Nieuwe iPhone-apps voor de verkiezingen: Den Haag Verkiezingen, Radicale Kieswijzer en VVD App

Snel voor de verkiezingen op 12 september zijn er nog drie nieuwe iPhone-apps uitgebracht die de Tweede Kamerverkiezingen behandelen. De Radicale Kieswijzer is bijvoorbeeld een stemwijzer met komische vragen.

Verkiezingen 2012 nieuwe iPhone-apps headerVorige week brachten we op iPhoneclub al een uitgebreide App Lijst met iPhone-apps voor de aanstaande verkiezingen van de Tweede Kamer op 12 september. Een kleine week voor de verkiezingen en daarmee de nieuwe formatie, zijn er nog drie apps bijgekomen die we in dit artikel bespreken. De Radicale Kieswijzer is een nieuwe stembepaler en Den Haag Verkiezingen is Angry Birds met lijsttrekkers.

Radicale Kieswijzer

Verkiezingen 2012 iPhone Radicale KieswijzerNa de Stemwijzer en de Kieswijzer is er met de Radicale Kieswijzer nog een stembepaler voorhanden voor de iPhone en iPod touch. De naam geeft al aan dat de app de politiek met een knipoog neemt en dat zie je vooral terug in de stellingen die je krijgt voorgeschoteld. Die zijn gechargeerd versimpeld, komisch bedoeld, opgeschreven en je hebt soms enige achtergrondkennis nodig van de politieke standpunten en de debatten om ze te kunnen volgen. De eerste vraag alleen al: ‘Sinterklaas bestaat, iedereen 1000 euro erbij’, heeft een veel meer politieke lading dan je zou denken. Na een grote reeks aan vragen waar je steeds ja of nee op antwoordt, krijg je een lijst te zien van de partijen waarmee je de meeste standpunten overeen komt. Helaas is er geen mogelijkheid om per partij terug te zien welke standpunten dat zijn. De Radicale Kieswijzer kan vast geen kwaad om eens te proberen, maar de Stemwijzer en de Kieswijzer zitten wel een stuk beter in elkaar.
Downloaden: Radicale Kieswijzer (gratis, universele app)

VVD App

Verkiezingen 2012 iPhone VVD App‘Niet doorschuiven, maar aanpakken’ is het hoofdmotto van de VVD in deze verkiezingscampagne en dat zal je weten ook in de vernieuwde iPhone-applicatie die de partij heeft uitgebracht. Het is geen applicatie waarin je, als in de Partij voor de Dieren-app, het programma en de standpunten van de partij kan doornemen. Er is zelfs geen link aanwezig naar een website waarop dat kan. In plaats daarvan speelt de VVD in op een viral reclame-effect. Het idee is dat je een foto maakt of kiest uit het fotoalbum en daaronder een van de slogans van de VVD zet. Door die te delen op Facebook of Twitter, komen je vrienden en volgers er mee in aanraking en kan niemand meer om de VVD heen. Dat is het idee. De slogans zijn er in ieder geval bruikbaar en algemeen genoeg voor: ‘Ik draai op mezelf, niet op subsidie’, ‘Even de economie stimuleren’, ‘Hier gaan de handen uit de mouwen!’, ‘Hier heeft een subsidiekraan gelekt’ en ‘Ik heb de overheid niet nodig om mijn geld uit te geven’. Wel een beetje jammer dat je je eigen posters niet kan opslaan in je fotoalbum. En dat alleen staande foto’s in verhouding blijven.
Downloaden: VVD App (gratis)

Den Haag Verkiezingen

Verkiezingen 2012 iPhone Den Haag VerkiezingenDiederik Samsom, Mark Rutte, Emile Roemer, Alexander Pechtold, Geert Wilders, Jolande Sap en Sybrand van Haersma-Buma. Zij zijn de cartooneske hoofdrolspelers van Den Haag Verkiezingen, een Angry Birds-kloon waarin de lijsttrekkers elkaar bestoken met de eigen belangen. D66 katapulteert Europese vlaggen, Wilders gooit met paspoorten en de Koran en waar de SP mee gooit behoeft geen uitleg, toch? Je kiest eerst een partij, hoort een soundbite van de lijsttrekker en krijgt dan vijf levels voorgeschoteld per lijsttrekker van de tegenstander die je moet vernietigen. Je haalt een level als je de lijsttrekker zelf raakt, en kan drie extra sterren halen door ook de partij-objecten weg te schieten. De levels zijn niet bijster boeiend en zelfs erg eentonig opgezet, maar het idee is best geinig en de politieke details erin zijn eveneens grappig. Zo mag Pechtold het in de eerste ronde meteen opnemen tegen Wilders, waar Rutte eerst even een tomaatje te schillen heeft met de SP.
Downloaden: Den Haag Verkiezingen (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.