iOS game-update: Scramble with Friends en Super Crate Box is Game van de Week

Het Nederlandse iPhone-spel Super Crate Box was al eerder een culthit op de pc en is nu ook Game van de Week op de iPhone, iPod touch en iPad. Critter Balls is een ander nieuw highscore-spel van eigen bodem.

GU VR Super Crate Box Game van de Week iPhone iPod touchVandaag staan er twee nieuwe Nederlandse games in de iOS game-update, als je het er tenminste over eens bent dat je een gisteren verschenen spel nog nieuw mag noemen. Het ligt niet alleen aan vaderlandsliefde dat Super Crate Box de Game van de Week is geworden, dat leggen we je in ieder geval uit. De andere Nederlandse troef is een spel gemaakt door één studente en laat je ballen slingeren naar een higscore. Het Engelstalige woordspel Scramble with Friends maakt de rubriek vandaag vol.

Nederlands balspel: Critter Balls

GU VR Critter Balls iPhone iPod touchSanne Meijer, studente aan de Hogeschool van Amsterdam Interactieve Media, is zó trots op haar eerste echte iPhone-game, dat ze het zelf maar recenseert in de App Store. “Good clean fun” schrijft ze; “Easy controls, simple gameplay and nice RETINA graphics!” Vijf sterren. Nou, strik erom heen en nomineren voor Spel van het Jaar 2012. Nee, dat is niet helemaal sjiek hoor, mevrouw Meijer. Je moet er de ballen maar voor hebben en potverdrie, dat is nog eens een handig bruggetje! Critter Balls is namelijk een spel met… juist! Ballen in verschillende soorten en maten worden uit een gat in de grond omhoog geworpen en dien je dan snel weg te zwiepen om ze in het basketbalnet aan de rechterkant van het beeld te krijgen. Dat net verwisselt echter steeds van hoogte, waardoor het relatief eenvoudig is mis te gooien. Het is niet erg als je een bal niet wegschiet, maar als je een bal naast het net werpt, krijg je een minpunt. Elke vierde achtereenvolgende bal die je mist betekent het eind van het spel. Echter: elke bal die je tussendoor raak gooit, zorgt ervoor dat je een extra bal mag missen. Zo vecht je constant tegen de prominent in het midden geplaatste teller om tenminste weer één bal goed te gooien. Ondertussen worden er soms ook nog bommen uit het gat geslingerd waarvoor je af gaat als je ze aanraakt. Sporadiche engel-balletjes zorgen er voor dat je weer vier fouten mag maken. Critter Balls heeft geen muziek, maar dat missen we met de geinige geluidseffecten ook niet echt. Wat wel beslist mist, is een highscoretabel waarin je de hoogste scores er nog eens op kan naslaan. Het liefst inclusief naam van wie de highscore heeft gezet. Wat ons betreft: twee sterren in mindering, terug naar de tekentafel en deze potentiële verslaving nèt iets vollediger uitwerken.
Downloaden: Critter Balls (gratis, introductieprijs)

Scramble with Friends (en geld)

GU VR Scramble with Friends Free iPhone iPod touchNa het succes van Word with Friends en Poker With Friends heeft Farmville-ontwikkelaar Zynga een nieuwe gratis game voor de iPhone en iPod touch uitgebracht die je vooral met vrienden dient te spelen. Het concept is weer eens zo oud als de weg naar Rome. Zo is het bijvoorbeeld al uitgebracht in het concept Woordjacht een paar maanden geleden en in een betaalde versie van dit spel zelf. Scramble with Friends laat je spelen tegen een (Facebook-)vriend of een willekeurige tegenstander en schotelt je dan een veld voor met 16 letterblokken. Met die blokken kun je uiteraard woorden maken, waarbij de enige voorwaarde is dat ze elkaar aanraken. Of dat met de hoek is of met de zijkant; dat maakt niet uit. Je hebt twee minuten om er zoveel mogelijk Engelse woorden uit te slepen. Daarna krijgt de tegenstander de uitdaging je score te overtreffen met hetzelfde letterveld. Voor aanvang van een ronde kan je 2 van de 3 power-ups selecteren om een voordeel te behalen tijdens het spel. Zo kan je bijvoorbeeld een hintwoord selecteren of het veld door elkaar husselen. Als je de 2de wil gebruiken, betaal je echter een munt waarvan je er in het begin maar 10 hebt. De melkkoe komt weer eens uit de mouw. Zynga laat je namelijk óók munten betalen voor het starten van potjes met nieuwe spelers en als je de advertenties in de app weg wilt toveren, mag je eveneens dokken. Laat het je echter niet teveel afschrikken. Als je Engelse woordenschat op orde is, heb je aan Scramble with Friends een vermakelijk nieuw woordspel.
Downloaden: Scramble with Friends Free (gratis)

Game van de Week: Super Crate Box

GU VR Game van de Week“Bij vijf miljoen kratten”, opperde ontwikkelaar Vlambeer, “voorzien we Super Crate Box van een update met nieuwe content”. Of de Nederlandse studio het zelf verwachtte of niet; de vijf miljoen kratten zijn in anderhalve dag gehaald. Super Crate Box was vanaf het najaar van 2010 een razend populaire culthit op de pc en slaat dus ook op de iPhone, iPod touch en iPad in als een bom. In het spel heb je het hoofddoel kratten te verzamelen. Dat klinkt misschien suf, maar het aardige is dat de gameplay eigenlijk niet helemaal om de kratten draait. In Super Crate Box speel je een hoopje pixels dat tegenstanders kapot moet schieten. De tegenstanders komen vanaf boven in beeld en gaan dan springend, zwevend of vallend naar beneden. Als eentje je maar aanraakt, leg je het loodje en pronkt het Game Over-scherm. Maar als je ze laat lopen, dan vallen ze de onderkant van het level uit en komen ze in een sterkere en snellere gedaante opnieuw van boven het level in vallen. Zo moet je dus eigenlijk zoveel mogelijk tegenstanders meteen om zeep helpen voordat ze sterker terugkomen. Dat kan je doen door de kratten te pakken, want die vormen niet alleen je score, maar schenken je ook willekeurige andere wapens. Tot het arsenaal hoort een beter pistool, een raketwerper, mitrailleurs, een lasergeweer en zelfs mijnen die je rond laat slingeren. Niet alle wapens zijn echter even handig. Zo geeft de een bijvoorbeeld veel meer terugslag dan de ander, waardoor je zelf pardoes in een gat op een tegenstander kan vallen. Maar de kratten blijven je om de oren vliegen. En hoewel Super Crate Box in zijn pixeluiterlijk en opzet super simplistisch lijkt, weeg je zo constant af of je eerst tegenstanders schiet, eerst een krat pakt of eerst je huidige geweer uitbuit om de tegenstand om te leggen. Je hebt even nodig om te wennen aan de pixelprecieze pijltjestoetsen, maar als je daar voorbij bent, maak je de afwegingen in trance en red je jezelf al starend en zowat onderbewust uit de meest penibele situaties. Super Crate Box is de eerste Game van de Week dit jaar en doet ons chauvinistische hart gloeien.
Downloaden: Super Crate Box (€0,79)

De koopjeshoek

We kondigden het al even aan op ons Twitter-account vandaag: er zijn best weer wat aardige spellen vandaag gratis te downloaden. Elke dag kiezen we de leukste tijdelijke aanbiedingen uit en deze vrijdag zijn dat:

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 januari 2012, 19:27
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, kopen, zynga

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.