GTA San Andreas op iPhone en iPad uitgekomen

Grand Theft Auto San Andreas voor iPhone en iPad is een geweldig grote game in een vrije, criminele stad. Let op bij de installatie!
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

GTA San Andreas iPad iPhone uitgekomenEen nieuw jaar, een nieuw bijna-kerstcadeau van Rockstar in de App Store. Na Grand Theft Auto III in december 2011 en Grand Theft Auto Vice City vorig jaar, is nu GTA San Andreas uitgekomen op iPhone en iPad. Het sluitstuk van de trilogie kwam oorspronkelijk uit op de PlayStation 2 en originele Xbox en is nu doorgezet naar iOS. Alles wat de game zo kenmerkend en baanbrekend maakte, zit er weer in. Daarnaast ondersteunt de game waarin je alle vrijheid van gaan en staan hebt, nu ook iOS 7-controllers.

Geen touchscreen-game

We testten de game helaas niet met de gangbare iOS 7-controllers als de Logitech Powershell of de hier reeds verkrijgbare MOGA Ace Power om de game mee te proberen, maar net als zijn voorgangers is GTA San Andreas ook te spelen met een veelvoud aan virtuele knoppen in beeld. Je hebt ditmaal de keuze uit drie knoppeninstellingen, waaronder een met twee virtuele sticks om te lopen en te kijken. De standaardbesturing maakt gebruik van actieknoppen. Als je daarmee in het begin van het spel de eerste meters op een crossfiets maakt waarin je naar voren en naar achteren kan leunen én vier besturingsknoppen rechts in beeld hebt en een virtuele stick links, word je er haarfijn aan herinnerd dat GTA niet echt een ideale touchscreen-game is. Dat was bij de voorgangers ook het geval en het is een gegeven dat gedurende de game ongetwijfeld een paar keer frustreert. Gelukkig kan je het voor een goed deel wegcijferen voor de sfeer van het fenomeen dat GTA heet.

Serieuzer en kaler

GTA San Andreas was in 2004 een gigantische klapper door zijn veel grotere speelwereld om vrij doorheen te bewegen ten opzichte van de voorgangers, maar baarde ook opzien met zijn thema. Achteraf gezien legde San Andreas de brug tussen de vooral humoristische GTA’s daarvoor, naar de wat rauwere Grand Theft Auto zoals we die nu kennen.

GTA San Andreas iOS auto rijden

Het verhaal over Carl Johnson die diep in de penarie zit, is moeilijk een grap te noemen. In de introductie leer je al over de dood van zijn moeder, het verloochenen van vrienden en zijn bittere verstandhouding met de politie. Ook de spelwereld is rauwer dan voorheen. Los Santos is een hier en daar desolate stad, met verpauperde en criminele wijken. Overdag wil het spel er daardoor nog wel eens erg kaal uitzien – met het glimmen van sommige auto’s als enige visuele lichtpunt tussen de toch wel erg verouderde animaties en omgeving. In het avondlicht ziet ook San Andreas er echter prachtig uit, met sfeervolle straatverlichting en overal brandende huisverlichting die de hood tot leven brengt.

Ongekende mogelijkheden

Tegenover de wat kalere stad staan de gigantisch aangeklede mogelijkheden van het spel. GTA San Andreas is niet alleen maar een game waarin je rent, rijdt, schiet, mept, moordt en andere misdaden pleegt. Het heeft delen van een levenssimulator. Je doet kledingwinkels aan voor een ander voorkomen, meet jezelf een afrokapsel aan bij de kapper en kan zelfs alle facetten van je lichaam trainen! Dat doe je al door op een bepaalde manier te spelen (veel rennen maakt atletischer), maar nog sterker door bijvoorbeeld echt je spieren te trainen in een fitnessschool. Of je slagkracht, door bokslessen te volgen. Je wordt niet alleen meegesleurd in een verhaal van een gevaarlijke, oppervlakkige onderwereld – je hebt ook ruimte jezelf te ontwikkelen.

Let op: Grand Theft Auto San Andreas is 1,91 gigabyte groot. Dat betekent dat je bijna 4 gigabyte op de iPhone, iPad of iPod touch vrij moet hebben om de game te installeren. Een herstart van het apparaat daarna is raadzaam om vastlopers te voorkomen.

Jezelf verliezen

GTA San Andreas was op de consoles en pc in 2004 al een ongekend uitgebreide game en op de iPhone en iPad is het bijna ongepast, zoveel vrijheid en mogelijkheden heb je erin. Dat de filmpjes er inmiddels klungelig uitzien, de game bij daglicht wat kaal aandoet en de gezichten van de hoofdpersonen nogal statisch zijn, is allemaal door de vingers te zien. Rockstar heeft andermaal een game succesvol naar de iPhone en iPad doorgezet, die het gevoel van het origineel behoudt. Ja, hij stuurt minder dan op de consoles ondanks drie besturingsopties, maar ja, het is nog steeds een game waarin je jezelf weer volledig kan verliezen.

Downloaden: GTA San Andreas (€5,99, universeel, iPhone 4S+, iPad 2+, iPod touch 5+, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.