Retromatic: iPhone-app maakt oude posters van je foto’s

Retromatic is een leuke nieuwe iPhone-app waarmee je foto's kan bewerken tot vintage-posters. Er zijn genoeg bewerkingen mogelijk.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Retromatic oude poster maken op iPhoneMarilyn Monroe, Coca Cola, oude Cadillacs en bediening op rolschaatsen. Als je nu vooral Amerikaanse reclame-uitingen uit het midden van de vorige eeuw voor je ziet, ben je geknipt voor Retromatic. Dat is een nieuwe iPhone-app waarmee je je foto’s die je ter plekke schiet of uit je fotoalbum haalt, met een paar drukken omtovert tot een reclameposter uit de vorige eeuw. Je hebt zelf keuze uit een groot aantal achtergronden, lettertypes en filters om de poster een eigen uitstraling te geven.

Want dat had Retromatic ook kunnen zijn natuurlijk: een appje dat simpel een kleurenfilter over een foto legt en het een poster noemt. De app van Peta Vision bracht het er niet zo eenvoudig vanaf. Het begint al met de eerste stap. Nadat je een foto hebt geselecteerd, dien je met een lijntje uit te tekenen welk gedeelte van de foto je mee wilt nemen naar de poster. Je kan inzoomen om het wat gedetailleerder te doen en dat laat zich aanraden, want een grof stuk achtergrond ontsiert de poster meteen. Als je klaar bent met de stap waar je dus even de tijd voor moet nemen, kom je op de werkplek terecht.

Die werkplek heeft nog gewoon ouderwets tabbladen onderin, waarmee je verschillende functies kan uitvoeren. Op de eerste tabblad kies je een van de vele achtergronden, vaak gekenmerkt door fale kleuren, vergeelde randen en soms door kreuklijntjes hier en daar. Er zijn ook wat modernere achtergronden met een kleurovergang, en bij elke achtergrond kan je direct een kleur kiezen. Het tweede tabblad ontfermt zich over het kleurenfilter van de door jou uitgesneden compositie, die je met name in allerlei tinten grijs en geel kan uitvoeren. Met het derde kan je stickers, emblemen en logo’s plakken, en het laatste bewerkingstabblad geeft je toegang tot het schrijven en deponeren van tekst.

Retromatic selecteren en achtergrond Retromatic intensiteit kleurenfilter en stempels

Het mooie aan Retromatic is, is dat je in het posterveld zelf ook nog genoeg bewerkingsopties hebt. Je kan de verschillende onderdelen verschuiven en met een lange druk erop, ontlok je een menu met meerdere functies. Zo kan je een logo of tekst achter een foto laten lopen bijvoorbeeld (voor een magazine-achtige uitstraling) en kan je vormen roteren. Het resultaat kan je opslaan in je fotoalbum, maar ook delen op Twitter, Instagram, Facebook en via e-mail. De app houdt zelf geen bewerkingsarchief bij, dus je kan een eenmaal gemaakte poster achteraf niet meer bewerken. Dat is wel een punt van aandacht.

Retromatic is een leuke applicatie die inventief werkt en waar je even voor moet zitten, om een mooie selectie van de compositie te maken. Daarna kan je er in een mum van tijd echt een leuke vintage-poster van maken. Na Clone Camera (€1,79), waarin je jezelf kan kopiëren op een foto, heeft Peta Vision opnieuw een erg geslaagde fotobewerkingsapp neergezet.

Downloaden: Retromatic (€2,69)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2012, 12:36
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen fotobewerking, fotofilters, poster, retro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.