PhotoMath iPhone app formule scannen icon

PhotoMath lost wiskundige formules beter op met iPhone-camera

Met de iPhone-app PhotoMath scan je wiskundige formules in en reken je ze uit. De scanner van de reken-app is een stuk beter geworden na de laatste update.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

PhotoMath iPhone app formule scannen iconPhotoMath is een van de meest indrukwekkende calculator-apps op de iPhone die we in lange tijd gezien hebben, naast MyScript Calculator en Tydlig. De applicatie die eind oktober uitkwam, is nu voorzien van een update die allerlei fouten oplost. Daardoor kan je nu beter wiskundige formules en rekensommen oplossen door ze te scannen met de iPhone-camera. Tijd voor een PhotoMath review.

Uitrekenen met de camera

Richt de iPhone-camera op een wiskundige formule en de app rekent hem uit. Dat is de simpele belofte van PhotoMath en daarin slaagt de app ook sinds de nieuwe update. PhotoMath werkt zo simpel als elke andere scanner. Je richt het centrale, rood omlijnende vak van de cameraweergave op een som of formule. In de normale houding van de iPhone heb je een vierkant vak, in de liggende houding is het kader ook rechthoekiger en voelt liggende formules fotograferen, natuurlijker. Zodra je de iPhone op een deel van een formule richt, toont PhotoMath waar dat onderdeel van de formule op uitkomt. Met de pijl onderin beeld ga je de diepte in en analyseer je de formule stap voor stap.

PhotoMath iPhone inscannen wiskundige formule PhotoMath antwoord stapsgewijs uitleggen

Leren of spieken?

Als je een formule als een vermenigvuldiging, breuk of optelsom vastlegt, berekent PhotoMath hem en word je geleid naar de eerste stap van de uitleg tot de som. De app neemt de verschillende stappen van de berekeningen door, zodat je ook zonder wiskundige in de buurt een idee krijgt van hoe je een formule aanpakt. Je veegt er eenvoudig doorheen met horizontale vegen. De laatste van de stappen legt het resultaat van de formule voor. Je hoeft er niet meteen wat van op te steken. Met de eerste ronde knop in het scanner-scherm zie je recente scans en kan je hun berekeningen opnieuw doornemen.

Het mag dan als leermethode bedoeld zijn; PhotoMath werkt zo simpel dat het eerder een beetje als valsspelen of spieken voelt.

Beperkingen van PhotoMath

Er zijn wel wat beperkingen aan PhotoMath voor de iPhone. Zo kan je momenteel alleen computergeschreven formules op papier scannen. Probeer een berekening op een beeldscherm te scannen en je zal zien dat de flikkering van het beeldscherm succes in de weg staat. Een handgeschreven formule, zelfs in blokletters, scannen lukt ook niet. De app herkent het wel als een handgeschreven formule. Dat roept een pop-up in beeld waarop ook de andere huidige tekortkomingen van PhotoMath worden uitgelicht. Zo vormen formules met kwadraten, integralen en vergelijkingen nog niet het thuisgebied van de app. PhotoMath is er zich dus goed van bewust. Dan geeft bijna te denken dat dergelijke oplossingen binnenkort wel van de partij zijn.

Conclusie PhotoMath review

De problemen waar PhotoMath bij de release mee kampte, zijn inmiddels verholpen. De applicatie kan nu dubbele breuken oplossen en de antwoorden op vragen met machten en wortels moeten nu exact zoals in het wiskundeboek worden weergegeven. De app kan ook beter overweg met decimalen en cijfers achter de komma. Hoewel niet alle ingewikkelde formules worden ondersteund, is PhotoMath een indrukwekkend gereedschap dat je op weg kan helpen bij het leren van wiskunde. Of helpt bij het sjoemelen bij tentamenvragen.

Pluspunten

  • Geweldig idee
  • Legt berekeningen van formules stap voor stap uit

Minpunten

  • Niet compatibel met handgeschreven opgaven
  • Geen ondersteuning voor kwadraten, integralen en vergelijkingen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 november 2014, 18:24
Categorie Onderwijs
Onderwerpen calculator, rekenmachine, wiskunde

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.