Review: FireChat belooft chatten zonder internet, maar werkt het?

FireChat voor iPhone is een chat app waarmee je zonder internet moet kunnen chatten met mensen om je heen. In de praktijk werkt het anders.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

FireChat offline chatten op iPhoneIn het grote woud van chat apps zijn er nog altijd nieuwe applicaties die een niche weten te vinden. Met het vandaag uitgebrachte FireChat moet je zónder internetverbinding kunnen chatten met mensen in je omgeving. Volgens ontwikkelaar Open Garden is het ideaal op een feestje of in een stadion. De app maakt gebruik van Apple’s techniek Multipeer Connectivity Framework, waardoor toestellen in de nabijheid van 10 meter elkaar moeten kunnen vinden. Maar dat werkt in de praktijk toch anders.

Werkt het offline chatten?

FireChat locatie chatMultipeer Connectivity Framework is geen eenvoudig uit te leggen techniek. Het komt erop neer dat apparaten in de buurt van elkaar bevinden, contact kunnen leggen met elkaar. Één apparaat zoekt verbinding met de andere devices binnen een straal van tien meter en die moeten dat vervolgens oppakken. Ook zonder internetverbinding, luidt de belofte van FireChat. Maar in de test krijgen we het op geen manier voor elkaar. Niet als één iemand verbinding heeft met het Wi-Fi-netwerk, niet als niemand het heeft, niet via Bluetooth wat ook een logische keuze is om te verbinden op korte afstand: we krijgen het gewoon niet aan de praat.

Op één manier na. De Nearby-functie van FireChat werkt als we alledrie verbonden zijn op hetzelfde Wi-Fi-netwerk. Dan komen berichten van iemand recht tegenover mijn eigen iPhone wel binnen – en ziet collega Michel naast me ze ook. Wie zien om ons heen dat andere gebruikers eveneens moeite hebben met verbinding leggen als internet niet voorhanden is. Één gebruiker zegt het aan de praat te hebben gekregen met een vriend door allebei Bluetooth te gebruiken. We doen het ze niet na.

Gekkenhuis en loze belofte

FireChat Everyone functieFireChat heeft nog een optie naast de ‘offline’ buurtchat. Naast de tab Nearby vind je de tab Everyone. Everyone is een wereldwijde chatbox van álle gebruikers in Firechat, die behalve tekstberichten ook foto’s naar anderen kunnen sturen. Er komen al heel wat nare geanimeerde GIF-berichten en pornoteksten langs. Makkelijk, als je alleen een schuilnaam hoeft in te voeren om een account aan te maken. Verificatie met mailadres of telefoonnummer is niet nodig. Het werkt bevrijdend, maar werkt dit soort rommelige chats wel in de hand. Het is een absoluut gekkenhuis.

Technisch is er meer op FireChat aan te merken dan het moeizame realiseren van een internetloze verbinding. De app loopt een paar keer vast tijdens onze testsessie en sluit dan spontaan af. Daarnaast reageert de app herhaaldelijk niet als je van het foto-overzicht uit de Everyone-chat terug wil naar de chat zelf. Ook sluit de app regelmatig af na een bezoekje aan de instellingen – die overigens alleen je gebruikersnaam en pushberichten voor lokale berichten omvatten. Maar nee, ook die pushberichten krijgen we niet aan de praat. Misschien is de techniek er nog niet rijp voor of werkt FireChat zelf niet goed, maar voorlopig lijkt het internetloze chatten in FireChat een loze belofte.

Lukt de Nearby-functie in FireChat bij jou wel? We horen graag onder welke omstandigheden.

Downloaden: FireChat (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 maart 2014, 17:23
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp chatten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.