Anker Nebula Capsule review: projector in de hand

Review: Anker Nebula Capsule, een compacte projector

Film kijken uit een ‘frisdrankblikje’
Met de Nebula Capsule kun je overal video's projecteren op een muur. De projector is niet groter dan een frisdrankblikje en is makkelijk mee te nemen. Wij hebben de Nebula Capsule de afgelopen maanden getest en vertellen over onze ervaringen. Is dit de nieuwe gadget die in jouw werktas mee moet, voor als je onverwacht een presentatie moet geven?

Update 14 juni: de Nebula Capsule is vandaag in de aanbieding bij iBood voor 300 euro. Op is op.

Anker Nebula: projector met Android

Het elektronicamerk Anker staat op het punt om Nederland te veroveren met een collectie mobiele accessoires. Meestal gaat het om kabels, opladers en oordopjes, maar er zitten ook een paar bijzondere producten in het assortiment. Zoals deze Nebula Capsule, een draagbare projector die met iOS-apparaten en AirPlay werkt. Hiermee kun je overal beelden projecteren, vanuit een compact apparaat dat je met gemak in je tas stopt. iCulture kon de Nebula Capsule alvast testen en we zijn onder de indruk van deze veelzijdige projector, die €399 kost.


Vorig jaar bracht Anker de Nebula Mars uit, een high-end projector met speaker die op Android draait. Je kunt er apps op draaien zonder dat je een extern apparaat zoals een laptop nodig hebt. De Mars is vrij prijzig en is niet zo makkelijk mee te nemen. De Nebula Capsule lost al die bezwaren op. Hij is kleiner, goedkoper en makkelijker mee te nemen.

Nebula Capsule review: inhoud van de doos

Net als zijn voorganger draait de Nebula Capsule op Android en dat is voor ons als Apple-fans even wennen. De Capsule werkt met een vrij actuele versie van Android (7.0 Nougat), terwijl de Nebula Mars nog draaide op Android 4.4. Je hebt toegang tot een ‘app store’ met enkele honderden apps zodat je Netflix-, YouTube- en Spotify-apps kunt installeren. Maar dat hoeft niet, want je kunt die apps via AirPlay ook streamen naar het apparaatje.

Met sideloading zou je nog veel meer apps kunnen installeren en als je een Chromecast of ander streaming-apparaat aansluit op de HDMI-poort zijn de mogelijkheden nog veel uitgebreider. Dit is duidelijk een apparaat waarbij is geprobeerd zoveel mogelijk functies erin te proppen, zonder dat het onoverzichtelijk wordt.

Je hoeft dus niet in paniek te raken als vlak voor een belangrijke presentatie op de straatstenen kapot valt. Met alleen de projector kom je ook al een heel eind. Je hebt namelijk een volledige computer tot je beschikking, die je met de meegeleverde afstandsbediening kunt aansturen. Met een iPhone of iPad stream je content naar de Capsule of je installeert de bijbehorende Capsule-app op je iPhone en maakt via Bluetooth een koppeling met het apparaat. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Dat het op Android draait heeft ons geen moment gestoord, het biedt alleen maar meer opties. Qua functies heb je net zoveel mogelijkheden als Android-gebruikers.

Nebula Capsule: alleen in het donker

De Nebula Capsule is in feite een projector en een 360 graden Bluetooth-speaker ter grootte van een blikje. De projectie vindt plaats bij een verlichtingssterkte van 100 lumen en dat is relatief zwak als je bedenkt dat een IKEA Tradfri-lamp op 1.000 lumen zit. In een slaapkamer met schemerlampjes projecteerden we het beeld op het plafond en dat werkte goed. Maar je moet het niet overdag in een zonnige kamer proberen. De Nebula Capsule komt dan ook het best tot z’n recht als je ’s avonds een video wilt kijken of in een verduisterde kamer bent. Onderstaande demovideo geeft een wat te optimistisch beeld. Het werkt wel op de manier als in de video te zien is, maar alleen in een verduisterde kamer (alleen dan zag de video er wat minder mooi uit). Met een 100-inch beeld is de projectie van de Nebula waarschijnlijk groter dan van je huidige televisietoestel.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Batterijduur belangrijker dan pixels
Verwacht ook niet een extreem hoge resolutie, want met 480 x 854 is het acceptabel voor YouTube, maar minder krachtig dan de grotere Nebula Mars. Het grote voordeel van de Capsule is natuurlijk dat je deze projector makkelijk kunt meenemen: je wikkelt het apparaat makkelijk in een t-shirt en gooit deze in de koffer als je op vakantie gaat. Eventueel kun je een GorillaPod of ander statiefje vastmaken aan de Capsule, om het beeld schuin op een muur te projecteren. Iets anders wat we leuk vonden om te doen is het projecteren van beelden op een witte kast, zodat je een soort decoratie krijgt. Dat is net weer iets anders dan experimenteren met gekleurde Hue-lampen. In plaats van een Netflix-serie zul je dan wel een kunstzinnige VJ-achtige animatie moeten uitkiezen.

Nebula Capsule review: projector en remote

Wil je een beter beeld, dan zul je de grotere Nebula Mars (1280 x 800) moeten hebben of een projector van een traditioneel merk. Het grote voordeel van die relatief bescheiden resolutie is wel dat de batterij daardoor langer meegaat. Je kunt 3 tot 4 uur aan één stuk film kijken en dat is vrij uniek. Je levert dus iets in op beeldkwaliteit, maar je wint aan gebruiksduur en portabiliteit. Dat gemak kost overigens wel wat, want Anker was aanvankelijk van plan om de Nebula Capsule voor €499 in de Nederlandse winkels te verkopen. Gelukkig is gekozen voor een iets vriendelijker prijskaartje van €399. Dat kan het voor zakelijke gebruikers aantrekkelijk maken om een Nebula Capsule mee te nemen als je op zakenreis gaat. Veel ruimte neemt het niet in en je weet nooit wanneer er een salesopportunity opduikt en je in een hotelkamer of in een luchthavenlounge ad-hoc een presentatie moet geven.

Nebula Capsule als audiospeaker

Het probleem van veel projectors is dat ze nogal wat herrie maken. Daarom is het fijn dat er bij de Nebula Capsule al een speaker is ingebouwd, die goed in staat is om het geluid van de projector zelf te overstemmen. De geluidskwaliteit is acceptabel, waardoor je het apparaat ook kunt gebruiken als gewone Bluetooth-speaker. De batterij gaat dan ongeveer 30 uur mee, al kun je de speaker ook gewoon met een mini-usb-kabel aansluiten op het lichtnet om eindeloos te blijven kijken. Heb je geen internet, dan haal je de content van een USB-schijfje of een HDMI-bron.

Anker Nebula Capsule onderkant

Als speaker is de geluidskwaliteit vergelijkbaar met wat je bij een slimme speaker zoals de Amazon Echo of Google Home krijgt: goed genoeg voor dagelijks gebruik, maar natuurlijk niet te vergelijken met een 5.1 stereosysteem of zelfs met de HomePod. Ben je al gewend om een Bluetooth-speaker mee te nemen tijdens tripjes, dan biedt de Capsule een handige combinatie van beeld én geluid.

Anker Nebula Capsule review

Android voor Apple-gebruikers
We waren wat sceptisch of een projector die op Android draait wel prettig zou werken als je Apple gewend bent. Maar dat viel ons erg mee. De Capsule draait op Android 7.1 met een eigen schil en een eigen appwinkel. Juist voor mensen die wel eens eerder met Android gewerkt hebben is het supermakkelijk. Alles wijst zichzelf. Aan de bovenkant zitten pijlknoppen voor het volume, er is een aan/uitknop en een schakelaar om tussen de speaker- en projector-functie te wisselen. Scherpstellen doe je met een wieltje aan de zijkant. Dit vinden we qua hardware ook meteen het minst geslaagde onderdeel, omdat het lastig is om de juiste stand te vinden.

Nebula Capsule: projector van dichtbij

Ontstaan vanuit Indiegogo
Leuk om te weten is dat de Capsule is ontstaan op Indiegogo, waar het meer dan een miljoen dollar op haalde. Intussen ligt ‘ie gewoon in de winkel, zonder dat je maanden hoeft te wachten. Het is een van de duurste producten die Anker verkoopt, maar er zit dan ook heel wat in. Bijvoorbeeld een Quick Charge 3.0 stroomadapter waarmee je weer snel verder kunt. Wat we handig vonden is dat je net als bij een Apple TV meteen content er naartoe kunt streamen, met als belangrijkste verschil dat je geen tv nodig hebt. Er zit in de afstandsbediening zelfs een muisaanwijzer, voor als je dingen moet aanwijzen.

Nebula Capsule

Conclusie: Anker Nebula Capsule review

Bijna iedereen die we over de Nebula Capsule vertelden was enthousiast over deze projector, zeker als we een kleine demonstratie gaven. Veel mensen zien het wel zitten om zo’n projector mee te nemen om ’s avonds nog even samen het journaal of een filmpje op het plafond te projecteren in de hotelkamer, caravan of tent… totdat ze de prijs hoorden. Voor iets wat gewoon wel handig kan zijn is 400 euro te veel geld en kijk je net zo lief op die andere ‘draagbare televisie’: de iPad.

Nebula Capsule inhoud

Toch is die hoge prijs wel te verklaren: dit apparaat is vrij nieuw, er zijn eigenlijk geen goede alternatieven en er zit behoorlijk wat technologie in. Het is eigenlijk een opmerkelijk goed product en tijdens het testen waren we dan ook echt enthousiast over de mogelijkheden. Maar die prijs! Over een tijdje zul je dit soort projectors goedkoper kunnen krijgen, met een betere beeldkwaliteit en een nog kleinere behuizing. Dat is echter pas over een paar jaar.

Nebula Capsule kopen

De Anker Nebula Capsule koop je voor €399 bij Bol.com. Ook andere retailers zijn van plan om het accessoire in hun assortiment op te nemen, zoals Coolblue en MediaMarkt.