NRC Reader Opinie: nieuwe app voor columns en mening van NRC

NRC Reader Opinie & Debat is een aparte iPhone- en iPad-app voor opiniestukken en columns uit NRC en nrc.next. Hij kost 4,49 euro per maand.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

NRC Reader Opinie iPhoneHet NRC heeft een vervolg aan het eerder dit jaar uitgebrachte NRC Reader gegeven. NRC Reader Opinie & Debat is een nieuwe applicatie voor iPhone en iPad waarin je dagelijks zo’n vijf opiniërende artikelen uit de NRC en nrc.next krijgt voorgeschoteld. De applicatie vervangt de eerdere NRC Reader-app niet, maar komt er naast te staan. Je moet als lezer dan ook een apart abonnement afsluiten voor de app met opiniestukken, al kan je ook nu één artikel per dag gratis lezen.

Ontsnapt uit de Kiosk

De opzet van de applicatie komt overeen met de originele NRC Reader-app die aanvankelijk voor de iPad en pas later voor de iPhone uitkwam. Bovenin beeld wissel je tussen de edities, je opgeslagen favoriete artikelen en een overzicht van de verschillende auteurs en hun artikelen. Rechts daarvan zoek je met een knop; links tref je instellingen en een knop om snel te schakelen tussen dag- en nachtstand. De grootste visuele verandering is dat de dagedities van Reader Opinie direct artikelen aankondigen en zich niet voordoen als kleine krant. Verder is NRC Reader Opinie is strakgetrokken naar de designwetten van iOS 7. De applicatie gebruikt een grijsachtig soort wit in de dagstand, een donkergrijs in de nachtstand en breekt die slechts door één kleur blauwgrijs dat je ziet terugkomen in de in de knoppen en details van de app.

NRC Reader Opinie hoofdpagina NRC Reader Opinie en columns iPhone

De meest in het oog springende verandering vindt echter buiten de app plaats: de krantenuitgever biedt de applicatie niet aan als applicatie in de Kiosk van Apple, maar als aparte app op je homescreen. NRC-ontwikkelaar Ward Wijndelts:

“De Kiosk is een stuk marginaler geworden in iOS 7. We kunnen edities buiten de Kiosk updaten en kunnen gebruikers op de hoogte brengen door een pushbericht. Ik zie geen grote voordelen meer aan de Kiosk. Is het een beetje verwarrend, één app in de Newsstand – daar zijn we toe veroordeeld – en ééntje erbuiten? Ja. Maar het is een goed afgewogen keuze.”

Geen gevaar voor ‘oude’ NRC Reader

Inhoudelijk verschilt de app ook van de eerdere NRC Reader. De applicatie bestaat enkel uit artikelen waar een mening aan ten grondslag ligt. Die biedt de bestaande Reader-app echter óók, naast analyses en achtergrond. Volgens Wijndelts hoeven abonnees niet bang te zijn de originele NRC Reader lijdt onder de nieuwe app:

NRC Reader Opinie heeft geen consequenties voor bestaande lezers en abonnees van NRC Reader. De selectie wordt onafhankelijk van elkaar gemaakt. In de testfase zagen we regelmatig dat een bepaald stuk zowel voor NRC Reader als voor NRC Reader Opinie werd geselecteerd.

NRC Reader is een experiment dat goed loopt. De komende maand bereiken we 100.000 downloads. We hebben vanaf het begin het idee gehad om verschillende bundelingen te maken van artikelen. Naast het volgen van de lezer naar het dominante platform (tablet of smartphone in plaats van krant), willen we ook steeds beter inspelen op de specifieke informatiebehoefte. Daarom dus een abonnement op opiniestukken en columns. Over wel of geen aparte app hebben we lang gepraat. Uiteindelijk leek het ons helderder voor de gebruiker om voor aparte apps te kiezen. Als je verschillende abonnementsvormen moet onderbrengen in één app, dan krijg je een kiosk in je app.

NRC Reader Opinie opening artikel NRC Reader Opinie nacht lezen iPhone

Minder visueel

Ondanks de op iOS 7 toegespitste interface, is NRC Reader Opinie minder visueel dan de voorganger. Dat komt vooral omdat verhalen in de editie van de dag niet meer worden gepresenteerd met foto’s, maar alleen tekst. Omdat het lastiger is om beeld bij opinie te vinden, aldus de krant. Desondanks openen de verhalen zelf wel met (kleinere) foto’s en is de voorpagina’s met dagedities ook voorzien van foto’s. In combinatie met de iOS 7-vormgeving, komt het nieuwe NRC Reader Opinie helaas wel wat minder statig, wat minder deftig over dan de eerdere app. Bovendien word je geconfronteerd met een grote abonnementsknop als je nog geen abonnee bent.

Kannibalisatie of verbreding?

De tarieven van NRC Reader Opinie zijn gelijk aan die van NRC Reader. Je betaalt 4,49 euro per maand of 49,99 per jaar voor een dagelijkse selectie van 5 opiniestukken en columns. Daarvoor krijg je 6 edities per week, één minder dan de originele NRC Reader die ook nog eens zo’n 7 artikelen per dag voorschotelt. Als je een keuze uit de twee moet maken, is die niet zo moeilijk. De originele NRC Reader oogt deftiger en biedt meer en veelzijdiger artikelen. Je kan je afvragen in hoeverre beide apps elkaar niet kannibaliseren in plaats van de markt verbreden. De toekomst zal het leren.

Downloaden: NRC Reader Opinie & Debat (gratis, universeel, iOS 7)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 oktober 2013, 9:53
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerp nrc reader

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.