Man Over Woord: dialecten van Vlaanderen op je iPhone

Man Over Woord - Dialecten is een Belgische iPhone-app die verschillende uitspraken van de dialecten in Vlaanderen vastlegt. Je kan uitspraken in 18 dialecten beluisteren en er komen gebruikersopnames bij.

Man Over Woord iPhone iPod touchDe Belgische televisiezender Canvas voert een pleidooi voor de vele dialecten die Vlaanderen rijk is – en dat doet ze op de iPhone en iPod touch. Man Over Woord is een applicatie met 18 verschillende dialecten en ongeveer even veel voorbeeldzinnen die in de dialecten zijn uitgesproken. Dat aantal kan echter flink hoger worden, want gebruikers mogen zelf hun zinnen en dialecten inspreken. De moderatie van Canvas bepaalt vervolgens of jouw uitspraak wordt toegevoegd.

“Een glas bier zou me smaken”, “Ik heb er genoeg van” en “Verdorie, ik heb geen cent meer op zak” zijn een paar van de zinnen die in onder andere het Bierbeeks, Brussels, Izegems en Maaseiks worden uitgesproken. Elke zin in elk dialect is ingesproken door iemand met verstand van het accent en bevat behalve een letterlijke vertaling van de zin, ook een stuk cultuur. Zo hoor je het in het ene dialect bijvoorbeeld een komischere, luchtigere noot dan in een andere. Dat kan aan de persoon die het ingesproken heeft liggen. Voor de zekerheid is Man Over Woord in de App Store ingedeeld in de categorie Amusement en niet te vinden in Naslagwerken.

De tabbladen Canvaszinnen (vooraf in de applicatie aanwezig) en Jullie zinnen (op den duur toegevoegd door gebruikers) zijn opgesplitst in Categorieën en Dialecten. Man Over Woord Canvas dialecten Vlaanderen iPhone-appIn het geval van Jullie zinnen, zijn er aanvankelijk vier categorieën waarin uitspraken onderverdeeld zijn: algemeen, eten en drinken, s.o.s. en uitgaan. De verbindende factor is dat ze allemaal een toeristische insteek hebben. Bij s.o.s tref je onder andere ‘Waar vind ik een slaapplaats voor de nacht’ en ‘Ik heb honger, waar kan ik lekker eten’ prijkt onder eten en drinken. We wagen ons er niet aan om de uitgesproken zinnen op te schrijven, maar het resultaat is soms erg vermakelijk.

Met de zoekmogelijkheid kun je zoeken in de Nederlandse opgeschreven zinnen die een uitspraak inluiden. Die functie is op dit moment nog niet echt nodig door de hoeveelheid voorbeelden, maar dat kan veranderen als gebruikers zelf hun opnames uploaden. Dat kan in het meest rechter tabblad, waarin je na de opname je e-mailadres achterlaat om een bevestiging te krijgen dat je opname de app heeft gehaald. Om te voorkomen dat er rommel en onwaarheden tussen de fragmenten komen te staan, houdt Canvas zelf een strenge controle voor de opnames die worden toegelaten.

Downloaden: Man Over Woord – Dialecten (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 november 2011, 13:06
Categorieën Amusement, Belgische apps
Onderwerpen belgische apps, canvas, taal, vlaanderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.