Review: GetPacked – koffers pakken met hulp van je iPhone

Review van GetPacked, een iPhone-applicatie waarmee je je koffer kunt inpakken. Deze applicatie stelt 9 vragen en bepaalt daarna precies wat je wilt meenemen met een afvinkbaar lijstje, die je naar wens nog kunt aanpassen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

kofferDe Nederlandse ontwikkelaar Lucas van Schaik heeft een applicatie gemaakt die rond deze tijd wel erg goed van pas komt: een applicatie waarmee je je koffer kunt inpakken. Nu zijn er wel meer van dit soort lijstjes, maar GetPacked heeft iets bijzonders: het stelt de paklijst samen op basis van allerlei factoren. Ben je een man en ga je naar een zonnige bestemming, dan zul je wel een zwembroek, condooms en aftershave op je paklijst aantreffen, maar geen anticonceptiepil of bikini.


Als je de applicatie start geef je aan of je een man of vrouw bent, hoe lang je weggaat, welk vervoermiddel je gebruikt en wat je bestemming is. In totaal moet je 9 vragen beantwoorden, die bepalen welke spullen je moet inpakken. Ik kies voor een autovakantie in augustus naar Italië. We gaan met 2 personen in een auto (zonder aanhanger of caravan) en regelen het ontbijt zelf. De rest van de tijd gaan we uit eten, we logeren in hotels en rekenen op mooi weer. Wat voor lijstje levert dat op?

Voorbereiding voor de vakantie

Handig is dat GetPacked een lijstje geeft van dingen die je voorafgaand aan je vakantie moet regelen: planten en post, controleren of je paspoort nog geldig is en het updaten van je navigatiesysteem. Bij elk item kun je aangeven of dit van toepassing is op jouw situatie door het aantikken van een plus- of minknop: plus wil zeggen dat je het moet regelen, min dat je het niet hoeft te doen. Opvang voor huisdieren regelen staat bijvoorbeeld niet in het lijstje, omdat ik vooraf al heb aangegeven dat ik geen huisdier heb. Eventueel kun je bij elke activiteit wat opmerkingen toevoegen of de activiteit naar een andere categorie verplaatsen. Heeft je buurman al de sleutel, dan heb je niet zoveel voorbereidingstijd nodig en kun je ‘planten en post’ verplaatsen naar de categorie ’te doen vlak voor vertrek’. Inentingen hebben we in Italië niet nodig, dus die staan niet in het lijstje.

Inpakken van je koffer

Maar het gaat uiteindelijk natuurlijk om het inpakken van de koffer. Dit is verdeeld over meerdere categorieën: electronica (sic), eten en drinken, feest, gereedschap, medisch, onderweg, slapen en dergelijke. Sommige dingen zijn persoonlijk: zowel ik als mijn reisgenoot moeten eigen medicijnen, een eigen zakmes en een eigen stapel onderbroeken meenemen. De lijst met elektronica schiet naar mijn mening schromelijk tekort: met een fototoestel, mobieltje, oplader en headset zou ik de vakantie moeten doorkomen. Maar persoonlijk zou ik ook een videocamera, een stekkerblok, geheugenkaartlezer, laptop met stroomadapter, iPhone-videokabeltje in de koffer gooien, zodat ik op een regenachtige dag via de tv naar een filmpje op m’n iPhone kan kijken.

De videocamera en toebehoren blijkt wel in de applicatie aanwezig te zijn, maar wordt bij mijn reisplannen niet aanbevolen. Met een paar keer tappen voeg je het toe via de zoekfunctie. Ontbrekende spullen zoals een stekkerblok of iPhone-videokabel kun je eventueel nog handmatig toevoegen, waarbij je ook een categorie aanwijst. Is de lijst klaar, dan kun je beginnen met inpakken en afvinken. GetPacked gedraagt zich daarbij als een gewoon todo-lijstje: je vinkt aan wat je in de koffer hebt gestopt en ziet vanzelf wat er nog resteert.

Het is wel aan te bevelen om de voorgestelde paklijst goed langs te lopen, want er staan een paar dingen in die me niet bevallen. Ik wil ’s ochtends zelf een broodje bij de plaatselijke bakker halen en de zwemkleding wassen, maar is het dan echt nodig dat ik koffiefilters, vaatdoeken, kaarsen, waslijn, koffiemelk en boter meeneem, terwijl ik gewoon in een hotel ga zitten? Die spullen zou je eerder meenemen als je met de camper op pad gaat of in een vakantiehuisje gaat zitten. Hét ultieme item ontbreekt trouwens in de paklijst: de kurkentrekker! Niets is zo vervelend als ’s avonds op je balkonnetje gaan zitten met een lekkere fles wijn, om te ontdekken dat je de fles niet kunt openmaken omdat je de kurkentrekker vergeten bent. Snel toevoegen dus. Kurkentrekker staat wel in de applicatie, maar is voor mijn Italië-reis blijkbaar niet nodig. Als ik had ingevuld dat ik ’s avonds zelf eten ga koken, had de kurkentrekker er waarschijnlijk wel bij gestaan.

Wijzigingen aanbrengen

Wat op zich wel lastig is, is dat je een eenmaal gemaakte paklijst niet meer zo makkelijk kunt aanpassen. Stel dat ik besloten heb om toch zelf te gaan koken, erachter kom dat de hele vakantieperiode regenachtig zal zijn of in plaats van de auto toch liever de trein neem… dan moet je het complete formulier weer helemaal opnieuw invullen. Je kunt wel een eenmaal gemaakte paklijst later verwijderen, maar bijvoorbeeld niet hergebruiken voor een volgende vakantie. De beslisboom die bepaalt welke spullen je moet meenemen is ook niet wijzigbaar, zodat ik bij elke reis weer handmatig mijn laptop zal moeten toevoegen.

Er valt dus nog wel wat wensen voor een volgende versie van GetPacked. Vier wensen die ik zelf heb:

  • Ik zou wel een lijstje willen hebben met spullen die ik altijd meeneem op vakantie, ongeacht of het nou een stedenreis of een zonvakantie is. Bijvoorbeeld voor mensen die (ik noem maar wat) brildragend zijn en altijd een reservebril willen meenemen, specifieke spullen willen meenemen (zoals speelkaarten of hardloopschoenen, omdat je het leuk vindt om op vakantie wat te joggen) of een vaste reeks medicijnen nodig hebben.
  • Anderzijds zou het ook handig zijn om aan te geven welke spullen je écht niet wilt meenemen. Het maakt niet uit waar ik naartoe ga, maar ik wil echt geen kaarsen inpakken. En een kuipje boter koop ik ook wel op mijn bestemming.
  • Aanpasbare reisplannen, zodat je niet alles opnieuw hoeft in te vullen als je niet langer met de caravan, maar met de trein gaat.
  • Niet zo belangrijk, maar een kleine moeite: het programma-icoon vervangen door een mooier exemplaar. Het huidige icoon ziet er iets teveel als jaren 90-clipart uit.

De ontwikkelaar heeft in recent uitgebrachte updates (1.1 en 1.2) al wat nieuwe functies toegevoegd: zo kun je bij elke reis een eigen omschrijving en een foto toevoegen: in plaats van een vlaggetje van het land zie je dan de zelfgekozen foto.

Conclusie

Ondanks de vier verbeterpunten die ik graag zou zien, is GetPacked toch een geniale applicatie: geen gezeur meer over inentingen, scheerspullen of aftershave als dat helemaal niet van toepassing is op jouw situatie. Andere positieve punten: de applicatie is geheel Nederlandstalig en bevat een uitgebreide lijst met handleidingen om GetPacked te leren gebruiken.

Info: GetPacked

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.