iCulture default featured image

Nederlandse spellingscorrectie op de iPhone

Met deze Nederlandstalige woordenlijst kun je zorgen dat de autocorrectie op de iPhone een Nederlandse spellingscontrole en woordaanvulling uitvoert.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Ergernissen over de Engelstalige autocorrectie op de iPhone zijn voorbij: er is nu een Nederlandse woordenlijst voor de woordaanvulling (door sommigen ook wel T9 genoemd) beschikbaar. In de nu volgende instructies wordt uitgelegd hoe je het installeert. Bij de woordenlijst is gebruik gemaakt van een open source Nederlandse woordenlijst, die speciaal voor de iPhone is aangepast met het programma iPhoneshop.jar. De woordenlijst is het initiatief van Makayama Software, ondermeer bekend van de Nederlandse SuperSIM-hack, maar natuurlijk ook van videosoftware zoals DVD to iPhone.


Gecombineerd zijn de instructies voor Windows en MacOS X als volgt:

 1. Download de Nederlandse woordenlijst voor de iPhone en pak de drie bestanden uit.
 2. Als je dat nog niet had gedaan, download iBrickr voor Windows of iNdependence voor MacOS X (Opmerking: de procedure is alleen getest onder Windows, maar zou prima moeten werken onder MacOS X)
 3. Sluit je iPhone aan op je PC of Mac met de USB-kabel of zet deze in de Dock.
 4. Sluit iTunes af als die wordt opgestart.
 5. Start iBrickr.exe (Windows) of iNdependence (MacOS X). Als je iPhone al ge-jailbreakt is, ga dan naar stap 6. Anders gebruik je iBrickr of iNdependence om te jailbreaken, zodat je bestanden naar de iPhone kunt overzetten.
 6. Klik op de knop Files (iBrickr) of gebruik Fugu onder MacOS X.
 7. In het plaatje van de iPhone (iBrickr), klik achtereenvolgens linksboven op de foldernaam tot je bij System/Library/Frameworks/UIKit.framework uitkomt. Bij de MacOS X-applicatie van je keuze (Fugu etc.) navigeer je ook naar die folder.
 8. Klik op de knop ‘Upload files’ en kies achtereenvolgens de drie bestanden (maak voor de zekerheid eerst een backup van de originelen via ‘Download files’:
 • english-stems.dat
 • english-unigrams.dat
 • english-unigrams.idx
 • Koppel de iPhone los en het zou nu moeten werken.
 • Met dank aan Vincent Verweij van Makayama / DVD to iPhone

  Omdat we verwachten dat hier eventueel vragen over kunnen zijn of in het ergste geval problemen kunnen onstaan (je hebt een backup gemaakt toch?), staan we als uitzondering geen reacties toe op dit nieuwsitem, maar kun je terecht in ons nieuwe iPhone forum.

  Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

  Informatie

  Laatst bijgewerkt 2 augustus 2014, 21:23
  Categorie Diensten
  Onderwerpen nederland, spelling, taal
  Device iPhone [2007]
  Software iPhone OS 1
  0 reacties

  Reacties zijn gesloten voor dit artikel.