Momonga Pinball Adventures: uniek Nederlands flipperspel op iPhone en iPad

Momonga Pinball Adventures is een geweldige Nederlandse iPhone- en iPad-game. Het combineert flipperen met een leuk verhaal en missies.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Momonga Pinball Adventures header iOSEr is een bijzondere Nederlandse game uitgekomen voor de iPhone en iPad. Momonga Pinball Adventures is een kruising tussen een avonturenspel en een flipperkast. Je bedient de flippers, maar speelt eigenlijk met de laatste vrije eekhoorn van de Momonga-stam. Die rolt van de ene in de andere verrassing in de 45 uitdagingen die je te wachten staan. Zo maak je kennis met een mol, vlieg je tussen de sterren en flipper je op zoek naar geheimen in de levels.

Momonga Pinball Adventures is gemaakt door de onafhankelijke Haagse studio Paladin Studios. En dat krijg je mee als je de game speelt. De ontwikkelaar grijpt laadschermen voor levels aan om vol trots aan te kondigen dat ze een echte indie-developer uit Nederland zijn. Hoewel het een groot financieel risico met zich meebracht, hield Paladin externe partijen buiten de deur en stelden ze hun project net zo lang uit tot ze er zelf tevreden mee waren. Niet zonder gevolg: Momonga Pinball Adventures is waarschijnlijk de mooiste Nederlandse game op iPhone en iPad.

Het spel ontvangt je met een gesprek tussen een panda en de eekhoorn. De cartooneske stijl van het spel spat meteen van het scherm en staat als een huis. De personages en omgevingen zijn origineel, enorm kleurrijk en zien er prachtig afgewerkt uit. De eerste twee levels staan in het teken van de training die de panda aan jou als Momonga geeft. Dan werp je je voor het eerst op de flippers.

Momonga wisselt flipperactie doorlopend af met stukjes verhaal. Verwacht geen grote tafels van flipperkasten waarin je eindeloos een highscore neerzet. Momonga is veel meer opgezet als avonturenspel. Je rolt in een kleine ruimte, behaalt er een doel en kan dan door naar de volgende ruimte. In eerste instantie zijn die missies niet te lastig: raak drie schietschijven en rol op de plek om verder te schieten. Appeltje eitje.

Momonga Pinball Adventures pandaMaar het wordt lastiger: raak een schakelaar, flipper naar de andere kant en rol door de geopende poort voordat die weer sluit. Ontmoet een mol waarmee je een lift naar boven haalt door aan tandwielen te draaien. En voor je het weet schiet je pardoes langs stukken levels waar je zeker wat extra had kunnen doen. Waar je aanvankelijk niet hoeft te vrezen voor het verliezen van je drie hartjes, is het daarna geen garantie meer dat je levels in één keer haalt.

Pinball Adventures heeft negen basislevels, maar daar ben je niet zomaar mee klaar. Op elk level moet je vijf missies halen om ze compleet te spelen. Daar begint de grote uitdaging van het spel. Raak de drie doelwitten in drie schoten. Speel het level uit onder twee minuten. Vind een geheime ruimte. Zweef precies tussen de sterren door in het gedeelte waarin je los van de aarde staat.

Momonga Pinball Adventures rood level

Het zijn opdrachten waar je u tegen zegt, zo pittig kunnen ze zijn. En Momonga is onverbiddelijk: je mag de uitdagingen alleen halen in de volgorde van het spel – en dus niet zelf kiezen tussen de opdrachten nadat je een level de eerste keer haalt. Dat is soms frustrerend, maar maakt Momonga wel lekker lang houdbaar. Vergaar genoeg lintjes voor de levels en je speelt een bonuslevel vrij met een highscore-stand in Apple’s Game Center. In het leveloverzicht wordt duidelijk dat er binnenkort bovendien nog twee bijkomen. Achievements ontbreken helaas wel.

Momonga Pinball Adventures lange tafelVrij van minpunten is het spel niet. Zo krijg je elke keer een laadscherm als je een level opnieuw probeert en ook moet je elke keer de filmpjes doordrukken. Geen probleem, maar het kan sneller. Ook had er iets meer gevoel in de flippers gemogen. Het trucje even omhoog wippen met de ene flipper om daarna te poeieren met de andere flipper, is erg lastig en dat kan missies in de weg staan. Ook wil je soms gewoon even doorflipperen voordat je in de volgende ruimte komt. Het is te hopen dat de volgende missies dat met zich meebrengen.

Toch wegen die minpunten niet zwaar. Momonga Pinball Adventures is een prachtige combinatie van avonturenspel en flipperen. De pittige en afwisselende missies houden het spel lang leuk en hoewel je er maar 89 cent voor betaalt en er veel speelplezier voor terug krijgt, willen we nu al meer.

Downloaden: Momonga Pinball Adventures (€0,89, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2013, 23:27
Categorieën Games, Nederlandse apps
Onderwerpen apple store den haag, flipperkast, gvdw, pinball

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.