Moet Apple scherper toezien op apps die inhoud kopiëren?

Final Fantasy VI: Death Runner is een nieuwe game voor de iPhone en iPod touch die niks te maken heeft met de RPG-reeks. Het is niet het eerste voorbeeld van gestolen elementen - moet Apple er scherper op toezien?

Death Runner voor iPhone screenshotFinal Fantasy VI: Death Runner is sinds dit weekeinde in de App Store te downloaden, maar de game is niet helemaal wat het doet vermoeden. Ontwikkelaar Naked Tree ‘leent’ de naam van de populaire RPG-serie om een geheel ander spel te verkopen. Het gaat hier namelijk om een spel waarin je zo ver mogelijk moet rennen voor een highscore, zoals er meer running games zijn verschenen voor de iPhone en iPod touch. De naam is overigens niet het enige element dat ‘FFVI:DR’ heeft gestolen.

Ook het ‘splashscreen’, het scherm dat je ziet bij het opstarten van een applicatie, getuigt van een stukje onoriginaliteit. Er prijkt een skelet in een ruimtepak op, maar dat ruimtepak komt rechtstreeks van de Gamecube-game P.N.03 van Capcom. Dat ontdekte AppAdvice. Een paar onderdelen zijn nog onder handen genomen, maar de houding en de kleuren komen rechtstreeks van de dansende ruimteagente. Met zoveel gestolen elementen lijkt het ons sterk dat het spel zelf, waarin je rent in ‘techy’ blauw-witte omgevingen (zie screenshot hierboven), volledig door Naked Tree is bedacht.

Death Runner en PN03 vergelijking

Het is niet de eerste keer dat er gestolen content terecht komt in de App Store. Aan het begin van de maand verscheen het spelletje iStreak, dat het liedje uit de strandlevels van Run Like Hell gebruikt. Ook ontwikkelaar Capcom zelf is niet vies van leentjebuur spelen: hun MaXplosion lijkt conceptueel wel héél erg op Splosion Man. Dan zijn er ook nog de games van uitgever Gameloft, die bekende games als StarCraft en Uncharted kopiëren en voorzien van een andere naam.

Apple houdt ondanks haar lange goedkeuringsproces blijkbaar geen rekening met de rechten die op inhoud berusten. Moet Apple hier scherper op toezien? En waar ligt de grens?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 april 2011, 18:30
Categorie Games
Onderwerp final fantasy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.