normal-icoon-groot

Normal meet batterijverbruik van iPhone-apps

Normal is een nieuwe app, die de batterijduur van allerlei iPhone-apps kan meten. De app waarschuwt welke apps stroom verslinden en geeft tips om het te voorkomen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

normal-icoon-grootIn iOS 8 kun je de batterijverbruik van apps in de gaten houden. Batterijvretende apps sluit de iPhone straks automatisch af. Tot die tijd kun je terecht bij een nieuw verschenen app Normal. Het heeft bij mij geleid tot het pardoes weggooien van een batterijvretende app, waarmee ik 5 uur batterijtijd kon besparen!


Apps die je batterijverbruik analyseren zijn er genoeg, maar meestal hebben ze nogal een nerdy uitstraling of proberen ze teveel functies in één app te stoppen. Normal is verfrissend simpel. Je focust je aandacht op één tabblad in de app, waar het batterijverbruik per app te zien is. Normal wordt gemaakt door voormalige informaticastudenten van Stanford University, Adam Oliner en Jacob Leverich. Hun postdoctorale onderzoek hebben ze gebruikt om een nieuw bedrijfje op te zetten met de naam Kuro Labs. Als het idee achter de app je bekend voorkomt, kan dat kloppen: ze maakten eerder de app Carat.

Update: Heb je heel weinig apps geïnstalleerd en maak je intensief gebruik van de iCulture-app, dan kan het voorkomen dat de onze app ook in de lijst verschijnt als meest batterijverslindender. Wij zullen dit gaan uitzoeken, omdat het feitelijk niet kan kloppen. Onze app doet namelijk niets op de achtergrond.

Schokkende cijfers

Normal analyseert het batterijverbruik van de apps die je geïnstalleerd hebt en vergelijkt dat met anderen. Meteen als je de app hebt geïnstalleerd kun je al zien welke apps bekend staan als batterijslurpers. Dat Facebook veel batterij verbruikt, wist ik al. Maar ik deed ook een vrij schokkende ontdekking: de app Human waarmee je je lichaamsbeweging meet, slurpt maar liefst 5 uur van de normale batterijduur af! Een soortgelijke app Moves, tegenwoordig eigendom van Facebook, maakt je batterijduur zo’n 4 uur korter. Je zult dus zelf even moeten kijken of je het nog de moeite waard vindt om notificaties van deze apps te ontvangen, of dat je liever de apps weggooit. In mijn geval heb ik Human verwijderd; driemaal per dag een melding krijgen dat ik mijn Daily 30, 60 en 90 heb gehaald is het me niet waard.

normal-actieve-apps normal-facebook-details

Ook interessant: 30 tips om je iPhone-batterijduur te verlengen

De naam ‘Normal’ geeft aan waar de app om draait: kijken of jouw batterijverbruik normaal is ten opzichte van andere mensen. En daarmee zijn ze vrij uniek, want er zijn nauwelijks andere apps die ook op dezelfde manier je batterijverbruik meten. In mijn geval zijn er drie apps die problemen opleveren. Normal liet zien dat ik 11 actieve apps heb, waarvan er drie problemen opleveren: Human, MobileSMS (huh?) en Facebook. Apps zoals Buffer, CloudMagic, Fitbit en Tweetbot zijn ook actief, maar leveren geen kortere batterijduur op. Normal wijst je ook op batterijslurpende apps die niet actief zijn, maar die in een later stadium wel problemen kunnen veroorzaken. Normal geeft je tips om de batterijslurpende problemen te verhelpen, maar je kunt ook ervoor kiezen dat een app niet langer in het rijtje wordt getoond. Je weet immers dat Facebook energie vreet, maar je kunt de app moeilijk helemaal weggooien.

normal-gemiddelde-batterijduur normal-andere-apps

Waar Normal ook goed uit de hoek komt, is in de adviezen. Pinterest heeft bijvoorbeeld een aantal instellingen die je beter niet kunt inschakelen, omdat ze extra energie kosten. Daarmee krijg je in inzicht in je batterijverbruik, dat voorzover ik weet geen enkele app kan bieden. Vaak moet je, als je buiten de deur bent en niet tussentijds kunt opladen, maar lijdzaam toezien hoe je batterij supersnel leeg gaat en heb je geen idee waar het probleem zit. Normal maakt dat inzichtelijk en maakt je een stuk wijzer welke apps je beter niet kunt gebruiken. Human en Moves kun je bijvoorbeeld vervangen door Runkeeper Breeze, die ik ook op de achtergrond heb draaien, maar hij komt niet voor in het lijstje met batterijslurpers. Misschien raadpleegt Breeze periodiek data van de M7-processor, waardoor de app niet de hele tijd op de achtergrond actief hoeft te blijven.

Maar helpt het ook?

We hebben deze app op zaterdag op twee iPhones getest: op de ene iPhone waren Human, iMessage en Facebook actief, op de andere Human, Moves, Facebook, Hangouts, Skype en iMessage. We volgden de adviezen van de app en deïnstalleerden de batterijslurpende apps, zorgden dat ze niet meer op de achtergrond actief waren of volgden de adviezen van Normal (bijvoorbeeld Moves in energiebesparende stand zetten). Bij Facebook kan dat best lastig zijn, want zodra je een berichtje binnenkrijgt start je ongemerkt toch de app weer op. Na een middagje winkelen was de batterij van beide iPhones gezakt naar 40 procent. Het zal vast iets geholpen hebben, maar je hoeft dus geen wonderen te verwachten. Er zijn stiekem nog wel wat andere batterijslurpende processen die Normal niet opmerkt.

Pluspunten

  • Je doet opvallende ontdekkingen met deze app
  • Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Minpunten

  • Alle relevante informatie staat op één tabblad, de rest had achterwege kunnen blijven

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.