Frankly en Glimpse Messenger voor iPhone: veilig berichten sturen?

Nieuwe messaging apps Frankly en Glimpse Messenger voor iPhone richten zich op de privacy van de gebruikers. Maar hoe veilig zijn ze?

Frankly Er zijn weer twee nieuwe messaging apps die zich richten op de privacy van de gebruikers. Iets als Snapchat voor berichten, hoewel die vergelijking – gezien de gemakkelijke manier om foto’s toch te bewaren – niet per se een aanbeveling is. Bij Frankly Messenger verdwijnen de berichten na 10 seconden en bij Glimpse Messenger kun je berichten alleen woord voor woord bekijken. Frankly richt zich vooral op groepsgesprekken en maakt onleesbare berichten precies 10 seconden onzichtbaar. Dit gebeurt overigens pas als je het bericht aantikt. Je hoeft dus niet op hetzelfde moment online te zijn.

Frankly gesprekFrankly Messenger stond al enige tijd in de App Store, maar is na de nieuwste update pas aan het grote publiek bekend gemaakt. De rustig vormgegeven app werkt goed en heeft veel functies, maar is natuurlijk niet screenshot-proof. 10 seconden is immers genoeg tijd om een foto te maken. Een kanttekening daarbij: iedereen heeft in principe een anonieme avatar. Ook al zou iemand dus jouw berichten ooit willen bewaren, ze zijn dus nooit echt duidelijk naar jou terug te herleiden.

Frankly Messenger is overigens niet de eerste – en nog lang niet de laatste – app die zich op zelfvernietigende of onleesbaar wordende berichten concentreert. Zo besproken we onlangs de Ansa app, die op dezelfde manier als Frankly werkt. Ansa leek een groot gebaar tegen de PRISM-spionage van de NSA, maar een blik op de Privacy Policy leerde anders. Zo had de app een achterdeur ingebouwd voor meekijken van buitenaf als dat ‘wetmatig wenselijk is’ of als providers die ‘samenwerking vereisen’ en dat Ansa daarbij toegang heeft tot alle verstuurde bestanden, links en berichten. In Frankly Messenger zit eenzelfde achterdeur ingebouwd. Wie daar problemen mee heeft zal aan deze app niet veel meer hebben. Als je het echter gewoon een prettig idee vindt dat je berichten verdwijnen en niet voor iedereen die jouw telefoon grist leesbaar zijn, is Frankly een prima app met genoeg mogelijkheden.

GlimpseOm screenshots tegen te gaan zou een nieuwe app als Glimpse Messenger een betere oplossing kunnen zijn, maar een test wijst uit dat de app nog niet voor Nederlandse nummers werkt. Het idee achter de app is het echter wel waard om te vernoemen. Het is namelijk simpel maar doeltreffend: de teksten in jouw berichten zien nooit in zijn geheel zichtbaar, maar woord voor woord. Denk aan een voorbij rollende tekst op een reclamebord. Zo kunnen ontvangers jouw teksten wel lezen, maar nooit in zijn geheel fotograferen: als het volgende woord in de zin zichtbaar wordt is de rest van de tekst alweer afgedekt en onleesbaar. De app behoeft nog wel wat werk, maar het concept is slim bedacht. Nu hopen dat de app ook snel beschikbaar is voor Nederlandse 06-nummers.

Downloaden: Frankly Messenger (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 september 2013, 14:33
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen messaging, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.