Review: RhinoBall, een gratis game van Disney

Disney komt 21 november met een nieuwe film: Bolt. Wij maakten een review van de iPhone-applicatie die is uitgebracht voor extra publiciteit rondom de film: RhinoBall.
Jean-Paul Horn | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

RhinoballDisney, producent van verschillende topfilms, komt over twee dagen met een nieuwe film: Bolt (helaas pas op 11 februari in Nederland). De inhoud van de film zal ik jullie besparen, want het gaat hier vooral om de iPhone-applicatie die is uitgebracht voor extra publiciteit rondom de film: RhinoBall.
De eerste twee recensie in de App Store waren precies tegengesteld: de ene persoon vindt het fantastisch, de andere persoon vindt het verkapte reclame. Deze twee reacties wil ik onderbouwen met mijn mening en ik zal dan ook deze twee zinnen als rode draad door de review laten lopen.


RhinoBall   RhinoBall

De eerste reactie: “dit is misschien wel de mooiste applicatie voor de iPhone ooit gemaakt”.

Met deze zin ben ik het gedeeltelijk eens. Als je de applicatie opstart (en je hebt je geluid aan) bevind je je in je eigen Disney-wereld. Sprookjesachtige muziek brengt je in de waan dat je een echte game aan het spelen bent op een console. Ook de vormgeving van het menu vind ik al heel uitnodigend: als ik het zie, hoor en ervaar wil ik meteen op de knop Play game klikken. Nadat ik mijn verleidingen niet meer kon weerstaan en op de knop klikte, zakte mijn sprookjeswereld een beetje in.

De bedoeling van de game is dat je met een hamster in een bal een parcours moet afleggen. Je bestuurt de hamster door de iPhone heen en weer te bewegen, waardoor je heel gemakkelijk auto’s kan ontwijken. Tijdens het rollen kan je bliksempjes oppakken waardoor je extra punten krijgt. Natuurlijk moet je wel voordat de timer afgaat aan het einde van het parcours zijn.

De game verpestte mijn wereldje omdat het nogal blokkerig en schokkerig is. Ook blijkt het gemakkelijk om de regels te omzeilen. Tijdens het sturen moet je auto’s ontwijken, maar dat hoeft niet als je gebruikmaakt van één van de vele bugs in de game. Om door auto’s heen te rollen hoef je alleen maar tegen de hoeken aan te botsen. Een deel van de moeilijkheid is er dan al vanaf, omdat het vaak al per ongeluk doet.

Ook verwachte ik na level 1 een iets moeilijker level 2, maar die verwachting kwam niet uit. Level 2 ziet er net zo uit als level 1; alleen de bliksempjes en auto’s zijn verplaatst. Beetje jammer, hier had meer in kunnen zitten.

RhinoBall   RhinoBall

De tweede reactie over de applicatie is zoals bij veel andere applicaties die door grote bedrijven zijn gemaakt (zoals die van Audi en Mercedes): “Dit is geen game, dit is gewoon verkapte reclame!”

Hier ben ik het helemaal mee eens. Dit is een fenomeen waar de App Store de laatste tijd nogal last van heeft (denk ook aan LightSaber, Chanel en Ralph Lauren). Voorbeelden van overduidelijke reclame in deze game zijn den naam, de laadvensters, de trailers en tv-reclames. Het is naar mijn mening niet storend aanwezig, maar veel mensen ervaren het als negatief.

Conclusie

RhinoBall is een game die ongeveer gelijk is aan bestaande games, zoals Rock’n’Roll, in een disney-jasje. Het menu vind ik mooi en uitnodigend, maar de game zelf is niet veel soeps. De levels lijken allemaal op elkaar, de omgeving is erg blokkerig/schokkerig en het doel van het spel is makkelijk te vereenvoudigen door de auto-bug.

Desondanks heb ik het spel toch een uurtje gespeeld en de resultaten vielen mij mee. Het eerste level is met een beetje oefening met de score ‘perfect’ te halen. De andere twee levels zijn moeilijker.

Toch wil ik iedereen aanraden om de game te downloaden omdat het voor een korte tijd wel grappig is om het even te spelen. Het is toch gratis en als je erop uitgekeken bent verwijder je het weer net zo gemakkelijk.

Pluspunten:

 • Mooi menu;
 • Leuke trailer;
 • Goede muziekkeuze;
 • Gratis.

Minpunten:

 • Schokkerig/blokkerig;
 • Bugs die het spel vereenvoudigen;
 • Er zijn maar drie levels;
 • Je hebt het spel erg snel uitgespeeld als je geen hoge score probeert te halen.

Link:

Info: RhinoBall

 • Ontwikkelaar: AvatarLabs
 • Applicatie: Rhinoball
 • Te koop via: App Store
 • Prijs: gratis
 • Geteste versie: 1.1
 • Bestandsgrootte: 48,8MB
 • Cijfer: 7,5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:24
Categorie Games
Onderwerpen bolt, disney, game
16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.