (in de App Store te vinden als ‘Wijngids’) echt onmisbaar. Je bent veel goedkoper uit dan met de papieren gids, hebt de informatie altijd op zak en bespaart jezelf een hoop wijnmiskopen. Als ik één ding heb geleerd van deze wijngids, dan is het wel dat er lang niet altijd een verband is tussen prijs en smaakbeleving en dat je zelfs (jazeker!) onder de €3 goede wijnen kunt vinden. En ik heb ontdekt dat in vrijwel elke supermarkt één of meer topwijnen te vinden zijn, die je niet herkent aan het prijskaartje of het indrukwekkende etiket. De Super Wijngids zet je voor een vriendenprijs op het goede spoor.

Info: Super Wijngids

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:46
Categorie Lifestyle
Onderwerpen supermarkt, wijn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.