En Passant: stijlvol Nederlands schaakspel voor iPad en iPhone

En Passant is een stijlvol Nederlands schaakspel voor iPhone en iPad dat je online en offline kan spelen tegen anderen.

En Passant bordspel iPad iPhoneHet hart van Hans Pinckaers klopte tot nu toe nog niet sneller voor een schaakapp op de iPad en iPhone. “In de App Store staan meerdere schaak-apps, maar ze zijn vaak lelijk en niet gebruiksvriendelijk”, laat de Nederlander weten in een mail aan iCulture. Hij werkte de afgelopen maand aan de schaak-app En Passant die volgens hem perfect bij iOS 7 past en noemt zijn toepassing een ‘schaak-app met smaak’. Je kan zowel online tegen anderen spelen als offline door de iPad door te geven.


En Passant schaken iOS iPad iPhoneVoor de purist zal het kleurenschema van En Passant wel even wennen zijn. Hier vind je geen donkerbruin bord, maar schaak je tegen een lichte zandachtergrond met de kleuren rood en oranje. De schaakstukken zelf hebben ook geen traditionele vorm, maar zijn slechts omlijningen van de schaakstukken die je gewend bent. Het gevolg is dat de loper en een pion nogal op elkaar lijken en dat je misschien iets beter moet kijken welk stuk waar staat. Maar er is ook een gunstig gevolg: het speelbord ‘ademt’ meer door de transparante stukken. Op het kleinere scherm van de iPhone is dat nog handiger dan op de iPad. Een andere troef is de Analyze-knop tijdens het spelen. Aan een lichte omkadering zie je zo welke zetten er allemaal mogelijk zijn in een beurt, zodat je geen belangrijke zetten over het hoofd ziet.

En Passant biedt je niet de mogelijkheid om te schaken tegen de computer. Wel kan je via Apple’s Game Center online tegenstanders zoeken. De integratie met Apple’s eigen multiplayer zorgt ervoor dat je geen nieuw account hoeft aan te maken om het spel online te spelen. Als geen van je tegenspelers het spel heeft geïnstalleerd, kan je ook op zoek naar een willekeurige tegenstander. Je krijgt een pushbericht als de ander aan de beurt is. Daarnaast kan je het opnemen tegen iemand in dezelfde kamer. Je geeft het apparaat door als de ander aan de beurt is.

En Passant nachtthema schaken iOS

Wie op zoek is naar een gratis schaakspel, kan meteen met En Passant beginnen. Het spel is bovendien vrij van reclame, wat Pinckaers siert. Tegen een in-app aankoop van eenmalig 2,69 euro ontgrendel je meer functies. Dan kan je tegen meer dan twee tegenspelers tegelijk potjes hebben openstaan, krijg je er een blauwe kleurenspectrum en een handig nachtthema bij en zie je de zetgeschiedenis onder de opties van een potje. Helaas ontbreekt de mogelijkheid om te chatten.

Downloaden: En Passant (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 september 2013, 14:11
Categorie Games
Onderwerpen gezelschapsspel, schaken
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.