Payback2: Grand Theft Auto-achtige iPhone game keert terug

De eerste Grand Theft Auto-achtige game op de iPhone heeft een opvolger gekregen. Payback2 is meer een actiespelletje dat zich afspeelt in een open wereld, dan een concurrent voor Grand Theft Auto 3.

Payback2 iPhone Grand Theft Auto-kloonLang geleden, toen Grand Theft Auto 3 nog echt niet mogelijk leek op de iPhone en er ook nog geen sprake was van Grand Theft Auto Chinatown Wars, was er al een andere game die het spelidee van de open-wereld game naar Apple’s touchscreen bracht. Payback kwam uit in januari 2009 en werd zowel geroemd om het concept, als afgekraakt om de besturing. Dat is in Payback 2 rechtgezet: het spel speelt overzichtelijk met twee virtuele sticks op het scherm. Maar kan de GTA-kloon nog met zijn tijd mee?

Als je terugkijkt naar het begin van 2009, had Payback achteraf iets lachwekkends. Niet zozeer het spel, maar het gegeven dat gebruikers twijfelden over de aanschaf omdat ze geen 200 MB meer vrij hadden op de iPhone. Tijden zijn veranderd. Er zijn inmiddels games die ruim een Gigabyte ruimte van je telefoon verlangen. Payback is verrassend genoeg niet in die trend meegegaan. Ondanks de aanwezigheid van een geanimeerde intro, is het spel nog geen 40 MB groot om te downloaden. Opmerkelijk… maar het is er ook wel een beetje aan af te zien.

Payback2 speelt nog steeds in een open 3D-stadswereld waar je te voet of rijdend doorheen beweegt, en doet dat nog steeds vanuit een camerastandpunt dat van boven op de wereld neerkijkt. Echt gedetailleerd doet het spel niet aan. De stratenblokken en flatgebouwen ogen allemaal wat simpel in het spel en slechts in parkjes en op enkele straten, lopen wel eens wat mensen rond. In ieder geval als je alleen speelt: in de online modus is de wereld gestript van alle details en oogt het spel erg kaal.

Je kan het zien aan de trailer die hierboven staat afgebeeld. Het spel is eigenlijk opgeknipt in drie onderdelen: het aanmodderen in de open wereld, waarin je auto’s kan veroveren om daarmee rondjes te rijden, een vooral online vermakelijke slachtpartij en een melig bedoeld racegedeelte. De laatste twee zijn online speltypes en kan je doen met 3 andere spelers en nog eens 8 computergestuurde deelnemers. De races bevinden zich op smalle parcours met om de haverklap een checkpoint en de smalste steegjes en daken die zich moeilijk lenen voor een race. Het spel lijkt je vooral een paar lachsalvo’s te willen bezorgen, als je je met 12 man door smalle straatjes propt of tegenstanders met raketwerpers en tanks neerschiet op een pleintje.

Payback2 racen met tanks iPhoneHet wordt snel duidelijk dat Payback2 geen partij is voor het vorig jaar verschenen Grand Theft Auto 3, maar dat het ook een andere insteek heeft. Het spel is meer dan zijn voorganger over-de-top gegaan en wemelt nu van de heftige schiet- en crashpartijen waarbij je mensen neerhaalt met uzi’s en slierten auto’s doet ontploffen met één schot van een raketwerper. De chaos heerst in Payback2, zowel offline als online. Het is een simpel, maar grappig actiespelletje geworden op leven en dood in een wereld die toevallig open toegankelijk is. En: met een besturing die nu eens klopt.

Downloaden: Payback2 HD (€4,99, universele app)
Downloaden: Payback2 (€2,99, géén iPad-ondersteuning)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 oktober 2012, 12:45
Categorie Games
Onderwerp grand theft auto

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.