Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

KRO: ‘Er komen meer apps met downloadbare uitzendingen aan’

Na Uitzending Gemist voor de iPhone kunnen we binnenkort meer iPhone-apps verwachten waarin je afleveringen van programma's en series kan downloaden voor onderweg. Er is nog wel obstakel op de weg.

KRO Koffer meer downloadbare series iPhone iPadDe KRO Koffer, een dit weekeinde uitgebrachte applicatie van de Publieke Omroep waarmee je detectives kan downloaden en bekijken op je iPhone, staat niet op zichzelf. Het is het begin van mogelijk meerdere soortgelijke applicaties waarin je programma’s niet streamt zoals in Uitzending Gemist, maar downloadt voor een later offline-moment. Zo kan je de afleveringen in alle rust terugzien in het openbaar vervoer, achterin de auto of op vakantie.


Dat maakt Patrick de Koning, manager digitaal en innovatie van de KRO aan iPhoneclub bekend, naar aanleiding van ons artikel over de KRO Koffer van gisteren. De Koning:

KRO Koffer is zeker een voorbode van meer uitzendingen die je kunt downloaden. De eerste waar we naar kijken is KRO Kindertijd, want wat is leuker voor de kinderen dan hun favoriete programma te bekijken op de iPad? De USP [unique selling point] van de Koffer-app zit in het meenemen. Je hebt geen Wi-Fi of 3G nodig om het af te spelen. Dat is niet alleen op vakantie een voordeel, maar ook in veel treinen.

Wie nu verwacht dat je alle programma’s van de Publieke Omroep binnenkort in je broekzak kan meenemen, heeft het fout. Daarvoor is er nog een groot obstakel:

Het heeft veel te maken met de rechten en de desbetreffende licentiehouder. Een licentiehouder moet wel akkoord gaan dat een aflevering wordt gedownload, toch iets heel anders dan streaming voor hen. Natuurlijk wordt het materiaal na een vaste periode na het downloaden gewist, maar het is ‘eng’ voor de licentiehouders.

In ons stuk over KRO Koffer schreven we dat de content voor iedereen toegankelijk is en dat je geen lid hoeft te zijn van de omroep om ervan te kunnen profiteren. Dat kan in de aankomende apps wel eens anders zijn, laat De Koning weten:

Ik kan me voorstellen dat je leden bijvoorbeeld extra mogelijkheden geeft om uitzendingen eerder te bekijken, of om erop te reageren. Waar en wanneer we dat precies gaan inzetten, is nog een hersenpuzzel. Het vergt het nodige uitzoekwerk.

In KRO Koffer is er nog geen sprake van privileges voor leden. Iedereen kan drie afleveringen van de detectiveserie Scott & Bailey downloaden en tot en met 14 augustus bekijken. Daarna worden de uitzendingen van je iPhone of iPad gewist. Vanwege de omvang van de te downloaden bestanden, is het overigens aan te bevelen dat je de iPhone of iPad even herstart voordat je een aflevering afspeelt.

Downloaden: KRO Koffer (gratis, universele app)

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.