Muiswerk RekenApp: intelligente Nederlandse calculator voor iOS

Muiswerk RekenApp is een nieuwe gratis te downloaden calculator voor iPhone en iPad. Je kan formaten, valuta en meer berekenen.

Muiswerk Rekenapp header iPhoneHet Nederlandse Muiswerk richt zich doorgaans op onderwijsmethoden, maar is daarvan al eens eerder afgeweken met de Nederlandse applicatie Muiswerk Woordenboek: dat is gewoon een woordenboek voor iedereen op de iPhone en iPad. Ook de nieuwe RekenApp van Muiswerk richt zich op iedereen. Het is een applicatie die volgens de ontwikkelaar wil afrekenen met calculators, die al jaren hetzelfde zijn.

Hoe kan het toch dat de afgelopen 40 jaar de rekenmachine niets veranderd is? Zelfs de rekenmachine op je iPhone is weer hetzelfde als de MITS uit 1973 en de Casio die je bij de Hema koopt. Daar komt verandering in met de Muiswerk RekenApp.

De applicatie zet zich nogal brutaal in de markt in de App Store, met dit citaat als opening van de app-omschrijving. Maar de applicatie biedt wel degelijk een paar handigheidjes. De meest sprekende daarvan is dat de app het omrekenen van valuta van je overneemt. Als je een reis boekt door Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en beraamt wat je daarna nog op je Nederlandse bankrekening hebt staan, kan je gewoon een schatting in Yen, Pond en Dollar invoeren. De app rekent ze om aan de hand van koersen die Google bijhoudt.

Bij binnenkomst lijkt de app op de iPhone niet zo bijzonder, en heeft het cijfers prominent omringd door handig anders gekleurde functies. Druk op md en er gaat een (op de iPhone wel wat priegelige) wereld voor je open. Daarmaa komen alle uitgebreide mogelijkheden in beeld, zelfs aangeduid met knoppen die in het Nederlands aantonen waarvoor ze staan: afstand, oppervlakte, inhoud, massa, tijd, snelheid, versnelling, functie, valuta, straal, inhoud van een bol en formaat: allemaal staan ze tot je beschikking. De app geeft ze overigens duidelijker weer in de staande houding van de iPhone, dan in de liggende.

Muiswerk RekenApp ingewikkelde functies Muiswerk RekenApp metalen kiezen

Een ander kunstje van de Muiswerk RekenApp is dat hij absolute percentages kan uitrekenen. Dat houdt in dat je eenvoudig 21 procent btw optelt bovenop een getal, zonder er eerst een berekening voor uit te voeren bijvoorbeeld. Een hulpstuk bij kortingen en toeslagen. Maar het onderling converteren van maateenheden is misschien wel dé troefkaart van de app, volgens Muiswerk. “Dat is vaak het lastigste onderdeel van de praktijkberekeningen en redactiestommen. Dat meters keer meters vierkante meters oplevert is nog te doen, maar dat vierkante meters keer millimeters, liters oplevert vraagt een inzicht dat bijna niemand paraat heeft. Geen enkele andere rekenmachine zal daarbij helpen.”

De RekenApp van Muiswerk is qua kleurgebruik of vormgeving niet heel fraai. Hij is ook niet zo inventief als bijvoorbeeld de MyScript Calculator, waarbij je zelf je formules uittekent op het scherm en de app ze beantwoordt. Maar hij herbergt wel wat slimme functies die de app de moeite waard kunnen maken. De applicatie is gratis te downloaden tot aan het einde van april.

Downloaden: Muiswerk RekenApp (gratis ter introductie, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 april 2013, 20:53
Categorieën Nederlandse apps, Productiviteit
Onderwerpen formules, rekenen, wiskunde, woordenboek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.