iPhone-app Vogel het Uit geeft inzicht in leefgedrag vogels

Vogel het Uit voor iPhone bevat locaties van zeven soorten vogels die worden bijgehouden met GPS-chips. Jij kan informatie toevoegen.

Vogel het Uit iPhone app vogelsDe nieuwe iPhone-app Vogel het Uit moet meer inzicht geven in het leefgedrag van verschillende soorten vogels in Nederland. De applicatie maakt onderdeel uit van een project waarbij de Universiteit van Amsterdam, Netherlands Science Center en de Academische Jaarprijs zijn betrokken. In de app zie je de vliegpatronen van vogels op de kaart of op de omgeving geprojecteerd doormiddel van augmented reality. Gebruikers worden verzocht een vragenlijst in te vullen.

De vragen verschillen per meetpunt per vogel. De grauwe kiekendief is dankij GPS-chips op vier locaties gesignaleerd in Winschoten. Het brengt zeven vragen met zich mee. Welke gewassen staan er op het perceel, is het gras recent gemaaid, hoeveel roofvogels tel je, hoeveel reigers en hoeveel meeuwen? Soms word je voor bewijs verzocht om een foto te maken. Voor het beantwoorden van de vragen, heb je een account nodig in de app. Als je die niet aanmaakt, kan je wel de locaties en vragen zien – en ook gebruik maken van de augmented reality weergave waarin je rondkijkt met de camera van je iPhone en de vogellocaties en bewegingen om je heen ziet.

Vogel het Uit vraag beantwoorden Vogel het Uit vlieglijnen in de lucht

Vooralsnog richt Vogel het Uit zich op zeven vogels. Behalve de grauwe kiekendief zijn dat de lepelaar, grutto, rotgans, kleine mantelmeeuw, de zilvermeeuw en de wespendief. Bij interesse biedt de applicatie een routeplanner om eenvoudig bij een locatie te komen.

Vogel het Uit is niet de eerste vogelapp van de Nederlandse ontwikkelaar Nakko Services. Eerder bracht ze al uit Fluit uit, een quiz waarin je vogelgeluiden herkent.

Downloaden: Vogel het Uit! (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 mei 2014, 9:15
Categorieën Nederlandse apps, Onderwijs
Onderwerpen natuur, vogels

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.