Review: Acompli combineert e-mail en agenda met verve

Acompli is een voortreffelijke zakelijke mailapp op iPhone. De app combineert inbox, agenda, bijlages en contacten voor Google en Exchange.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Acompli iPhone mail agenda contacten bijlagesMet ingang van Mailbox en Boxer is de functionalteit van e-mail op de iPhone opgeschoven naar takenlijst. Simpele veegbewegingen om een antwoord per mail uit te stellen naar een later uur: het is de normaalste zaak van de wereld geworden. Met Acompli krijgt e-mail opnieuw een nieuwe insteek op de iPhone. De applicatie combineert je inbox met je agenda, voornaamste contacten en meest recente bijlagen.

Zakelijke gebruiker

Acompli richt zich vooral op de zakelijke gebruiker. De app werkt met Google- en Exchange-accounts, bijvoorbeeld niet met Hotmail of Yahoo. Alles wat je aan informatie ziet in Acompli, wordt uit die accountinformatie gehaald. De app doet dus geen beroep op je iOS-agenda, maar op de Google of Exchange agenda die aan je account is gekoppeld. Je kan meerdere accounts in Acompli toevoegen en van alle accounts de inbox en agenda uitlezen.

Acompli inbox Acompli overzicht inbox

De applicatie maakt gebruik van een dubbele menustructuur. De belangrijkste navigatiebalk tref je ouderwets onderin beeld met een onderverdeling van mail, agenda, bestanden, mensen en instellingen. Met de knop linksboven benader je de uitgebreide navigatie binnen een rubriek. Daar schakel je tussen de verschillende accounts en mappen in je mailbox, bepaal je welke agenda’s worden weergegeven en vind je steeds een zoekfunctie. Alle overzichten kan je in de staande en liggende houding van de app gebruiken.

Opgeruimd en optierijk

Opvallend is dat Acompli desondanks een opgeruimde indruk maakt. De app haalt geen rare fratsen uit: alles zit op een logische plek. Dat komt mede doordat de app gebruik maakt van indelingen die je al van andere apps kent. De agendaweergave bevat bijvoorbeeld bovenin beeld een week in cijfers met daaronder een lijst van de eerstvolgende uitspraken. Met een tik rechtsboven kan je ook kiezen voor een blokkenschema voor de afspraken op een dag.

Acompli agenda afspraken Acompli bestanden overzicht

De inbox van de mail is eveneens vertrouwd. Nieuwe mails staan zonder visuele opsmuk onder elkaar, met afzender, titel en eerste regel inhoud opgesomd. Met een blauwe optiebalk sorteer je mails op ongelezen status, zoek je gesterde (of gevlagde) mails en roep je e-mails met bijlagen op in een overzicht. Met de editknop selecteer je eenvoudig meerdere mails, maar je kan ze ook onafhankelijk van elkaar vegen om ze te archiveren of verwijderen.

Geen rare fratsen

Acompli doet heel veel van dat soort kleine dingen goed en dat is prijzenswaardig, want bij andere mailapps – bijvoorbeeld Seed, Boxer of Evomail – gaan er vaak verschillende updates overheen voordat kleine maar vanzelfsprekende dingen goed werken. Hier geen rare fratsen. Bont opgemaakte mails zijn goed leesbaar en meteen in te zoomen in de app, scrollen gaat ronduit soepel en je stelt eenvoudig verschillende handtekeningen voor verschillende mailaccounts in. Ook belangrijk: pushberichten voor nieuwe mails komen meteen door. Je hoeft niet te wachten tot de app op de achtergrond een ophaalrondje doet en dan pas ongelezen e-mails pusht.

Handig: bestanden en contacten

De originaliteit van Acompli komt bovendrijven in de twee andere tabbladen; Files en People. Files zet alle bijlages van ontvangen e-mails op chronologische volgorde onder elkaar en laat het bestandstype zien in de kleur ervan. Je ziet ook de grootte van het bestand aangegeven en in de blauwe optiebalk sorteer je op slideshows, afbeeldingen en documenten (waaronder ook PDF). De bestanden zijn goed te lezen in de app, maar je kan ze ook doorsturen naar applicaties die erin gespecialiseerd zijn. Het contactenoverzicht wordt interessant zodra je op een geadresseerde drukt. Je ziet dan alle mails, afspraken en bestanden van iemand onder elkaar. De contacten worden eveneens gesorteerd op de frequentie waarmee je met ze mailt.

Killer feature: afspraken maken

Bij het schrijven van een e-mail laat Acompli zijn killer feature zien. Met een zwevende knop boven het toetsenbord kan je op de agenda drukken om een afspraak te maken die je meteen inplant op je eigen agenda. Je ziet je eigen afspraken dus al staan voordat je iemand anders uitnodigt. Ook kan je aangeven wanneer een afspraak jou goed uitkomt. Als de ander je uitnodiging accepteert, ontvang je daar niet alleen een mailbevestiging van, maar komt de afspraak rechtstreeks in de agenda te staan.

Acompli mail schrijven Acompli afspraak in agenda plannen

Aanbevolen mailapp voor iPhone

Acompli brengt niet de innovatie die Mailbox had bij de release. Het heeft niet de vriendelijke uitstraling van Cloudmagic en introduceert ook geen compleet nieuwe werkwijzes zoals Dispatch. De kracht van de Acompli is juist dat gimmicks vermeden worden en plaatsmaken voor een app die alles doet. Acompli is een goede inbox, een duidelijke agenda, biedt een handig bestandsoverzicht en vertelt je ook nog welke afspraken en mailwisselingen je met je contacten hebt gemaakt. De integratie met iOS-standaarden als de iOS-agenda en de iOS-contactenlijst zou Acompli helemaal afmaken, maar als je voor zakelijk gebruik al compleet bent ingericht op Google Apps of Microsoft Exchange, is er niets dat je hoeft tegen te houden om Acompli te gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2014, 8:50
Categorie Productiviteit
Onderwerpen acompli, e-mail, gmail, microsoft exchange

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.