Plunk voor iPhone: crowdfunding voor iedereen

Plunk voor iPhone maakt crowdfunding voor iedereen mogelijk. De drempel om in te stappen ligt lager dan Kickstarter en Indiegogo.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Plunk iPhone crowdfunding toegankelijkJe wilt graag keukengerei kopen voor de gratis kookclub die je wilt starten. Wil controllers voor de PlayStation 4 hebben zodat je vrienden mee kunnen spelen. Of wil er graag echt eens tussenuit maar hebt geen cent te makken. Het maakt niet uit welk doel je ervoor verzint. De nieuwe iPhone-app Plunk maakt crowdfunding voor iedereen mogelijk, ook als je geen uitgebreid businessplan of het volgende gouden idee hebt. Vrienden en onbekenden kunnen meteen hun geld in je verzoek stoppen.

In 2013 werd crowdfunding al een vaak voorkomend, legitiem businessmodel om kosten mee te dekken. Onder andere de Pebble-smartwatch begon als een crowdfundingcampagne waar gebruikers hun geld aan toevertrouwden in ruil voor een Pebble als de financiering rond was en het horloge gemaakt was – en ook Carmageddon voor de iPhone en iPad kwam voort uit een campagne waarin het publiek investeerde. Plunk maakt het concept nog toegankelijker: nu kan echt iedereen beginnen met crowdfunding.

Crowdfunding actie aanmaken

De applicatie werkt op basis van je Facebook-account. Login en je kan meteen een (nobele) bedelactie starten. In het centrale tabblad vul je een korte omschrijving in, geef je aan hoeveel je geld je nodig hebt en hoeveel personen mogen betalen. 1, 5, 10 of ook 50 euro? Je geeft de rubriek van de crowdfunding aan, voegt een foto toe en geeft aan wanneer de actie loopt. Je deelt de actie op Facebook, Twitter, per e-mail en/ of Plunk zelf. In het Explore-tabblad zie je wie je daarin al voorgingen.

Plunk iPhone crowdfunding Plunk iPhone opzetten

Bij elkaar opgeteld

Bijdragen aan de Plunks van anderen moet een peuleschil zijn. Als het eenmaal werkt. Je hebt de mogelijkheid om direct te betalen via de virtuele portemonnee Gwolla, direct via creditcard en via PayPal. Opvallend is dus dat je niet afwacht of er genoeg financiering is om een doel te bewerkstelligen: je betaalt meteen, zonder dat je er misschien wat voor terugziet. De laatste voor Nederland belangrijke betaaloptie PayPal resulteert in onze test helaas steeds op een leeg scherm met een foutmelding er achteraan. Zo gaan er meer dingetjes nog net niet lekker. Het Explore-scherm scrollt nogal haperig en je ziet eigen Plunks niet meteen in je eigen profieloverzicht terug, laat staan dat je de eigen actie in de Explore-sectie ziet staan. Je krijgt een melding dat de Plunk-actie is opgestuurd en wordt gekeurd door de redactie van de app, maar ziet de voortgang niet terug in de app.

Bij elkaar opgeteld zijn het euvels die ervoor zorgen dat Plunk nog geen geweldige app is – maar wel een goed idee. Het zal vast niet de laatste iPhone-app zijn waarin crowdfunding tot vriendendienst wordt gemaakt.

Downloaden: Plunk (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

Het lijkt erop dat Plunk is teruggetrokken uit de App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 januari 2014, 10:26
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen crowdfunding, indiegogo, kickstarter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.