Mailbox voor iPad verschenen

De veelgeprezen e-mail-applicatie Mailbox is voor de iPad uitgekomen. Mailbox combineert je inbox met een takenlijst.

Mailbox iconDe inmiddels geroemde mail-applicatie Mailbox is voor de iPad verschenen, in de vorm van een update voor de iPhone-app. De app maakt een soort takenlijst van je Gmail-inbox, waarbij het hoofddoel is om een zo leeg mogelijke inbox te krijgen. Zo geef je bij elke mail aan of je hem wilt archiveren, verwijderen, aan een lijst wil toevoegen of dat je een herinnering wilt zetten om hem op een later tijdstip te behandelen. Net als op de iPhone, voer je die acties ook op de iPad uit met simpele veegbewegingen over een mailtje. De applicatie werkt alleen in de landscape-modus van de iPad.

Rustig en soepel

Als je ingelogd bent met een of meerdere Gmail-accounts, valt niet alleen op hoe soepel de applicatie in gebruik is. Ook zie je hoe overzichtelijk Mailbox is op de iPad. Links zie je in een donkergrijs menu alle belangrijke mappen van je mailaccounts aangegeven met subtiele kleuren. Je benadert er de verschillende labels die je hebt aangemaakt, ziet welke mails je een herinnering hebt meegegeven voor later en bekijkt snel gearchiveerde, verwijderde en verzonden mails. Helemaal bovenaan prijkt natuurlijk de knop voor de Inbox. Welke knop je ook drukt: de lijst met mails staat altijd gecentreerd in beeld in opvallend wit. Juist het contrast geeft de app een rustig uiterlijk.

Selecteer een mail in het overzicht en de lijst met mails verschuift naar links, om rechts ruimte te maken voor de mail zelf. Daarin zie je dezelfde functies als bij de veegbewegingen op een e-mail in een lijst terugkomen: toekennen aan label, herinnering zetten, archiveren of verwijderen. Met knoppen onderin schrijf je antwoord, beantwoordt je iedereen of stuur je een mail door. Zoals het Gmail betaamt, vind je de verschillende mails binnen een mailwisseling onder elkaar.

Mailbox iPad gecentreerd scherm

Wisselvallige weergave

Helaas is de weergave van de mails in Mailbox niet altijd goed. Er zit een soort ongrijpbare wisselvalligheid in. Soms zien opgemaakte mails met afbeeldingen en een weblayout er goed en strak uit, een volgende keer valt de laatste regel van een mailtje uit het tekstvak. Soms zijn webmails geoptimaliseerd voor de schermbreedte van de kolom, de andere keer moet je er nog wel handmatig door scrollen om te verkleinen. De fantastische Incredimail-functie om een bericht in volledig scherm te bekijken, ontbreekt helaas – of hij is verdraaid goed verstopt.

Mailbox iPad

Schudden met de iPad

Fijn is dat je nog steeds alle veegbewegingen in de maillijst links in beeld kan uitvoeren, en dat je ook nog de zoekfunctie tot je beschikking hebt en met dezelfde knoppen als in de iPhone snel kan schakelen tussen herinneringen en gearchiveerde mails. Je kan mails daarnaast nog lang ingedrukt houden om ze van positie te verplaatsen in de lijst. Minder fijn is dat je die veegbewegingen op mails per ongeluk ook snel uitvoert als je naar het mappenoverzicht wil terugvegen. Je moet echt hoog in het scherm, boven je mails, terugvegen om dat overzicht weer te zien – of de knop linksboven ervoor indrukken. Het staat een beetje raar, maar door de iPad te schudden kan je de laatste veegbeweging ongedaan maken.

Mailbox herinnering zetten iPad

Wat je moet weten

Er zijn een paar zaken die je moet weten als je Mailbox wilt gebruiken. Als je gebruik wil maken van de labels die je al had in Gmail en niet alleen nieuwe labels wil maken, zal je die namelijk moeten hergroeperen in Gmail op het web. Door labels in de submap Mailbox/ aan te brengen, kan je ze terugzien in de iPad- en iPhone-app. Als je Mailbox gebruikt, ga je er eveneens mee akkoord dat je mailverkeer loopt via de servers in het bezit van online opslagdienst Dropbox – de huidige eigenaar van Mailbox en diens ontwikkelaar Orchestra. Mails worden die naar die server gestuurd zodat de app de mails kan melden met pushberichten.

Mailbox is die stap echter waard. De applicatie is zowel op de iPhone als iPad voortreffelijk soepel en snel in gebruik en is na even proberen ook erg intuïtief in gebruik. Als de mailweergave wordt geoptimaliseerd, is Mailbox écht een topper.

Downloaden: Mailbox (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 mei 2013, 14:44
Categorie Productiviteit
Onderwerp mailbox

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.