Help ze niet naar de tuut: geluidstest op je iPhone

Help ze niet naar de tuut is een Belgische iPhone-app die het geluidsniveau voor je meet en laat zien of je zonder risico's aan je gehoor de komende uren of minuten in dezelfde ruimte kan blijven.

Help ze niet naar de tuut iPhone gehoortest iPod touchNet als gisteren, hebben we ook vandaag een applicatie waarin centraal in beeld een wijzertje een volume-indicatie geeft. De bedoeling is wel wat anders. Air Recorder helpt je bij het opnemen van muziek en zorgt dat je niet te hard klinkt, de nieuwe Belgische app Help ze niet naar de tuut zorgt zorgt ervoor dat je niet te lang in de harde herrie staat. De applicatie scant het aantal decibel. Dan geef je aan hoe lang je in dit lawaai verkeert en daarna laat de app zien of dat zonder risico’s is.

Langer dan 4 uur, 2 tot 4 uur, 1 tot 2 uur, maximaal een uur of minder dan een half uur. Dat zijn de opties die je hebt, en als je er een hebt aangeklikt, zie je een risicofactor met beschrijving op je beeldscherm verschijnen. Om het maar even in te koppen: vier uur lang ver boven de 70 decibel is niet heel handig voor je oren.

Help ze niet naar de tuut meting startenDe app laat op zijn ronde meter een wijzer zien die tot 70 decibel een blauwe, veilige waarde aanwijst en daarna tot 110 decibel in het rood steekt. De pijngrens vanaf 120 decibel wordt niet afgebeeld, maar als je je daarin begeeft, heb je misschien ook wel iets anders te doen dan je kans op gehoorbeschadiging checken.

De decibelmeter komt in onze test redelijk overeen met wat een grote afbeelding op Wikipedia laat zien: computergetik op de achtergrond komt niet boven de 40 decibel uit en ook geroezemoes op de achtergrond blijft daarop steken. Desondanks valt in de disclaimer van de app te lezen dat het geluidsniveau per telefoon kan verschillen en dat je de app niet moet inzetten voor professionele metingen.

Downloaden: Help ze niet naar de tuut (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juni 2012, 11:25
Categorieën Belgische apps, Geneeskunde
Onderwerpen gehoor, geluid, muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.