Quento: rekenen in nieuw Nederlands puzzelspel op iPhone

Quento is een nieuwe Nederlandse puzzelgame voor de iPhone en iPad waarin je de sommen bij het resultaat moet maken.

Quento header iPhone iPad rekenspelKen je de Flippo’s nog waarmee je in totaal de waarde 24 moest maken met de cijfers die erop stonden? Dat principe is opnieuw uit de kast gehaald door de nieuwe Nederlandse game Quento. In het door q42 (9292) gemaakte iPhone-spel zie je bovenin beeld op welk getal de som moet uitkomen en hoeveel getallen je daarvoor moet gebruiken. Daaronder tref je een veld met negen vakjes: vijf cijfers en vier vakjes om mee op te tellen of af te trekken. Jouw taak is om de bijbehorende som in het veld te maken.


Een som moet gemaakt worden met een vloeiende veegbeweging, dus niet met het aantikken van losse cijfers. Qua bediening werkt het daarmee niet anders dan het populaire online woordspel Ruzzle. Wel is Quento een stuk sneller uitgevoerd: bij het binnenkomen van de app, krijg je een rekenopdracht voor je en kan je direct aan de slag. Bovenin beeld zie je de progressie van je huidige reeks sommen binnen de puzzel. Je begint met sommen van twee cijfers, dan drie. Je kan sommen van vier en vijf ontgrendelen door de volledige versie van het spel te kopen in de app. Dat kost eenmalig 89 cent.

Als je alle sommen binnen een puzzel hebt afgewerkt, verandert de achtergrondkleur en merk je zo dat je met een nieuwe puzzel te maken hebt. Er is geen vast levelpakket in Quento. Je kan dus niet alle levels voltooien en het spel uitspelen. Je zoekt zelf maar uit hoe lang je ermee bezig gaat. De toevoeging van achievements was hier wel welkom geweest; dan werk je in ieder geval nog naar iéts toe in Quento.

Quento getallen maken iPhone-game Quento getallen maken

Wel heb je de keuze tussen drie moeilijkheidsgraden. De app staat standaard op simpel, maar met veegbewegingen ten hoogte van de scores bovenin, kan je ook vegen naar lastig en vrij spel. In de laatste stand krijg je geen opgave met hoeveel cijfers je de uitkomst moet bereiken. Een soortgelijke stand met een tijdslimiet en highscores, zou het spel compleet maken. Bedenker Martin Kool laat iPhoneclub.nl weten dat die functies eraan komen in aankomende updates. Ook zonder is Quento echter al een leuke app om je hersens even een opkikker mee te geven.

Downloaden: Quento (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.