iCulture speelt: de ‘originele’ 2048, PitchBlack en lekker veel updates

Vandaag in iCulture speelt de 'originele' 2048 voor de iPhone, updates voor Candy Crush Saga, Trials, IceBreaker en PitchBlack

2048 gewonnenGrote ophef op gamesgebied buiten de iCulture speelt vandaag. Vanochtend schreven we op iPadclub.nl al dat het geliefde bouw- en managementspel Anno terugkeert van de pc naar de iPad binnenkort. Maar de toekomst ziet er niet rooskleurig uit voor de fans. De nieuwe game wordt freemium, en je zal er dus echt geld moeten steken in voordelen in het spel. We maken het goed met een stapel updates van populaire games, een pikkedonker Nederlands spelletje en huh?! Het ‘originele’ 2048!

Update-bonanza!

Het lijkt wel wereldwijde ‘update je populaire game’-dag! Deze games werden vandaag van een aardige update voorzien:
Verschrikkelijke Ikke nieuwe wereld

  • Verschrikkelijke Ikke: Minion Rush (gratis) introduceert Super Silly Fun Land, een nieuwe wereld met een vrolijke kermis. Je ontwijkt losgeslagen botsauto’s, springt langs kraampjes en kan zelfs een rit op de achterbaan maken. Ook is er met Villaintriloquist een nieuwe vijand die je het leven zuur maakt. Het wapen dat je hebt is de paarse Minion van Despicable Me 2. Drink een serum en je bent even supersnel en onoverwinnelijk.
  • Candy Crush Saga (gratis) voegt een nieuw hoofdstuk ofwel 15 nieuwe levels toe aan de Droomwereld. Zoete Dromen heet de nieuwste set uitdagingen en daarin kom je de kauwgomtrol maar weer eens tegen. “We willen al onze fans enorm bedanken voor hun steun en aanmoediding”, valt te lezen in de App Store, alsof King.com eigenlijk liever niet meer werkt aan hun miljoenensucces.
  • Trials Frontier (gratis) is lekker gepolijst na een nieuwe update. De interface van de amusante motorracestuntgame is sneller, het verbinding maken met het internet voor upgrades installeren gaat sneller, de A.N.B.A.-sectie is weer beschikbaar en er is een aantal fouten uit de app gesloopt.
  • Icebreaker: A Viking Voyage (gratis) was eigenlijk helemaal niet zo’n succes: de game valt niet langer onder het label Rovio Stars! Bij deze een aanmoediging van ons voor jou dit puzzel-timingspelletje te spelen. In veertig nieuwe levels werk je toe naar een baasgevecht tegen de Kraken en kan je nieuwe zijmissies spelen.

PitchBlack: Nederlandse game in het donker

PitchBlack iPhone game“Beware, for the night is dark and full of terrors”, zegt de Nederlandse actrice Carice van Houten in haar eigenzinnige rol als Melisandre in Game of Thrones. Met een beetje fantasie vertaal je die uitspraak zo naar het eveneens Nederlandse iPhone-spelletje PitchBlack. Dat werd gemaakt in een hackathon van 48 uur en dat dat mogelijk was, is niet zo raar. Er hoefden geen beelden ontworpen te worden want je ziet namelijk geen bal in het spel. Of om precies te zijn: alleen een bal. Die begeleid je naar het eindpunt van het doolhof zónder dat je iets kan zien. En dan ook nog tegen een straffe tijdslimiet. Nou, er zijn makkelijkere spelletjes denkbaar hoor – om het maar even zacht uit te drukken. Maar was een zekere Flappy Bird ook niet zo verslavend omdat ie zo tergend frustrerend was? Als je het besluit te kopen, zijn we erg benieuwd wat je highscore is…

Downloaden: PitchBlack (€0,89, geen in-app aankopen, iPhone, iOS 7.0+)

‘Originele’ 2048 voor iPhone verschenen

2048 spelHet begint steeds gekker te worden met al die kloongames in de App Store. Eerst verscheen het puzzelspelletje Threes, waarin je cijfers op elkaar moet schuiven om continu getallen te verdubbelen en je score te verhogen. Het duurde niet lang totdat die game in de App Store werd nagedaan door 2048, een spel dat met net wat andere cijfercombinaties deels hetzelfde in elkaar steekt. Maar…de 2048 in de App Store was niet alleen een kloon van Threes, maar ook klakkeloos overgenomen van wéér een andere kloongame. De iOS-versie van 2048 is namelijk gebaseerd op broncode van Gabriele Cirulli, een ontwikkelaar die zijn nagemaakte game al veel eerder op Github beschikbaar stelde. Volg je het nog? De game van Cirulli zelf is nu in elk geval ook voor de iPhone verschenen. De maker noemt het een officiële versie, maar je begrijpt het vast: zelf nemen we die woorden nog maar niet in de mond.

De ontstaansgeschiedenis van 2048, Threes en alle games daaromheen is al verwarrend, maar een blogpost van de maker van 2048 maakt het alleen nog maar erger. Zo zegt hij niks te weten van Threes toen hij 2048 ontwikkelde, maar…baseerde hij zich op weer twee andere klonen. Dat haalt uiteraard niet weg dat zijn versie van 2048 uiteindelijk explodeerde en een gigantische hype werd, die in zo’n beetje alle App Store-hitlijsten opdook. Daar is Cirulli zich maar al te goed bewust van. De ontwikkelaar zegt dat hij lange tijd niks met zijn spel wilde verdienen, omdat hij was gebaseerd op andere spellen. Met de nieuwe mobiele versie is hij duidelijk van gedachten veranderen: de game is gratis beschikbaar, maar laat je advertenties wegkopen voor 89 eurocent.

Ondertussen weten we dat de makers van Threes, de game waar het allemaal op is gebaseerd, helemaal niet zo blij is. In een uitgebreide blogpost liet hij al weten bedroefd te zijn om de vele rip-offs in de App Store.

Downloaden: 2048 (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.