HotStepper: navigeren met augmented reality

Review: HotStepper, over straat lopen met augmented reality

Lopen met augmented reality

HotStepper is een app waarmee je wandelend kunt navigeren met augmented reality. Een mannetje in zwembroek wijst je de weg. Het laat vooral zien wat er nu al mogelijk is met AR.

Op straat lopen en op je scherm staren kan gevaarlijk zijn. We weten het wel, maar hoe maak je de dagelijkse wandeling naar je werk of school leuker of spannender? Je zou muziek of podcasts kunnen proberen, maar augmented reality is ook een optie. HotStepper is een app die je alvast in de toekomst laat kijken, door een virtueel mannetje met je mee te laten lopen.

HotStepper: navigeren met augmented reality

HotStepper is een app voor wandelnavigatie. Je krijgt geen kaart te zien, maar er verschijnt een dik mannetje in zwembroek, die samen met jou naar je bestemming loopt. Je kijkt door de camera en zolang je het mannetje volgt, kom je vanzelf op de plek waar je moet zijn. Onderweg hoor je een lekker muziekje.

HotStepper op iPhone

Serieuzere toepassingen
Bij het zien van HotStepper denk je misschien: veel te gevaarlijk. Maar als je iets verder denkt, zijn er ook serieuze toepassingen denkbaar. Bijvoorbeeld voor mensen die straatangst hebben en niet graag alleen op pad gaan. Of als een kind voor de eerste keer alleen naar school moet lopen. Of om je veiliger te voelen als je ‘s avonds over straat moet. Wat dat laatste betreft: in zo’n geval is het natuurlijk niet handig om met een dure iPhone in je hand te gaan lopen. Maar ook daar is iets op gevonden: in de toekomst lopen we misschien allemaal met AR-brillen (Apple heeft net een fabrikant daarvan overgenomen).

HotStepper: navigeren met augmented reality

Zo’n bril is minder diefstalgevoelig en maakt het nog veiliger om rond te lopen, zeker als het een heads-up display is waarbij je niet langer met gebogen hoofd hoeft te lopen. Liefst eentje die eruit ziet als een normale bril, zodat je je geen Glasshole voelt.

We probeerden HotStepper uit op een vertrouwde locatie, in een voetgangersgebied, want je kunt niet voorzichtig genoeg zijn (en om iCulture-lezers niet ongerust te maken ). Ik denk niet dat de makers van HotStepper verwachten dat mensen echt met deze app van A naar B zullen lopen, maar dat het vooral is bedoeld om te laten zien wat er nu al mogelijk is.

Allereerst moet je HotStepper toegang geven tot je locatie en de camera. Je voert bovenin het scherm de bestemming in en daarna is het een kwestie van achter het vrolijk hobbelende mannetje aan lopen. Je krijgt meteen zin in je werkdag. Waar je ook meteen zin in krijgt is een makkelijker manier om dit te gebruiken: niet op een iPhone, die je de hele tijd in de hand moet houden, maar op een bril. De app werkt ook nog niet helemaal perfect. Zo zie je bovenin en onderin het scherm twee fotostroken die er niet horen (zie screenshot). En het mannetje heeft ook nogal een kort geheugen: zodra je de app even verlaat is ‘ie de bestemming vergeten en moet je alles weer opnieuw invoeren. Maar het werkt wel goed: we kwamen zonder gedoe op de bestemming aan. Na een paar keer is de lol er echter wel af.

Score

7

HotStepper

HotStepper

Voordelen +

  • Gratis, leuk om even te proberen
  • Je komt daadwerkelijk op je bestemming

Nadelen

  • Nog niet praktisch door ontbreken van heads-up display of AR-bril
  • App bevat nog wat bugs in beeldweergave

Conclusie HotStepper review

HotStepper laat op een leuke manier zien wat er met augmented reality mogelijk is, maar je moet het vooral zien als een demonstratie van de technologie, niet als een serieuze manier om wandelend te navigeren. Er is al genoeg ergernis over toeristen die continu op hun schermpje staren en plotseling de weg oversteken. Of over ‘koptelefoonzombies’. Maar deze app laat wel goed zien hoe je in de toekomst met een AR-bril zou kunnen rondlopen en bijvoorbeeld een virtuele gids zou kunnen gebruiken om een vreemde stad te ontdekken of om op je bestemming te komen. Nu kijken we nog vooral op een kaartje en op de pijl die aanwijst in welke richting je moet. Vooral in steden als Parijs met veel vijfsprongen en grote pleinen sta je wel eens te puzzelen welke richting je moet nemen. Het zou veel gemakkelijker zijn als een virtuele gids je de weg wijst, desnoods in zwembroek.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 november 2017, 11:04
Categorie Navigatie
Onderwerpen augmented reality, Navigatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.