OKDOTHIS voor iPhone: populaire app met foto-opdrachten

Met OKDOTHIS voor iPhone kunnen gebruikers elkaar allerlei foto-opdrachten en ideeën geven. Zo dagen ze elkaar uit om creatief te zijn.

okdothisZo af en toe komt er een bijzondere app langs die het over een andere boeg gooit. OKDOTHIS is zo’n app. Het draait om foto’s, het draait om delen, maar niet zoals je in eerste instantie verwacht. In de app geven gebruikers elkaar foto-ideeën, die zijzelf en anderen op een creatieve manier kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld de opdracht “maak een foto met perfecte symmetrie”, waardoor anderen worden gedwongen om goed om zich heen te kijken en een mooie foto te maken. Misschien wel van iets wat ze normaal niet eens was opgevallen. In de VS oogstte OKDOTHIS behoorlijk wat lof en klom sinds het verschijnen gisteren volgens initiatiefnemer en bekende fotograaf @jeremycowart naar de zevende plek van de bestverkochte betaalde apps in de Amerikaanse App Store.

In OKDOTHIS heten de ideeën of opdrachten DO’s. Je kunt deze zelf bedenken en invullen by het tabblad Create DO’s. Als je een idee hebt bedacht kun je deze een categorie geven en kiezen of je het idee met de gemeenschap wil delen en/of op Twitter en Facebook wil plaatsen. Om je een idee te geven van de opdrachten die anderen hebben bedacht: die variëren van concrete opdrachten als “Share a photo of your desk” of “Grab everything within an arms reach and shoot a selphy with it all” tot meer vrije ideeën als “Two opposites” of “I’m thankful for..”. De foto’s die gebruikers maken kunnen zowel met de voor- als achterkant van de camera worden gemaakt en worden in een vierkant frame geschoten. Na het schieten kun je allerlei filters op het resultaat loslaten, of meerdere filters over elkaar heen.

feedfoto maken

Wanneer je de app hebt geopend kom je terecht op het beginscherm met de nieuwsfeed, met bovenin featured categorieën -zoals herfst-ideeën- en daaronder featured foto’s, featured gebruikers en populaire categorieën. Tik bovenin op Search om opdrachten of gebruikers te zoeken, of op Categories om op die manier te bladeren. Bij iedere opdracht staat hoeveel mensen hem hebben uitgevoerd en kun je hun foto’s daaronder bekijken. Om zelf ook mee te doen tik je bij een opdracht op Do This. Of op Bookmark, om hem voor later te bewaren. Als je foto’s van anderen mooi vindt kun je deze waarderen door op “Ok” te tikken, erop te reageren met een comment of eigen foto, of te delen via Facebook of Twitter.

Uiteindelijk is OKDOTHIS een bijzondere foto-app met een interessante functies. Na het testen bleken de nadelen dat het even tijd kost voordat je je weg vindt en dat het laden van foto’s soms nogal lang duurt. Die minpunten vallen echter in het niet bij het prima idee achter de app, dat het sociale aspect van foto’s delen al vóór het schieten van een foto laat plaatsvinden, in plaats van alleen erna. Vergelijkbare apps zijn het Nederlandse Pictorious en het spelletje PictureCheck, maar bij die apps draait het meer om het spelelement. Je moet bijvoorbeeld zo grappig mogelijke foto’s schieten (Pictorious) of zo snel mogelijk een foto maken (PictureCheck). OKDOTHIS draait meer om mooie foto’s delen en heeft bovendien al een enthousiaste schare gebruikers.

opdrachtfoto

OKDOTHIS werd door Zite een app voor fotografen genoemd. Vast staat in ieder geval dat de kwaliteit van veel foto’s erg hoog is, wat het leuk maakt om door de app te bladeren. Wij denken echter dat iedereen die enigszins van fotografie houdt hiermee plezier kan hebben en inspiratie kan opdoen. De app biedt in ieder geval genoeg bijzonders om vastgeroeste Instagrammers – nog maar weer een foto van mijn bord met eten?- nieuwsgierig te maken.

Downloaden: OKDOTHIS (€1,79, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 november 2013, 21:30
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen fotografie, opdrachten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.