KNSB Schaak voor iOS: weggooien en opnieuw beginnen

De KNSB heeft de KNSB Schaak-app uitgebracht, waarmee je partijen kunt spelen tegen vrienden en vreemden. Er zijn nog wel wat verbeteringen nodig.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

knsb-schaak-1KNSB Schaak is de officiële app van de Nederlandse schaakbond. De app verscheen al in januari van dit jaar met een draak van een interface, maar werd daarna weer weggehaald. We hoopten dat de KNSB de tijd zou nemen om de app helemaal aan de huidige tijd aan te passen, met een gebruiksvriendelijke interface en een fijne iOS 7-stijl. Maar nee, de game is nauwelijks veranderd op dat ene zinnetje na: “Deze versie toont advertenties”. Het aanvankelijke plan was om een gratis en premium-versie van de app uit te brengen, wat op het Android-platform ook het geval is. Voor de premium-versie zonder advertenties betaal je in de Google Play Store €2,99. Het lijkt wel de omgekeerde wereld bij de KNSB.

Normaal gesproken vind je de betaalde apps op iOS en de gratis apps bomvol reclame op het Android-platform. Bij deze officiële schaakapp is het precies andersom: op iOS is alleen de gratis versie verkrijgbaar, voorzien van advertenties. Daarmee kun je geen 25 maar slechts 6 partijen gelijktijdig spelen.

KNSB Schaak is een app waarmee je online kunt schaken tegen vrienden, leden van de eigen schaakclub, Facebook-kennissen of onbekenden. Het is een app met asynchrone speelwijze en werkt dus net zoals Wordfeud: beide spelers hoeven niet tegelijk de app geopend te hebben, maar kunt rustig de tijd nemen om een zet voor te bereiden, waarvoor je maximaal 72 uur de tijd hebt. De KNSB hoopt daarmee vooral liefhebbers van ‘slow chess’ aan te spreken. Je start een of meer partijen, kunt gewoon verder gaan met je werk of met tv-kijken en zodra je tegenstander antwoordt krijg je daarvan een push-bericht. Wie eerst wil oefenen speelt tegen de ingebouwde schaakcomputer. De app bevat ook schaaknieuws, een toernooienkalender en een chatfunctie.

Maar die interface… is toch wel een beetje om te huilen. Dit is een van de slechtere apps die ik het afgelopen jaar heb gezien. De app blijkt ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Lunagames, dat een hele serie games in de App Store heeft staan, maar die worden zo weinig gedownload dat geen enkele game ooit beoordeeld is door gebruikers. Dat voorspelt al weinig goeds. Als je de app opent zie je meteen wat er mis is. De knopjes in deze schaakapp zijn te klein, het ziet eruit als een Windows-app uit 1998 en ergens in een linker bovenhoekje heeft de ontwikkelaar ook nog twee knoppen voor Facebook en Twitter weggemoffeld. Heb je eenmaal op de Facebook-knop gedrukt, dan is er geen mogelijkheid meer om terug te keren naar de app. De enige optie is om de app hard af te sluiten, waarna mijn iPhone crashte. Je kunt ook nieuws lezen in de app, maar wordt daarvoor doorgestuurd naar een niet-mobiel geoptimaliseerde website. En uiteraard is er ook dan geen knop om vanuit de in-app browser terug te gaan naar het hoofdmenu. Hetzelfde geldt voor de toernooikalender: je gaat naar een niet-mobiele site en wil je nog een ander toernooi zien, dan zul je de app hard moeten afsluiten.

knsb-schaak-3 knsb-schaak-2

Over die nul recensies gesproken: we vrezen dat de KNSB Schaak-app hetzelfde lot treft. De betaalde app op het Android-platform staat al sinds januari 2013 in de Google Play Store en heeft nog steeds nul recensies. De gratis versie krijgt keiharde kritiek: “Reclame in de officiële bondsapp? Te traag, speelbord is inferieur aan gratis programma’s” zegt reviewer Erik Sparenberg. Daan Samkalden schrijft: “Zeer onrijp. Een gespeelde partij kan je niet naspelen of exporteren. Bij remise kan je de stelling niet bekijken”. In de Android-app speelt ook het afsluitprobleem: “Sorry KNSB, maar een app die je alleen kunt verlaten door je telefoon uit te zetten kan echt niet meer in 2013”, aldus Walter Velthuis. En er zijn ook mensen die klagen dat ze opeens een totaal andere stelling op het speelbord krijgen. Uit de Android-app is af te leiden dat de apps met Phonegap zijn ontwikkeld. Je weet wel: zo’n handige oplossing waarvoor je niet hoeft leren programmeren. Helaas is de kwaliteit er ook naar.

De makers geven achter de Feedback-knop aan dat het nog een jonge app is, die ongetwijfeld bugs bevat. Maar deze app is zo’n gerenommeerde organisatie als de KNSB onwaardig. Weggooien en opnieuw beginnen. Dit kan veel beter.

Downloaden: KNSB Schaak (gratis, universeel, iOS 5.0)

Wel leuk (of lees de suggesties van onze lezers in de reacties):

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 december 2013, 9:40
Categorie Sport
Onderwerpen schaatsen, schaken
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.