Leo’s Fortune: prachtige platformer voor iPhone en iPad uitgekomen

Leo's Fortune voor iPhone en iPad is een prachtig platformspel met fraaie houten omgevingen, sfeervolle muziek en genoeg uitdaging.

Leo's Fortune iPad iPhone glijden headerPlatformgames zijn er zat op de iPhone en iPad. Spelletjes waarin je automatisch naar een highscore rent en alleen nog hoeft te springen, overspoelen de App Store nog iedere dag. Maar platformers die iets bijzonders doen, die zijn er niet zoveel. Het Zweedse Leo’s Fortune imponeert met prachtige, sfeervolle beelden. Ook qua gameplay kan het spel zich meten met het rijtje Rayman, Badland en Limbo.

Leo, kort voor Leopold, merkt dat zijn collectie goudstukken zijn gestolen en gaat er achteraan. Dat doet hij door te rollen over verschillende ondegronden, te springen en zichzelf uit te zetten. Je gebruikt het uitzetten om te blijven zweven in de daling van een sprong, of om tegen een schakelaar aan te duwen. Je kan het spel besturen met tikken en vegen, maar die besturing maakt een nogal experimentele indruk.

Leo's Fortune iPhone groot screenshot

Gelukkig is er ook een traditionele opzet, met twee pijltjes voor links en rechts, een spring- en uitzetknop en een knop om jezelf naar beneden te storten. Dat doe je bijvoorbeeld op meebuigende planken, die je naar grote hoogten veren. Of om luikjes onder je weg te beuken. Met de uitzetknop zweef je na een sprong.

Geen clichés, maar hout

Leo’s Fortune gaat voorbij aan het aloude platformcliché dat je moet beginnen in een bos, daarna een ijswereld aandoet en dan nog even een woestijn bezoekt. Omgevingen hebben iets authentieks en gaan hier vloeiend in elkaar over: van vallei in avondlicht naar grot met oranje lava op de achtergrond. Bijzonder is de rol van hout. Houten tunneltjes vervoeren je van het ene gebied in de ander, houten weegschalen helpen je op weg naar een hoger gelegen gebied en hout zijn ook de stekelige radwielen waar je getimed op of overheen springt. In het aantal kronkelende houten gangetjes waarbij je omhoog glijdt, doet de game soms bijna denken aan de loopings van Sonic.

Leo's Fortune prikkelig radDe besnorde pluis is alleen wel een stuk controleerbaarder dan de bekende blauwe egel. Als je na een korte versnelling via een veer plots tussen mijnen zweeft, zit je zowat in het beeld om Leo nauwkeurig bij te sturen. Omdat je met het beeld dicht op de actie zit, volgt het ene puntje-van-je-stoel momentje de andere op. Je landt op een klein blokje en plots blijken twee stekels dicht te klappen als je niet op tijd ontsnapt, of kruipt door het oog van de naald als je met precisiesprongen (en glijden!) aan cirkelzagen ontsnapt.

Kwaliteit boven kwantiteit

Leo’s Fortune loopt niet over van levels. Ontwikkelaars 1337 & Senri hebben gekozen voor kwaliteit boven kwantiteit en dat zie je terug in de levelopbouw. Elke nieuwe omgeving biedt meer uitdaging dan de vorige. Bovendien kan je het uiterste uit jezelf halen als je drie sterren op elk level wilt halen. Daarvoor verzamel je niet alleen alle munten, maar ga je ook nog eens niet dood in een level én speel je het uit binnen een tijdslimiet. Is dat niet het type uitdaging waar je op wacht, dan is er niet zoveel aan de hand. Een opeenvolging van obstakels kan zeker in de bonuslevels behoorlijk pittig worden, maar je wordt steeds een kort stukje van tevoren weer neergezet om het nog eens te proberen.

De afgewogen uitdaging, de unieke uitstraling, sfeervolle muziek en originele platformelementen in een genre dat helemaal is overlopen, maken Leo’s Fortune zeker de moeite waard.

Downloaden: Leo’s Fortune (€4,49, geen in-app aankopen, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 april 2014, 12:21
Categorie Games
Onderwerpen badland, gameloft, leo's fortune, limbo, rayman

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.