iCulture speelt: Family Guy, Transport Tycoon Lite, Medieval Wars, Gregg en Createrria

We bouwen en platformen met Createrria voor iPhone en iPad, houden vogels tegen met Gregg en veroveren RISK-achtig met Medieval Wars.

Gregg iPad iPhone gratis spelIn deze iCulture speelt spelen we landjepik in de volledige Middel-Eeuwen van Europa in allerlei campagnes. En we bouwen een transportemporium in Transport Tycoon Lite, dat pas in de volledige versie de ruimte krijgt alle concurrentie te verslaan. Maar we gaan ook wat onschuldiger aan de slag. Met Gregg, een iPhone- en iPad-spel waarin je vogels ironisch genoeg uit de buurt moet houden van houten stellages. En Createrria, een optelsom van platformgame en zandbak waarin je zelf aan de slag kan gaan met bouwen. Heet nieuws is verder dat The Family Guy een eigen gratis iOS-game krijgt in 2014.

Medieval Wars: RISK in het verleden

ICS Medieval Wars RISK iPhone iPadAls we het ‘de RISK van het verleden’ noemen, trappen we vast was mensen op de tenen die de nieuwe edities van het bekende veroveringsspel niet leuk vinden. Daarom zijn we alert: Medieval Wars is een soort RISK dat zich afspeelt in een verder verleden, maar zonder inbegrip van dobbelsteengevechten. Het gratis te downloaden spel van ontwikkelaar HeroCraft bestrijkt invasies uit de Middel-Eeuwen en een paar onderdelen daarvan speel je geheel kostenloos. Zonder te betalen mag je drie missies in de campagne van het veroveringslustige Engeland spelen en je hebt één kaartenscenario om tegen een ander te spelen op dezelfde iPhone of iPad. Meer spelers, meer kaarten en meer missies ontgrendel je met in-app aankopen, die je alles bij elkaar voor 5,99 euro koopt. Best een stevig prijskaartje voor een spel waarbij je de ogen soms moet dichtknijpen vanwege de kleine schermteksten, maar je krijgt er wel een aardig strategiespel voor terug. In het spel verdeel en heers je met je troepen die grondgebieden veroveren en gebieden van tegenstanders binnenvallen. Leuk is daarbij dat je de troepen opdracht kan geven vechtende troepen te ondersteunen, maar daarmee doe je natuurlijk wel een beroep op het aantal zetten dat je in een beurt hebt. Het is dus elke beurt weer afwegen wat je met de verschillende troepen moet. Simpel, maar leuk genoeg.
Downloaden: Medieval Wars: Strategy & Tactics (gratis, met in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)

Transport Tycoon Lite uitgekomen

ICS Transport Tycoon Lite iPad iPhoneHet bekende transportspel van Chris Sawyer leek een ultiem succes te worden voor iPad en iPhone. De verwachtingen waren hooggespannen en iedereen leek zin te hebben in de game. Toen kwam hij uit en… durfde bijna niemand de game meer aan. Het spel draaide net niet lekker op oudere apparaten, had last van vastlopers, ontbeerde de mogelijkheid stations- en treinsnamen aan te passen en zo waren er meer punten die inmiddels door updates eigenlijk allemaal zijn verholpen. Alleen: Transport Tycoon is sindsdien zo uit de spotlight geraakt, dat het tij niet gekeerd werd. In de Nederlandse App Store schopt de app het niet verder dan drie sterren, in België moet hij het zelfs met een halve ster minder doen. In de Verenigde Staten worden de updates beter opgepakt en heeft de game een gemiddelde van vier sterren. Maar nu: nu mag je het zelf risicoloos proberen. Transport Tycoon Lite laat je kennis maken met de beginselen van het opbouwen van je transportnetwerk en bijbehorende infrastructuur. Zou dit het omkeerpunt zijn voor het serieus gecompliceerde managementspel?
Downloaden: Transport Tycoon Lite (gratis, universeel, iOS 5.1+)
Downloaden: Transport Tycoon (€5,99, volledige versie, universeel, iOS 5.1+)

Gregg: stop die brute vogels

ICS Gregg iPhone iPad iOSVogels hebben al genoeg houten bouwwerken gemold op de iPhone en iPad. Vinden wij, omdat we Angry Birds nu wel een beetje flauw zijn. Maar de Japanse uitgever Namco vindt het net zo. In het schattige spelletje Gregg zorg je ervoor dat de vierkante vogels in het spel niet in aanraking komen met de houten stellages. Als ze daar ook maar een stap op zetten, is een level mislukt. Als Gregg offer je jezelf maar op om je eigen huis te beschermen tegen de kwade snavels, en zo ga je als evenzo vierkant manneke maar zelf op de plekken staan waar de vogels anders schade zouden aanrichten. Op de plekken waar je er zelf niet aan toekomt, schuif je kratten. Dat doodsimpele concept weet Gregg te rekken tot 80 levels, waarvan je er 20 mag spelen zonder dat je betaalt in de game. Het blijkt een heel gepuzzel met het richten van de kratten op de juiste plekken, wat voornamelijk door de besturing komt waarin je Gregg eigenlijk bij de minste of geringste aanraking al een zwiep meegeeft. Maar het is de beste man zelf die ervoor zorgt dat we het spel niet meteen uit ellende afsluiten. Gregg ziet er overmatig schattig uit en klinkt al helemaal vertederend, met het gebrabbel van de vierkante vriend.
Downloaden: Gregg (gratis, met in-app aankopen, universeel, iOS 5.0+)

Family Guy komt naar iOS en Android

ICS Family Guy iOS Android gameFOX gaat het opnieuw doen. Nadat de Simpsons met groot succes de iPhone en iPad onveilig maakten met The Simpsons Tapped Out, maakt nu een andere tekenfilmserie zijn opwachting voor iOS en Android. Family Guy zal zijn eigen spel op mobiel krijgen. De schrijvers van de serie schijnen nog wel invloed te hebben op de game én stemmen van de personages in te spreken, aldus Gamespot, maar ontwikkelaars Spellstorm en TinyCo gaan er echt mee aan de slag. Wanneer de Family Guy-game in 2014 moet komen is niet bekend, maar vast staat dat een free-to-play game wordt in de stijl van, natuurlijk, The Simpsons Tapped Out.

Trailer van de Dag: Createrria

ICS Createrria iPad iPhone screenshotVan de ene naar de andere game die je van opzij bekijkt. Createrria is anders dan Gregg geen timing-puzzelspel, maar een platformer met een behoorlijke extra. Je loopt en springt namelijk niet alleen door levels gedrapeerd in opzettelijke grove pixels, maar kan ook zelf aan de slag met het maken van levels! Zie je wel dat de Minecraft-invloed op games een goede zaak is? Createrria download je gratis en ook het neerzetten van je eerste levels is kostenloos. Helaas is er wel een grote boze schaduw die boven Createrria hangt en dat is het verdienmodel van de app. Om de echt leuke objecten en dus uitdagingen in je levels te kunnen neerzetten, heb je in-app valuta nodig dat je maar mondjesmaat verdient met het spelen van Creator Levels van anderen en de makers. Je wordt wel erg makkelijk in de hoek van in-app aankopen gestuurd en dat is erg jammer. Want Createrria mag dan poppetjes hebben die doen denken aan de verschrikkelijke Bitstrips; het principe van eigen platformlevels maken voor anderen is prachtig. Wat zouden we graag alle mogelijkheden van de game ontgrendelen met een eenmalige in-app aankoop. Veel liever dan het steeds opnieuw kunnen betalen van Angry Birds-katapulten, puntige rotsblokken en andere leuke spelelementen om je level een beetje uitdagend en onderhoudend te houden.
Downloaden: Createrria (gratis, met in-app aankopen, universeel, iPhone 4S+, iPad 2+, iPod touch 5+, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 december 2013, 19:00
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, namco

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.