Onderzoekers gebruiken iPhone als kunstmatige alvleesklier

Onderzoekers hebben met behulp van een aangepaste iPhone-app een kunstmatige alvleesklier gemaakt die insuline en glucagon reguleert.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPhone alvleesklierOnderzoekers hebben een kunstmatige alvleesklier gemaakt, die bloedsuikerniveaus goed kan reguleren. Dat is al bijzonder, maar de manier waarop het kunstmatige orgaan is gemaakt is ook opmerkelijk: de kunstmatige alvleesklier bestaat namelijk uit een aangepaste iPhone, met twee pompen die insuline en glucagon leveren. De iPhone-alvleesklier moet mensen helpen met diabetes type 1. Zij hoeven dankzij de nieuwe uitvinding niet langer gebruik te maken van een insulinepomp en injecties.


De onderzoekers beschrijven in de New England Journal of Medicine hoe de alvleesklier insuline en glucagon aflevert zonder dat de patient iets hoeft te doen. De iPhone is verbonden met een glucosemeter, die op zijn beurt is verbonden met een sensor die onder de huid is geplaatst. Op basis van metingen van deze sensor vertelt een iPhone-app welke stof in de bloedbaan nodig is. Dit gebeurt zonder dat er met naalden wordt geprikt – de patient heeft twee kleine, vaste injectiepunten waar de pompen zijn verbonden.

De iPhone-app van de kunstmatige alvleesklier heeft nog een handige functie: je geeft aan wat je of wanneer je gaat eten, waarna er automatisch insuline in de bloedbaan wordt geïnjecteerd om deze maaltijd te compenseren.

Hoe indrukwekkend de iPhone-alvleesklier ook moge zijn: het project bevindt zich kennelijk nog in een vroege fase. Dokter Frederic E. Wondisford van het Amerikaanse diabetes-instituut vertelt aan de New York Times dat het apparaat nog niet in grote getale is getest. Het is ook nog onduidelijk hoe de kunstmatige alvleesklier het over een langere periode zou volhouden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.