LokaalTotaal.nl: alle adressen uit je gemeente bij de hand

Bedrijven en verenigingen zoeken op de iPhone kan met de applicatie LokaalTotaal.nl. Dat gaat vanuit De Telefoongids uit, maar is een eigen nieuwe app dat resultaten opsplitst in bedrijven, verenigingen en personen.

LokaalTotaal.nl iPhone iPod touch zoek appDe standaard Kaarten-applicatie op de iPhone kan je snel de weg wijzen naar adressen die je zoekt in de buurt. Met name winkels en restaurants zijn goed vertegenwoordigd op de kaart van zoekgigant Google. Als je verder wil zoeken dan de meest voor de hand liggende resultaten, voldoet Kaarten echter niet altijd. Dat is waar LokaalTotaal.nl bijspringt. De app zet niet alleen de winkels, maar ook praktijken, diensten en verenigingen in de gemeente op een rij. Je kan de applicatie dus beter zien als een handzame Gouden Gids.

Dat is geen toeval: LokaalTotaal.nl is onderdeel van De Telefoongids en is dus al een vrij prominente speler in het indexeren van adressen. Dat betekent dat je meteen aan de slag kunt en bijvoorbeeld niet hoeft te wachten omdat een gemeente of gebied nog niet is toegevoegd. De app indexeert twee soorten zoekresultaten: bedrijven, verenigingen en personen. Je kan de eerste twee gecategoriseerd opzoeken in het hoofdmenu, waarin ze zijn onderverdeeld in allerlei onderwerpen. In een alfabetische lijst, zie je meteen hoeveel resultaten een onderwerp herbergt. Toch is het de zoekbalk in het hoofdmenu nog praktischer. De app raadpleegt bij het opstarten kort je locatie en met een trefwoord kan je vervolgens zoeken in bedrijven, verenigingen en personen die ermee te maken hebben in je eigen gemeente.

Het hoofdmenu herbergt tevens twee andere informatiestromen: algemene informatie over een gemeente en het laatste nieuws ervan. Aan de pictogrammen ervoor, kan je zien dat het laatste nieuws wordt opgehaald met een RSS Feed. De keuze voor de nieuwsstroom gaat in het geval van Groningen fout. Daar stromen niet de laatste actuele berichten in, maar vacatures. We weten niet hoe het bij andere gemeentes is. Ook voelt de applicatie opvallend instabiel in het hoofdmenu, terwijl hij de zoekresultaten wel vloeiend laat zien. Die zijn bovendien voorzien van een telefoonnummer, zodat je meteen contact kan opnemen met het zoekresultaat. Favoriete adressen kan je toevoegen als favoriet om ze later snel benaderbaar te maken. Je kan een profiel aanmaken, maar dat lijkt nergens voor nodig.

De Telefoongids en de Gouden Gids hebben samen sinds 2009 al een iPhone-app onder de naam De Telefoongids Zoek en Vind. Diens recensies in de App Store en de gemiddelde beoordeling zijn echter niet bepaald lovend. De app behaalde 2,5 ster op 631 beoordelingen en veel gebruikers klagen dat er geen resultaten worden getoond.

Downloaden: LokaalTotaal.nl (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2012, 22:30
Categorieën Naslagwerken, Nederlandse apps
Onderwerpen gids, telefoongids, zoeken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.