iCulture speelt: continue?9876543210, Lords of Waterdeep en Division Cell

Het indrukwekkende bordspel Lords of Waterdeep maakt sier op iPhone en iPad en Division Cell mag je gerust een hersenkraker noemen.

ICS Lords of Waterdeep header iOSNee, er staat echt geen schrijffout in de titel van de gamesrubriek op iPhoneclub.nl vandaag. continue?9876543210 is een game die verder gaat waar het Game Over-scherm van een spel inzet en vertelt het bizarre verhaal van een gamepersonage dat is doodgegaan in een game. Mag het iets minder experimenteel? Division Cell is een bijzondere hersenkraker voor iPhone en iPad en Lords of Waterdeep is een overtuigende vertaling van een veelzijdig bordspel.

Lords of Waterdeep: weinig water, wel diep

ICS Lords of Waterdeep iPad iPhoneHet spijt ons. Lords of Waterdeep is al eventjes uit voor de iPhone en iPad maar we kwamen er niet eerder aan toe om deze digitale variant van dit strategische bordspel te beschrijven. Foutje, bedankt, want het is afkomstig van ontwikkelaar Playdek die al eerder goede iOS-versies uitbracht van het bekroonde bordspel Agricola en het ‘regelloze’ kaartspelletje Fluxx. Lords of Waterdeep is een conversie van een spel van 2 tot en met 5 spelers die fier op plaats 38 in de lijst met beste bordspellen van BoardGameGeek staat. In het spel ben je een handelaar die de onderwereld van een rijke stad in zijn macht wil krijgen, door handelaars onder je aan te nemen die deals deals sluiten met andere spelers, intriges en door bezittingen in de stad te kopen waardoor nieuwe acties en missies gehaald kunnen worden. Waterdeep is een veelzijdig spel, maar ook vuil – en dat maakt het tot het eind van de achtste en laatste ronde goed en spannend.

De mogelijkheden om het spel te spelen zijn weer heerlijk talrijk: tegen de computer, realtime online tegen andere spelers, online waarin iedereen de tijd mag nemen voor zijn beurt en via pass-and-play waarbij de iPhone of iPad wordt doorgegeven. Je kan online zelfs met een timer spelen zodat je niet twee dagen hoeft te wachten op een beurt en kan andere spelers zelfs waarderen – zodat het ook voor de volgende leuk is om tegen een ander te spelen. Zou je zeggen. Wie weet ben je per definitie wel te kwaadwillend om de onderwereld van de City of Splendors voor je te kunnen winnen.
Downloaden: Lords of Waterdeep (€5,99, universeel, iOS 4.3+)

Division Cell: breinbreker

ICS Division Cell iPad iPhone puzzelenBezoek vooral even de website van het nieuwe iOS-spelletje Division Cell. Daar vind je een iets minder fraai afgewerkte demo van het spel waar je op de iPhone en iPad flink je hersens op stuk kan slaan. Het idee van het spel is dat je elke vorm in beeld even groot maakt. Dat doe je aan de hand van vlakken met witte of zwarte puntjes erin. Witte puntjes vergroten een blok met een tik erop, zwarte verkleinen juist. En dan krijg je dus vanaf het begin af aan al totaal verschillende vormen voorgeschoteld en heb je 140 levels te gaan in 4 verschillende level packs. Caramba, ga er maar aan staan! Visueel inzicht en uithoudingsvermogen zijn de eerste talenten die je uit de kast mag trekken om Division Cell te spelen – en dan zijn er dus ook nog twee speltypes naast de puzzelstand ‘xplore!’ hè? In Time Attack haal je zoveel mogelijk puzzels in de gegeven tijd en dan is er nog de bijzondere kampvuur-modus waar we wel om moeten grinniken. In die stand krijg je ‘verhalen’ (héél licht nemen) van vormen voorgeschoteld die zogenaamd aan het kampvuur zitten. Ofzo. Hoe dan ook is het bedoeld als de stand die je bijna in trance oneindig door kan spelen. Zonder doelen om puzzels in zo min mogelijk zetten te klaren, zonder tikkende klok. Een mooi pakket.
Downloaden: Division Cell (€1,79 universeel, iOS 4.3+)

Trailer van de Dag: continue?9876543210

ICS continue?9876543210 iPad iPhoneWat doet een personage van een game zodra hij dood gaat? In de Disney-film Wreck-it Ralph was er niet zoveel aan de hand, maar de hoofdpersoon van continue?9876543210 heeft het wat minder getroffen. Hij komt terecht in een mysterieuze wereld waar pixels soms plat ogen, maar vaak 3D zijn. De visuele blokkenstijl van Minecraft werd overgoten met een laag donkerrood en -bruin en een een ronduit mysterieuze game is het gevolg. Niet alleen in het uiterlijk, maar ook de gameplay van c-0 denkt buiten de bestaande paden. Als uit een game vertapt personage verken je, ren je, puzzel je en vecht je. Soms van bovenaf, de volgende keer gewoon in 2D met een zij-aanzicht. En soms in een setup die doet denken aan de allereerste spellen. Dat het spel het over de boeg van bezinning gooit tijdens het spelen, straalt niet echt op ons af. Leuk hoor, dat de beste man wil bidden, maar maakt het een statement? Moeten we er iets achter zoeken? Dat soort vragen komen wel in ons op bij continue?9876543210. Een verdienste van dit unieke spel, dat overigens wel een bevreemdende ‘flow’ heeft in de besturing. Net als voor de rest van het kunstwerkje, moet je wel even aan wennen.
Downloaden: continue?9876543210 (€3,59, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 december 2013, 19:06
Categorie Games
Onderwerpen bordspel, iculture speelt
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.