iCulture speelt: topgames Star Horizon, The Collectables en Adventure Beaks

Drie geweldige iPhone- en iPad-games: ruimte sci-fi avontuur Star Horizon, het gratis platformspel Adventure Beaks en The Collectables.

ICS The Collectables iPad iPhoneÉén dag voor de kalenderlente en op de allereerste dag dat het ook écht lente voelt, lijkt het ook lente in de App Store als het op games aankomt. Na de onverwachte komst van Doodle Jump Race, bespreken we in de iCulture speelt drie nieuwe topgames. Star Horizon is een overtuigende 3D-actiegame in de ruimte en Crytek, de ontwikkelaar achter Far Cry en Crysis, laat van zich horen met het gratis te downloaden The Collectables. Ook bespreken we de heerlijke gratis platformer Adventure Beaks.

The Collectables: prachtige actiegame

The Collectables woestijn shootoutLaat het maar aan ontwikkelaar Crytek over om games met prachtige beelden te ontwikkelen. Vanaf Far Cry het laat de Duitse ontwikkelaar iedereen versteld staan en die lijn wordt doorgetrokken op de iPhone en iPad. The Collectables is in samenwerking met Mobage gemaakt. Dat is een bedrijf dat grossiert in free-to-play games en die twee werelden zie je samenkomen in deze game. Het is een van de fraaiste actiegames tot nu toe voor iDevices, maar het is ook een kaartspelletje waarin je kan bijbetalen voor handige power-ups in de levels.

The Collectables de straat op iOSJe hebt de leiding over een groep The Expendables-achtige troepen die je in de levels verplaatst met tikbewegingen. Je verplaatst ze steeds in één keer, tenzij je lijntjes trekt vanuit de individuele soldaten, bijvoorbeeld naar muurtjes om achter te schuilen. Standaard zijn je troepen uitgerust met wapens met oneindige munitie, maar niks anders. Granaten, verbanddozen en messen om iemand mee van dichtbij neer te steken? Het zijn voorwerpen die je vanaf kaarten onderin beeld op het speelveld neerzet om je soldaten en hun aanval te beïnvloeden.

Het systeem baart wel een beetje zorgen: Mobage kennende, komt er een kantelpunt in de game waarop je nog veel meer kaarten nodig hebt dan het spel je zelf schenkt na het halen en herspelen van missies. De eerste levels stuiten we daar nog niet op en is The Collectables een uitermate gepolijste en gave actiegame.

Downloaden: The Collectables (gratis, in-app aankopen, universeel, iPhone 4 en nieuwer, iOS 6.0+)

Adventure Beaks: steengoed renspel

ICS Adventure Beaks iPad iPhoneDat een renspel ons nog eens langer kon vasthouden dan een minuut of vijf! Adventure Beaks is gratis te downloaden en intrigerend. Het is niet al te makkelijk en ook niet overdreven moeilijk. Het is een game waarin je automatisch loopt, maar waarin je meer doet dan alleen drukken om te springen. Het is een game waarin je niet maar één pad hebt dat willekeurig voor je wordt bedacht en negen van de tien keer te saai is. Het is een spel waarover flink is nagedacht.

ICS Adventure Beaks pinguïns aanpassenAdventure Beaks heeft een uitgebreide wereldkaart met levels die je haalt en waarop je eventueel voortgang van Facebookvrienden ziet. In elk level heb je vijf pinguïns, vijf levens om het te halen. Het resterende aantal pinguïns neem je mee naar je volgende checkpoint: als je dat hebt gehaald, begin je daar weer. Zijn alle pinguïns op, dan begin je compleet opnieuw. Een geinige variant op het hartjessysteem van aloude platformers en één van de vele puntjes waarover is nagedacht in deze game. Het wordt nog leuker: je kan elk checkpoint een voorraad aan artefacten en schatkisten met bonussen sparen die je pas inlevert bij het volgende checkpoint. Ga je daarvoor af, dan verlies je ze weer. En het wordt helemaal geinig als je ontdekt dat veel schatkisten sleutels ontgrendelen naar meer wegen in hetzelfde level. Loop een sleutelpoortje tegemoet met een sleutel op zak – ook in latere levels – en je neemt meteen een alternatieve route.

De besturing werkt met vegen in plaats van knoppen, maar werkt prima en responsief met vegen omhoog om te springen (op de hoofden van tegenstanders) en omlaag om te glijden of te duiken. Het kunnen aankleden van de pinguïns moet motiveren om verder te spelen, maar eigenlijk overbodig: zonder dat element is Adventure Beaks ook al geslaagd.

Downloaden: Adventure Beaks (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)

Star Horizon: actie-avontuur in de ruimte

ICS Star Horizon iPad iPhone bruinDe ruimte is een dankbaar decor voor een paar van de toppers op iPhone en iPad. Arc Squadron is een dijk van een arcade-schietspel en eerder dit jaar beloonden we Out There met de titel Game van de Week. Star Horizon is opnieuw een topper, daar valt moeilijk omheen te kijken. De actiegame leid je in met een grappig gesprek met de AI van je ruimteschip om je de game aan te leren en stort je daarna meteen in de actie. Die is rechtlijniger dan je zou verwachten.

ICS Star Horizon gevecht groenIn Star Horizon heb je geen totale vrijheid om te vliegen waar je wilt. In plaats daarvan houdt het je net als Arc Squadron vast aan een bepaalde richting waarbij je zelf je schip bestuurt en ontwijkbewegingen maakt met een vegen. Aan de andere kant van het beeld heb je een mitrailleur, raketten en een laser tot je beschikking. De laatste twee moeten opladen, de eerste heb je altijd bij de hand. Zo kan je altijd doorschieten terwijl je omringd wordt door vijanden, langs grote ruimteschepen vliegt en je verkeert in grote gevechten.

Hoewel de game vergelijkbaar speelt – wel iets eenvoudiger is dan Arc Squadron, voelt Star Horizon grootser. De omgevingen zijn ruimtelijker en de decors komen overtuigender uit. Het voortdurend horen praten van teamgenoten en je AI, keuzes maken in het midden van missies en de actie die zich op je beeld voltrekt, maken samen een indrukwekkend actie-avontuur.

Downloaden: Star Horizon (€3,59, geen in-app aankopen, universeel, iOS 6.0+)

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 maart 2014, 19:30
Categorie Games
Onderwerpen game, iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.