iOS game-update: Sonic vernieuwd, Manuganu, Jacob Jones en Karateka Classic

Jacob Jones is een prachtig avonturenspel voor de iPhone en iPad, Manuganu een leuke platformer en Karateka is terug op een Apple-systeem!

GU DO Sonic the Hedgehog iOS headerGeen overkoepelend thema in de iOS game-update vandaag, maar gewoon een echte volle donderdageditie van de rubriek nadat we eerder vandaag al in een apart artikel over de gratis dagrace-game Fast & Furious 6 schreven. Karateka Classic is de touchscreen-adoptie van het beroemde Apple II-spel, Nikko RC Racing is een gratis racespelletje met op afstand bestuurbare auto’s, Manuganu is een leuk uitziende en speelbare platformer en Jacob Jones is een prachtig verhalend avonturenspel.

Sonic the Hedgehog vernieuwd

GU DO Sonic the Hedgehog iPad iPhoneDe beloofde totale remake-update van de wereldberoemde platformgame Sonic the Hedgehog is uitgekomen voor de iPhone… en iPad! De game heeft een gigantische update naar versie 2.0 gekregen. Zo groot dat er daadwerkelijk sprake is van een nieuwe game en dat je opgeslagen voortgang in de vorige versie van het spel nu wel kwijt bent. Het verhaal is namelijk dat Sega nu ècht zijn best heeft gedaan op de touchscreen-remake van Sonic en daarom het spel opnieuw gebouwd heeft. Het beweegt stukken soepeler, is geoptimaliseerd voor de iPad en het scherm van de iPhone 5 en geniet ook spelinhoudelijke aanpassingen. Zo is de besturing volledig opnieuw gemaakt, er is een Time Attack modus waarin je tegen vrienden kan racen en je kan spelen als Tails of Knuckles – naast natuurlijk Sonic zelf. Een gigantische update, waarover we alleen maar hulde kunnen roepen richting Sega, dat ze het spel niet opnieuw hebben uitgebracht, maar fans bedienen met deze remake.
Downloaden: Sonic the Hedgehog 2.0 (€2,69, universeel, iOS 5.0+)

Karateka Classic: ouderwets knokken

GU DO Karateka Classic 1984 iOSHet scheelde bijna tien jaar, maar het liedje “Everybody was kung fu fighting” (1976) en het spelletje Karateka (1984) voelen voor mij nog steeds als hetzelfde laken een pak. Ze pasten gewoon bij elkaar, of je het spel nou zoals mij op de Philips MSX speelde, op de Commodore 64 of in de puurste vorm op de Apple II. Nu is Karateka uitgekomen voor de iPhone en iPad en is de eerste vingeroefening van de ontwikkelaar van Prince of Persia dus met touchbesturing speelbaar. Het komt erop neer dat je het vechtspel waar je enig (vecht)ritmegevoel voor moet hebben, bedient met semi-transparante knoppen in beeld waarop de bewegingen al staan die je uit kan voeren. Als je het knoppengala een beetje onder de knie krijgt, vorder je in Aziatische aandoende omgevingen in de bergen, tussen hekken en in zaaltjes in grote gebouwen bestaande uit poorten en dunne tussenschotjes. Aan de gameplay van Karateka Classic merk je dat games de laatste jaren niet bepaald moeilijker zijn geworden; de subtiele maar sfeervolle avondbeelden wrijven nog eens in dat de moderne Karateka-remake (€1,79) eigenlijk veel te vrolijk is.
Downloaden: Karateka Classic (€0,89, universeel, iOS 4.3+)

Manuganu: moderne renplatformer

GU DO Manuganu iPad iPhoneVan een ouderwets knokspel naar een echte nieuwerwetse platformer. Manuganu is in 3D uitgevoerd maar speelt als een echte 2D-platformer, met de grote touchscreen-eigenschap dat het spel zelf alvast het rennen voor je op zich neemt. Jij hebt rechts een springknop, links een knop om stil te staan en weer te rennen en dan kan je nog omlaag vegen om onder gevaren door te glijden. Zo verzamel je muntjes in fris uitziende natuurlevels met gras, rotsen en hier en daar een paddenstoel om op te springen. Je kan meerdere routes nemen in de levels, maar zover we hebben kunnen testen, maakt het niet zoveel uit welke route je neemt om alledrie de sterren te halen in een level. De doelstelling verschilt per keer, maar meestal bestaat uit de uitdaging uit een bepaald aantal kleine munten en drie grote munten halen, en kan je aansluitend een ster krijgen voor het halen van een level of het halen binnen een tijd. Manuganu ziet er goed uit, klinkt kloek en speelt ook soepel. Niet een spel dat je je over een jaar nog herinnert, wel een leuk tussendoortje.
Downloaden: Manuganu (€0,89, universeel, iOS 5.0+)

Rijden met een kleintje: Nikko RC Racer

GU DO Nikko RC Racer rijdenEen gratis racegame waarin je door open omgevingen kan scheuren met afstandsbestuurbare autootjes? Lachen! Op papier heeft Nikko, niet geheel toevallig een fabrikant van dergelijk speelgoed, goud in huis. Je kan in 10 in de winkels te kopen wagentjes rijden op 9 circuits in een groot park, en dat in verschillende speltypes waarin je de ene keer van checkpoint naar checkpoint rijdt, en in de andere stunt en over de kop vliegt vanaf kleine heuvels en ramps. De besturing is strak – het is tenslotte een promotiespelletje – en je kan kiezen uit drie besturingsvarianten waarmee zowel de fans van kantelen, sturen als tappen worden bediend. En dan kan je het behalve alleen, ook nog tegen je Facebook-vrienden opnemen door steeds nieuwe scores op banen te zetten. Op papier is Nikko RC Racer helemaal goed, maar als we ‘op papier’ melden in een van de eerste zinnen in een stukje, voel je natuurlijk al op afstand aankomen dat er iets niet in de haak is. Het speelt een beetje saai.
Downloaden: Nikko RC Racer (gratis, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iOS 4.3+)

Trailer van de Dag: Jacob Jones

GU DO Jacob Jones and the Bigfoot Mysterty iPad iPhoneVoor het succesvolle detective- en puzzelspelletje Professor Layton mag je nog altijd uitwijken naar een Nintendo DS, maar dat wil niet zeggen dat er geen leuk alternatief is voor de iPhone en iPad. Ontmoet Jacob Jones. Het is het eerste deel in een avonturenreeks waarin het ventje centraal staat, en daarin maakt hij kennis met een bigfoot waarmee hij optrekt. Als de twee vervolgens naar kamp Arendsveer gaan – volgens de App Store-omschrijving dan; in het spel mist helaas de Nederlandse taaloptie, en er kinderen verdwijnen, is er genoeg om voor op onderzoek uit te gaan. Dat gaat in het verhalende spel gepaard met prachtige tussenfilmpjes, goede voice-acting en natuurlijk allerlei puzzels tussendoor. Jacob Jones heeft puzzels waar al tig andere iPhone-games omheen gemaakt zijn, maar ook hersenkrakers waar je je even flink over mag buigen. De grote kracht van het spel is echter de innemende sfeer. Opdat hoofdstuk twee een beetje opschiet!
Downloaden: Jacob Jones and the Bigfoot Mystery : Episode 1 (€2,69, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iOS 4.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 mei 2013, 18:59
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, racegame

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.