Piaggio X10 motorscooter gebruikt iPhone als boordcomputer

Piaggio heeft het Piaggio Multimedia Platform uitgebracht voor de motorscooter X10. Hiermee kun je allerlei technische gegevens aflezen, navigeren en de handleiding opvragen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

piaggio iphone scooterScooterfabrikant Piaggio heeft een app ontwikkeld waarmee je je iPhone als boordcomputer kunt gebruiken. In de auto hebben we dergelijke apps al wel gezien, waarmee je bijvoorbeeld de snelheid kunt meten. Maar op de scooter is het nieuw. Met een speciale houder kun je de iPhone veilig vastmaken aan de scooter. Je hebt daarna de keuze uit informatie in vijf categorieën: dashboard, navigatie, een tripcomputer, controlefuncties en gebruikershandleiding. Je ziet in de app de snelheid, het toerental en het actuele vermogen en koppel. De acceleratiewaarden, het actuele en gemiddelde brandstofverbruik, de gemiddelde snelheid en het voltage van de accu zijn ook af te lezen. Uiteraard is het de bedoeling dat je de scooter eerst parkeert, voordat je gegevens in de app gaat analyseren.

Piaggio heeft het Multimedia Platform (PMP) ontwikkeld, dat momenteel alleen werkt op de maxiscooter Piaggio X10. Deze maakt een draadloze verbinding met de scooter, zodat allerlei technische informatie af te lezen is. Heb je een uitvoering met ABS/ASR, dan kun je ook de bandenstatus controleren, zodat je veiliger kunt rijden. Sensoren in de scooter houden de bandenslijtage en -spanning in de gaten. Je krijgt een automatisch een waarschuwing als er iets mis is. Is er een technische storing, dan laat het onderdeel controlefuncties zien wat er aan de hand is en waar je de dichtstbijzijnde officiële dealer kunt vinden. Is de tank bijna leeg, dan geeft de app automatisch tankstations aan en krijg je de mogelijkheid om er naartoe te navigeren. Navigatie is ook meteen de enige functie die bedoeld is om tijdens het rijden te gebruiken.

piaggio iphone scooter 1

Je hebt zelfs iets aan de app als je niet op de scooter zit. De app onthoudt waar je de scooter hebt uitgeschakeld, zodat je later snel de plek kunt terugvinden waar je de scooter hebt geparkeerd. De tripcomputer houdt afstanden bij en kan informatie geven over je rijstijl. Leen je de scooter uit aan een vriend, dan kun je achteraf zien of er extreem mee gejakkerd is.

De app is gratis te vinden in de App Store en te gebruiken in het Engels en Italiaans. Om je scooter geschikt te maken moet je wel een Piaggio Multimedia Platform-kit aanschaffen voor 185 euro. Deze is alleen geschikt voor de Piaggio X10 Maxiscooter in de uitvoeringen van 125, 350 en 500cc. Het pakket omvat een communicatie-unit en de bekabeling, ook al verloopt de communicatie met de iPhone volledig draadloos.

Downloaden: Piaggio Multimedia Platform (gratis, hardwarekit vereist)

piaggio iphone scooter 2

Via: ANWB Motor
Tipgever: Arno

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 januari 2015, 10:56
Categorie Navigatie
Onderwerp scooter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.