iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

Nederlandse start-up SellanApp wil de Kickstarter voor apps worden

De Nederlandse dienst SellanApp maakt het mogelijk een app-idee aan te dragen met een gratis iPad-app en die aan te bieden aan ontwikkelaars. Als je geïnteresseerd bent, kan je investeren in de app.

SellanApp winstmodelHet Amsterdamse initiatief SellanApp heeft haar deuren voor het publiek vandaag geopend. Vanaf nu mag iedereen app-ideeën van anderen bekijken en erin investeren, zodat een ontwikkelaar het kan oppakken om uit te werken. Dat gebeurt een kleine maand nadat de SellanApp iPad-app waarmee je de ideeën kan visualiseren uit is. Hoe gaat ‘De Nederlandse Kickstarter voor apps’ in zijn werk? Hoe zorg je dat je idee niet gestolen wordt? Wat als je project wel gefinancierd wordt, maar geen ontwikkelaar erom staat te springen? En wie zijn de ontwikkelaars die het oppakken? iPhoneclub.nl gaat in gesprek met Milan van den Bovenkamp, een van de twee oprichters.

Milan van den Bovenkamp SellanAppIn de iPad-app van SellanApp kan je een app-idee beschrijven, het verdienmodel ervan berekenen en zowel het App Store-pictogram als een idee van de interface in de applicatie al vormgeven. Daarna kan je ervoor kiezen het idee aan te bieden aan SellanApp. Die zorgen er vervolgens voor dat je idee aan ontwikkelaars bekend wordt gemaakt op een Kickstarter-achtige website, en dat jij als ideeënbezorger meedeelt in de inkomsten die ermee worden verdiend. Lees vooral eerst ons aankondigingsartikel en de reacties over de SellanApp iPad-app.

Kan je precies uitleggen hoe het proces van SellanApp precies verloopt? Iemand uploadt zijn of haar app-idee, en dan?

We richten ons op de slogan ‘De kickstarter voor apps, maar dan beter’. SellanApp verbindt mensen met app-ideeën met developers door middel van crowdfunding. Met SellanApp’s gratis iPad-app kan iedereen een mock-up maken van een idee en uploaden naar SellanApp waarna je een crowdfunding campagne kan starten. Je kan dus geld verzamelen voor je project bij mensen die erin willen investeren. Geselecteerde ontwikkelaars zullen de gecrowdfunde ideeën in de gaten houden en kunnen elk moment de app selecteren voor ontwikkeling tegen het totaal opgehaalde geld. Hiermee wordt effectief een veiling gecreëerd met de creatieve community met app ideeën en ontwikkelaars over de hele wereld.

SellanApp zal de app in de App Store publiceren de app onderhouden. De omzet die gemaakt wordt wordt pro rato verdeeld over de bedenker van de app en de investeerders. Op deze manier verdienen de investeerders er geld aan op basis van de inkomsten van de app.

SellanApp zegt geselecteerde ontwikkelaars naar de ideeën te willen laten kijken. Kan je meer vertellen over die ontwikkelaars?

De ontwikkelaars zijn onderdeel van onze globale community. We benaderen partijen met ervaring in iOS en mobiel. Developers benaderen ons ook. Die hebben ook een account dat iedereen kan zien. Je kan dus zien waar de ontwikkelaars voor staan en wat voor apps zij graag ontwikkelen, en dus wat hun expertise is. Dit is heel transparant. Op dit moment zijn we bezig om de functionaliteit toe te voegen dat developers ook goed te vinden zijn in de community. Dit is allemaal functionaliteit die in de basisversie nog niet is meegenomen. We zijn nog lang niet tevreden, we blijven nieuwe iteraties maken.

In hoeverre zijn je eigen investeerders van invloed op de ontwikkelaar? Gaat al het geïnvesteerde geld naar de ontwikkelaar?

Al het geïnvesteerde geld gaat via ons naar de ontwikkelaar. Investeerders kunnen zelf ook een ontwikkelaar zijn of het idee aanraden. Wij fungeren alleen als het platform waar de verschillende partijen elkaar op vinden. Wij zorgen dat de ontwikkelaars capabel zijn om hun taken uit te voeren.

De standaardvraag: ik heb een idee aangedragen. Hoe kan ik ervan verzekerd zijn dat een ontwikkelaar er niet met mijn idee vandoor gaat?

Die vraag krijgen we inderdaad veel. Op het forum geef ik er uitgebreid antwoord op. Het komt erop neer: de echte waarde van ideeën ligt in de uitvoering. Een idee krijgt pas waarde als de originele bedenkers erachter alle energie en passie erin stoppen om het uit te voeren. Mensen die een contact stelen, hebben niet het begrip achter het idee dat nodig is om een app een succes en geweldig te maken, iets wat de bedenker wel heeft. Daarnaast moet je niet vergeten dat regels voor copyright online net zo goed als offline werken. Overigens: mensen die een idee stelen, moeten zelf de risico’s nemen een app te ontwerpen, bouwen en te promoten. Bij SellanApp zijn deze uitdagingen allemaal gedekt in een sociaal ecosysteem. Het succes van crowdfunding-platforms [zoals Kickstarter, red.] schuilt in de mensen die willen betalen voor goede ideeën. Gestolen ideeën worden vaak ontmaskerd en leveren qua imago snel verknoeide tijd op voor de dief. SellanApp gaat alleen in zee met betrouwbare en creatieve ontwikkelaars.

Wat gebeurt er als er geen ontwikkelaar geïnteresseerd is in je project, maar je hebt wel investeerders?

Als je app idee niet binnen de tijd wordt geselecteerd dan raak je niet echt je investeerders kwijt, alleen de ‘pledges’. De reeds toegezegde bijdrages dus. Alleen als de app geselecteerd wordt betalen je investeerders voor je app. Het is net als Kickstarter: alles of niets. Overigens kan je zelf tijdens de campagne van SellanApp ontwikkelaars aanraden bij ons. We zullen de ontwikkelaar screenen en maken vervolgens een formele afspraak met de partij. We geloven dat apps die sociaal gevalideerd zijn, veel meer kans maken om succesvol te worden in de App Store. Net als bij Kickstarter worden concepten ook bewezen door de crowd voordat ze in productie gaan.

Waar staat SellanApp over een jaar?

Wij geloven dat dit de nieuwe manier is om apps mogelijk te maken. Wij streven dus om volgend jaar een aantal succesvolle apps in de App Store te hebben. Dit allemaal mogelijk gemaakt door mensen over de hele wereld. Het is een droom om je eigen app in de App Store te zien, en al helemaal als je dat voor andere mensen mogelijk maakt. Meer actieve gebruikers, meer pitches, beter platform, een mooiere gemeenschap, wereldwijde aandacht. Dat zijn de dingen daar we ons mee bezig houden. We beginnen vandaag een publiciteitsronde met features van magazines over de hele wereld. Onze publieke beta begint dan ook. Iedereen kan dan een account aanmaken en beginnen met investeren.

SellanApp is vanaf vandaag begonnen met haar publieke beta. Iedereen kan zich aanmelden op de site en ideeën voor apps bekijken en erin investeren: SellanApp.com.
De iPad-app waarmee je een idee voor een app kan aandragen, is al sinds 11 oktober te downloaden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2012, 17:55
Categorie Nederlandse apps
Onderwerpen nederlandse apps, ontwikkelaars, sellanapp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.