Moju: leef je uit met bewegende foto’s in iPhone-app

Moju is een iPhone-app waarmee je grappige tiltanimaties kan maken. Je maakt maximaal 24 foto's waar de gebruiker doorheen kan kantelen.

Moju iPhone tiltanimaties makenWe hadden de hyperkorte video’s van Vine, de afbeeldingen met een 3D-effect van Tadaa en plaatjes waarvan maar één onderdeel beweegt in Cinemagram. Wordt het niet eens tijd voor de volgende app met een geinige foto- of videogimmick? En daar is Moju. Je maakt maximaal 24 foto’s, het liefst om een voorwerp heen. Je kijkers en het ingebouwde sociale netwerk kunnen vervolgens je hele kunstwerkje zien door de iPhone te kantelen.

Misschien ken je het principe nog van de latere generatie Topshots of de Spacix-kaarten aan het eind van de jaren negentig. De gratis collectables die je bij chips of chocola kreeg, kon je ook bewegen waardoor je bijvoorbeeld een voetballer zag schoppen of een zoete boybandzanger zag playbacken. Draaide je de kaart de andere kaart op, dan spoelde je de animatie terug. Dat idee is nu gedigitaliseerd en de ’tiltanimaties’ die gebruikers van Moju maken, zijn nu al veel creatiever dan die kaartjes.

Moju timeline met aanrader Moju zelf tiltanimatie maken iPhone

Kantel en je ziet achter een grote bos bloemen de moeder vandaan komen die de bos heeft gekregen. Happy mother’s day. Door een nachtelijke Aziatische winkelstraat lopen. Rondkijken in een meer, een persoon van alle kanten bekijken of iemand van emotie zien veranderen. Als je de animatie in gang zet door de iPhone te kantelen, wordt het ineens bijzonder. De redactie van Moju geeft met tekstbubbels als WOW, Scenic, Awesome, Yum en LOL zelf aan welke video’s extra de moeite van het kijken waard zijn. Je ziet ze samen met nieuwe toevoegingen in de Home-sectie van de app.

Zelf een tiltanimatie maken is niet moeilijk. Je krijgt maximaal 24 frames te besteden, die je kan vullen door voor elk frame één foto te maken, of door de ronde knop ingedrukt te houden en meteen meerdere frames achter elkaar te vullen. Het eerste heeft een aanzienlijk scherper resultaat, maar dan moet je maar net de tijd hebben om je animatie te maken. Je deelt je resultaat in de app en op Twitter, Facebook of met een gekopieerde link. In de applicatie kunnen er likes en reacties op volgen die je kan bijhouden onder de notificaties in de app. Grappig is dat je ook je eigen profielfoto een kleine kantelanimatie kan geven.

Hoelang Moju leuk blijft om te gebruiken, tja, dat is natuurlijk maar de vraag. Vine heeft Twitter achter zich staan en een vrij levendige gebruikersgemeenschap, maar van Cinemagram en Tadaa horen we niet zoveel meer.

Downloaden: Moju (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 mei 2014, 13:31
Categorieën Fotografie en video, Sociaal netwerken
Onderwerp cinemagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.