iOS game-update: Nederlands woordspel Worddisc, 4NR en Groove Coaster Zero

Het is de dag van de lelijke spellen. Nu is lelijk wel erg subjectief, maar wat je kan stellen is dat er spellen zijn die er meer gladgestreken uitzien dan het Nederlandse woordspel Worddisc, het bewust retro-ogende 4NR en het muziekspel Groove Coaster. De laatste bestaat bijvoorbeeld helemaal uit een klein, pixelig lijntje. Maar wel […]
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

GU WO Worddisc header iPhoneHet is de dag van de lelijke spellen. Nu is lelijk wel erg subjectief, maar wat je kan stellen is dat er spellen zijn die er meer gladgestreken uitzien dan het Nederlandse woordspel Worddisc, het bewust retro-ogende 4NR en het muziekspel Groove Coaster. De laatste bestaat bijvoorbeeld helemaal uit een klein, pixelig lijntje. Maar wel eentje die je zelf uitbouwt op de maat van de muziek tegen trippy achtergronden.

Klim, 4NR, klim!

GU DI 4NR iPhone iPod touchAls je vluchtig kijkt naar de trailer hieronder, heb je vermoedelijk dezelfde eerste indruk van 4NR (Fournumber? Foreigner?) als wij: dit is gewoon een heel simpel klim-zo-hoog-als-je-kan spelletje met een overdreven retro-lievende stijl. Maar 4NR is meer dan een reflextest. Het is een game die twee paden heeft: naar beneden en naar boven, en daarnaast beweert vier verschillende soorten eindes te hebben. Dat prikkelt. We weten eigenlijk niet of ze daarmee dood naar beneden, gehaald naar beneden enerzijds en anderzijds dood naar boven en gehaald naar boven bedoelen – of dat er stiekem toch iets anders zit. Feit is wel dat je 4NR ook kan halen. Er is behalve een highscore-stand namelijk ook een vaste stand waarin je een zo snel mogelijke tijd kan neerzetten. De besturing is even wennen maar oké: je swipet van platform naar platform, tikt laag op het scherm voor een sprong en hoog op het scherm om een ster te gebruiken, waarmee je naar boven kan teleporteren. 4NR vergt nogal een zenuwbestendigheid tegenover de zwarte waas die je aan de onderkant van het scherm achterna zit en we kunnen het daarom niet al te lang achter elkaar spelen… maar ja… die vier verschillende eindes dan?
Downloaden: 4NR (gratis 0,89, universeel, iOS 4.3+)

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Nieuw Nederlands woordspel: Worddisc

GU DI Worddisc iPhoneRummified is niet het enige online spelletje dat deze week uit Nederlandse koker komt in de App Store. Worddisc is een nieuw online woordspelletje dat net even anders werkt dan je verwacht. Hier tref je geen veld met letters die je aan elkaar moet lussen. Zelfs niet alleen een plankje, zoals in het vorige week opgedoken nieuwe WordOn HD. Neen, in Worddisc is het speelveld een gedeelte van een grote ronde schijf waarvan je zes lagen kan bewegen om een woord te maken. Hoe meer je woord naar de binnenkant neigt (langer is of gewoon gebruik maakt van de kleinere binnenste schijf), hoe meer punten je ervoor krijgt. En dat niet alleen: de schijven staan vol met gele, blauwe en oranje letters en verschillende kaders: vierkant, rond of zeshoek. Als je woord uit één kleur bestaat, wordt de score verdubbeld. Als je woord uit één vorm bestaat, wordt de score verdubbeld. En als je woord uit beide bestaat, wordt de score dus 2×2 geteld en tikt het helemaal aan. Het is constant puzzelen welk woord je nu maakt, en gebruikte letters worden meteen vervangen door letters uit de pot. Als die op zijn, wordt de score van jou en je tegenspeler geteld. Bijzonder, maar ook een beetje naar: omdat je constant aan lagen van een schijf draait, krijg je maar heel moeilijk inzicht in de mogelijkheden. Je hebt daarom vooral geduld of geluk nodig voor een mooi woord, in plaats van een woordenschat. Omdat alles via Game Center loopt, is het opstarten van het spel ook niet erg snel helaas. Worddisc is lekker eigenwijs anders, maar in de praktijk weten we niet of we het lang volhouden.
Downloaden: Worddisc (gratis, iOS 5.0+)

Trailer van de Dag: Groove Coaster Zero

GU DI Groove Coaster Zero iPhoneMuziekspellen zijn qua gameplay soms wat tijdlozer dan veel andere spellen, n’est ce pas? Oui. Het is daarom niet zo gek dat ontwikkelaar Taito haar eigenzinnige muziekspel anderhalf jaar na de oorspronkelijke uitgave voorziet van een remake met een freemium-model. Het spel is in essentie echter hetzelfde gebleven: je volgt een lijn met daarop bollen en strepen die het ritme en de melodie van de muziek vormen en je dient ze in te drukken voor zo’n hoog mogelijke score. Het aardige van Groove Coaster is dat het spel daarbij de lijn afstemt op je input: tik een bolletje getimed in, en de slinger met muziek kan zomaar een ommezwaai krijgen. Daardoor geeft Groove Coaster Zero het gevoel dat de lijn afhangt van je prestaties en dat is erg geinig gedaan. De tracks van het spel groeien als je verder komt en dat heb je nodig ook, om volgende levels te kunnen ontgrendelen. Meer levels? Sneller levels? Bijbetalen! Daar is het natuurlijk een freemium-game voor geworden. Spelers van de oude Groove Coaster krijgen een aantal tracks gratis, maar het veel hogere aantal introducees mag lekker bij het begin beginnen. Enjoy.
Downloaden: Groove Coaster Zero (gratis, universele app, iOS 4.2+)

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.