Instapaper en Readability gaan inkomsten delen met uitgevers

Readability gaat de inkomsten die ze binnenhalen delen met uitgevers van website. Ook instagram doet mee.

readabilityEen internetsite hebben en bijwerken is lang niet altijd een lucratieve business. Een van de manieren om toch iets terug te verdienen voor de tijd die je in een website hebt gestoken, is het plaatsen van reclamebanners. Maar bij diensten als Readability worden juist die reclamebanners uit de tekst gehaald en verdient de auteur van een artikel er niets meer aan. Instapaper en Readability hebben nu aangekondigd dat ze dit samen willen gaan compenseren.


Readability is een betaalde dienst, die alles van een webpagina weghaalt, behalve de content zelf. Readability werkt momenteel alleen op de desktop, maar er komt binnenkort een applicatie voor iPhone en iPad aan. Readability verwijdert ook de banners uit een webpagina, waardoor de makers geen geld meer verdienen. Maar dat gaat gecompenseerd worden: het nieuw aangekondigde Readability Project geeft je de mogelijkheid om een maandelijkse vergoeding te betalen (minimaal $5) die vervolgens eerlijk wordt verdeeld onder de sites die je hebt bezocht. Dit wordt gedaan op basis van het aantal artikelen.

instapaper iphone

Maar om ook het gebruik van Readability op de iPhone te meten (zolang er nog geen officiële iPhone-app beschikbaar is), zullen ontwikkelaars van andere apps eraan moeten meewerken. Marco Arment, de ontwikkelaar van Instapaper, heeft laten weten dat zijn applicatie de logbestanden van de pagina’s die je gelezen hebt, zal doorsturen naar je Readability-account zodat zij de makers op een eerlijke manier kunnen compenseren. De officiële Readability-app zal ook worden gemaakt door Arment en is in feite een aangepaste versie van Instapaper. Het geld dat Readability binnenhaalt gaat voor 70% naar de uitgevers en de overige 30% wordt geïnvesteerd in nieuwe ontwikkelingen voor Readability.

Instapaper is een dienst waarmee je artikelen die je op internet bent tegengekomen, kunt opslaan om later nog eens te lezen. Dit werkt ook offline. Een andere app die all gebruik maakt van Readability is Reeder.

Lees ook het interessante artikel van Erwin Blom over Instapaper en Read It Later over hoe deze diensten het leesgedrag van mensen veranderen: Hoe de iPad leesgedrag verandert.

Tip: de applicaties met de naam Readability, die momenteel al in de App Store te vinden zijn, hebben niets te maken met de hier besproken dienst Readability.

Meer info: Readability en blog Instapaper
Downloaden: Instapaper (€3,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.