Review: Rij & Reken, iPhone-applicatie toont wat rekeningrijden in jouw situatie gaat kosten

Review van Rij & Reken, een nieuwe applicatie in de App Store, waarmee je alvast kunt berekenen hoeveel het rekeningrijden jou gaat kosten. Rij & Reken kijkt naar je werkelijke autogebruik en het type auto.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

rekeningrijdenRekeningrijden is nou niet het meest populaire onderwerp, maar als het realiteit wordt kun je maar beter vooraf weten hoeveel het in jouw situatie gaat kosten. Rij & Reken is een nieuwe applicatie in de App Store, die door het Rotterdamse bedrijf ThinkSharp is gemaakt. De applicatie geeft inzicht in de kosten, zonder dat je statistieken hoeft bij te houden. Dat doet de applicatie namelijk zelf: tijdens het rijden krijg je inzicht wat de kilometerheffing voor jou gaat betekenen. Zodra je een auto hebt geselecteerd (dit kan aan de hand van kenteken) rij je we en zie je op een dashboard meteen hoeveel het gaat kosten.


De applicatie bouwt ook een historie op, zodat je de kosten van meerdere auto’s kunt vergelijken en bijvoorbeeld kunt zien of je buurman met z’n auto even veel kwijt is voor woon-werkverkeer en de zaterdagse boodschappen.

In Rij & Reken zie je meteen de kilometerprijs van een auto door het kenteken of de specificaties op te geven. Ook kun je auto’s opslaan om de historie later te bekijken of door ze onderling te vergelijken. Je kunt gereden ritten terugzien of een Quick Scan voor vrienden uitvoeren zodat ook zij inzicht hebben in de kosten.

Praktijktest

Ik heb de applicatie geïnstalleerd om alvast te kijken hoe het werkt. Na het installeren van de applicatie krijg je een scherm te zien waarop je een nieuwe auto moet aanmaken. Dat kan op drie manieren: aan de hand van kenteken (snel en makkelijk), aan de hand van een ANWB-lijst met voorbeeldauto’s (voor wie echt de kluts kwijt is) en door handmatig de specificaties in te vullen (voor mensen die het exact willen weten). Eventueel kun je zelf de prijs per kilometer opgeven. Ik heb voor de ANWB-voorbeelden gekozen, waar je een lijst ziet van drie mini- of stadauto’s (Aygo, Twingo, Ka), drie kleine middenklassers (Peugeot 207, Corsa, VW Polo), enzovoort. De prijs van een Peugeot 207 is 3,3 eurocent per kilometer.

Vervolgens kom je op het hoofdscherm van de applicatie, met daarop twee centrale knoppen: Start Rit en Quick Scan. Bovenin het scherm zijn nuttige tips te zien, bijvoorbeeld dat je in 2018 waarschijnlijk tweemaal zoveel gaat betalen per kilometer dan in 2012. Je kunt vanuit het hoofdscherm ook meteen doorklikken naar het helpscherm, naar een historie met recente ritten, een kilometercalculator en een overzicht van je eigen auto’s. Rij & Reken gebruikt tijdens het autorijden je gps-locatie. Het maakt daarbij niet uit of je je in Nederland of daarbuiten bevindt, want de applicatie kan ook tijdens de vakantie metingen uitvoeren. Voor het vertonen van de Google Maps bovenin beeld heb je overigens wel een internetverbinding nodig (en dat kan lastig zijn op vakantie). Naarmate je beweegt meet Rij & Reken de afgelegde afstand en toont onderin beeld via een soort console het aantal afgelegde kilometers en het prijskaartje dat daaraan hangt.

rij en reken

De prijzen die Rij & Reken toont zijn gebaseerd op het wetsvoorstel Wet Kilometerprijs, met aannames op basis van rekenvoorbeelden van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Omdat het wetsvoorstel nog onvolledig is weet je niet exact wat je gaat betalen, maar je krijgt wel een goede indruk. Je wordt je in elk geval bewust dat al die korte ritjes op de lange termijn behoorlijk gaan aantikken. Nog steeds niet helemaal duidelijk wat de kilometerheffing nu inhoudt? Dan bevat de applicatie ook wat achtergrondinformatie over wat je te wachten staat. Ben je klaar, dan druk je op de aan/uitknop en ga je weer terug naar het hoofdscherm. Via de knop Recente Ritten kun je de laatste 50 ritten bekijken, inclusief gemaakte kosten. De oudere ritten worden vanzelf verwijderd.

Groot nadeel van de applicatie is natuurlijk dat je deze steeds geopend moet hebben om de meting te kunnen uitvoeren. Ik kan me ook niet voorstellen dat mensen deze applicatie dag in, dag uit gaan gebruiken om te kijken hoeveel geld ze kwijt zijn geweest. Maar tijdens die spontane ritjes naar familie of verjaardagen is het best interessant om eens te kijken hoeveel geld je nou straks moet gaan bijbetalen. Een rit van een halfuur kost misschien maar 2 euro, maar dat komt bovenop de kosten die je normaal al maakt (brandstof, onderhoud, verzekering). Voor mij was het na twee ritten in ieder geval een eye opener om te zien wat voor impact zo’n maatregel heeft. We hebben thuis een tijdlang meegedaan aan autodelen (Greenwheels) en daarbij word je nog sterker met de neus op de feiten gedrukt: even naar een verjaardag kost 35 euro… maar moet je je sociale contacten dan maar verwaarlozen omdat het teveel kost? Juist bij die vele kleine ritjes die je ook op de fiets of met de bus zou kunnen doen, ga je beseffen dat je gaandeweg heel wat brandstof verstookt en daar straks als de kilometerheffing wordt ingevoerd, voor gaat boeten.

rekeningrijden iphone

Conclusie

De ontwikkelaars hebben bij Rij & Reken voor een wat afwijkend design gekozen, met bijvoorbeeld een startknop waarvan een hoekje is ‘afgezaagd’. Het startscherm vind ik niet zo mooi uitgevoerd, maar de console (waar je de meeste tijd tegenaan kijkt) ziet er prima uit. Wel zou ik de stopknop iets kleiner hebben gemaakt, waardoor er meer ruimte voor Google Maps was geweest. Het registreren van de testritten is erg eenvoudig gemaakt en omdat er meerdere manieren zijn om je auto in te voeren kan er eigenlijk niets misgaan. Dit is een applicatie waar goed over is nagedacht én dat daadwerkelijk iets toevoegt. Dagelijks komen er honderden applicaties in de App Store, maar eentje waarbij een actueel onderwerp als rekeningrijden centraal staat en ook nog eens erg nuttig is, zie je niet vaak. Een prima toevoeging dus, aan het aanbod van Nederlandse iPhone-applicaties!

Info: Rij & Reken

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.