Mini Plane: het ontwikkelen van een iPhone-game, deel 6 (dagboek)

Dagboek van Pascal Bestebroer, waarin hij uitlegt hoe het ontwikkelen van een game voor het iPhone-platform is verlopen. Pascal was het programmeren voor de iPhone niet gewend en liep dan ook tegen de beperkingen van Apple aan.

Het is zover, na een paar weken leren hoe de Mac en de programmeertaal Object-C werkt en het vele mopperen is ons eerste iPhone-spel werkelijkheid geworden. Mini Plane is op dit moment live en te vinden in de App Store!

Helaas ging dit niet vanzelf. Bij Android is het vrij simpel: als je spel af is, kun je hem uploaden naar de Android Market en letterlijk twee tellen later kan iedereen met een Android-toestel je spel in de markt zien staan en kopen. Op de App Store zit hier eerst Apple nog tussen die gaat controleren of je spel voldoet aan de regels… en helaas zaten er nog wat dingetjes in het spel die iets anders moesten. In dit artikel zal ik beschrijven welke problemen we tegenkwamen.

Eerste poging

Wat als eerste opviel was de moeilijke procedure om je spel ‘distributieklaar’ te maken. Je hebt hier namelijk een aantal digitale certificaten voor nodig en om deze te installeren moest ik naar mijn gevoel het hele Mac-systeem binnenstebuiten keren. Je verkrijgt deze certificaten via de Apple Developer-site en het aanmelden en invullen van de gegevens voelde aan als een veel ingewikkelder iets dan nodig zou moeten zijn.

Om weer een vergelijking met het Android-systeem te maken: ook daar moet je je spel certificeren, maar dit zit allemaal verwerkt in je ontwikkelomgeving en komt in principe neer op het juiste certificaatbestandje selecteren en op de Volgende-knop te drukken.

Uiteindelijk leek alles gelukt en heb ik het spel op de App Store gezet. Helaas is hier iets fout gegaan aan mijn kant en was de applicatienaam die ik opgaf iets anders dan de naam die in het project gebruikt was. In principe mijn eigen domme fout, maar neemt niet weg dat als ze de naam uit het project kunnen lezen en controleren met de naam die ik intyp, dat ze die naam dan ook automatisch kunnen invullen zodat er sowieso niet het idee bestaat dat de naam anders MAG zijn.

Uiteindelijk koste dit 3 dagen voor we het antwoord kregen. In een paar minuten was het gefixt en konden we het spel opnieuw voor review indienen.

Tweede poging

Dit keer was het wat lastiger. Het probleem lag in het feit dat we de highscores van de speler uploaden naar de RumbleX.com website. Dit mag, maar we kregen te horen dat er officieel wel om toestemming gevraagd moet worden aan de gebruiker. Mijn vraag was toen eigenlijk ‘Wanneer?’. Want het is onduidelijk of je dan elke keer dat je de score upload moet vragen, of dat eenmalig ook genoeg is. Ik heb de gok toen maar genomen om het eenmalig aan het begin van elke keer dat je speelt te vragen. Nieuwe versie geupload en weer gaan zitten wachten.
Dit duurde weer zo’n 3 dagen voor het antwoord terug kwam.

Derde poging

Helaas was het nu nog niet oké: er zat een fout in bij het opvragen van de highscores. Bij hun test crashte het spel zodra ze de dagelijkse of maandelijkse scores wilden zien.

Probleempje.. bij mij doet hij het goed! Ik heb het wel honderd keer zitten testen en het ging gewoon altijd goed. De irritatie en stress begint te groeien op dat soort momenten. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat het ergens fout moest gaan bij het opvragen van de gegevens op internet. Na wat meer zoek- en gokwerk, heb ik een crash voor elkaar gekregen (door scores op te vragen van twitter.com… die natuurlijk geen scores terug kan sturen) en daardoor een aantal extra programmatests in zitten bouwen in de hoop dat het de oplossing was voor de crash die de mensen bij Apple kregen.
Een paar dagen later kregen we het verlossende woord: het spel is goedgekeurd en komt binnen 24 uur op de App Store terecht.

Dit was afgelopen weekend en het spel is nu dan ook te vinden op de App Store! Tegelijk hebben we een hele mooie nieuwe site in de lucht gegooid waarop we al het nieuws, tips & trucs en informatie over komende updates zullen plaatsen: http://orangepixel.net/miniplane

Conclusie

mini planeZei ik in het eerste artikel nog dat er een kans was dat ik de Mac heel goedkoop in de aanbieding zou doen, nu kan ik zeggen dat dat zeker niet het geval is. Het is en blijft een apart apparaat en als ontwikkelomgeving is het zeker niet mijn favoriet, maar we gaan zeker door met het maken van onze games op zowel de Android als de iPhone. Veel van de standaard dingen die we in alle games gebruiken zijn nu werkend op de iPhone, en dit zal het maken van de volgende games alleen maar ten goede komen en versnellen. Sterker nog, het werk aan DynamoKid Touch is al begonnen!

Zoals beloofd komt er nog een artikel met wat technische inhoud, links, en websites die voor mij zeer handig geweest zijn.

Mini Plane is voor €1,59 te downloaden in de App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 april 2010, 14:22
Categorie Games
Onderwerpen mini plane, ontwikkelaars, orangepixel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.